četvrtak, 3. kolovoza 2017.

Beba intolerantna na proteine kravljeg mlijeka i koja bljucka

Kao mama bebe koja bljucka pokušala sam na razne načine doći do bilo kakvog savjeta koji bi olakšao život mome D. Kažu: dok dobro napreduje nemate se što buniti, ali teško je bebi i svima koji je okružuju sjediti prekriženih ruku i barem ne pokušati nešto poduzeti. Stoga, želim na jednom mjestu sakupiti sve što sam saznala o bljuckanju i što bi, nadam se, nekim roditeljima moglo pomoći.

Post je pisan u dobroj namjeri i u njemu iznosim isključivo svoja saznanja i iskustva. Nisam stručnjak ni doktor te stoga ova saznanja i savjete čitajte imajući to na umu. 


D. od prvog dana hranimo na bočicu jer zbog lijekova koje uzimam nisam mogla dojiti. Uz to što bljucka D. alergičan na proteine iz kravljeg mlijeka s toga će ovaj post biti opisan s aspekta bebe koja se hrani isključivo Novalac Allernovom AR na preporuku D.-ove gastroenterologinje koja ga prati od kada je imao 2 tjedna i kada je otkriveno da je alergičan i da bljucka. D.-ova alergija se očitavala promjenama na koži, osobito na licu koje je izgledalo kao da je sav izgreben (kao da ga je napala mačka). U višekratnim testiranjima tijekom njegova prva tri mjeseca života kada je izlagan raznim mliječnim formulama uvijek se pokazalo da tolerira jedino Novalac Allernovu AR. Ova se hrana dobiva na liječnički recept uz nadoplatu s time da se odjednom kupuje mjesečna zaliha od 10 kutija s nadoplatom od 37 kn po kutiji. Ova hrana nije dostupna u slobodnoj prodaji pa je stoga ljekarne naručuju po potrebi što znači da nakon što vaš pedijatar napravi recept trebate otići u svoju ljekarnu koja će hranu naručiti i koju ćete podići kada vam kažu. Imajte to na umu tako da na vrijeme naručite kako ne bi ostali bez nje.


Intolerancija na proteine iz kravljeg mlijeka može se očitovati i proljevom, zatvorom, pretjeranim plačem, grčevima, svrbežom na koži, ali prije svega potrebno je potražiti liječničku pomoć, a ne zaključivati na svoju ruku da je dijete alergično. Stolica od Novalac Allernove je normalna kada je maslinasto zelene boje.


Nakon što smo potrošili nekoliko stotina kuna tražeći odgovarajuću bočicu i sisač jer je Novalac Allernova AR gušća od normalnih mliječnih formula napokon smo došli do toga da najbolja NUK bočica sa sisačem veličine M. I bez obzira što na njoj piše do 6 mj. koristite ju dok god dijete hranite bočicom jer L veličina sisača uzrokuje prebrzo gutanje i izbacivanje cijelog pojedenog sadržaja.Djeca koja su alergična na proteine iz kravljeg mlijeka mogu biti alergična i na majčino mlijeko jer i ono sadrži navedene proteine.

Kada je dijete alergično na proteine iz kravljeg mlijeka to znači da ne smije jesti i piti ništa što sadrži laktozu. Dakle, ne samo mlijeko, nego jogurte, pudinge, kašice, pire krumpir, peciva, kekse, sladoled... Ne smije piti ni kozje ni sojino mlijeko kao ni proizvode od njega.

Prilikom uvođenja nadohrane, osobitu pozornost treba obratiti na sastav kašica. Obično su alergeni još posebno navedeni. Posebno obratite pozornost pri kupovini špinata (smrznutog ili kašice) jer on se obično priprema uz pomoć vrhnja i kašica koje u sastavu imaju bilo kakav pire - jer to može značiti sitno istisnuto voće ili povrće, ali i isto uz dodatak mlijeka/vrhnja.

Na preporuku pedijatrice mi smo se u dohrani vodili ovom tablicom:


Ukratko, dijete alergično na proteine kravljeg mlijeka smije od mliječnog smije piti samo svoju mliječnu formulu i ako radite bilo koje jelo kojemu je potrebno mlijeko, obavezno ga i jedino radite uz pomoću njegove formule (npr. mliječno-voćne kašice uz dodatak žitarica o kojima će kasnije biti riječi).
Od nekih mama sam čula da bebe hranjene Novalac Allernovom budu deblje odnosno više napreduju što se tiče (kilo)grama što je u neku ruku logično jer se ipak radi o formuli koja zadovoljava djetetove potrebe od 0 pa do 36 mj. D. je jako brzo napredovao u prva četiri mjeseca (rođen s 2900 g, s mjesec dana imao je 3750 g, s 2 mj. - 5250 g, s 3 mj. - 7200 g, sa 4 mj. imao je 8200 g i 69 cm, odjeću vel. 68 i pelene veličine 4), ali pedijatrica je to pripisala "dobrim genima". Uglavnom, kada smo počeli s dohranom i kada se naš malac poaktivio (ali onako baš ima crva u guzici hahaha) pa je u sljedećim mjesecima dobivao 150-250 g što je prema riječima pedijatrice i gastroenterologinje normalno i bilo sasvim za očekivati.
Bljuckanje je pojava kada beba nakon hranjenja (a i satima nakon) više puta naglo izbacuje zrak i tekućinu kroz usta.
 •  javlja se zato jer beba proguta previše zraka i zato jer beba ima nerazvijen probavni sustav posebno mišić koji spaja jednjak sa želucem (taj mišić nije jak kao kod odraslih osoba pa se otvara i kad ne bi trebalo)
 • bljuckanje se javlja podjednako kod beba koje se hrane majčinim mlijekom ili na bočicu
 • češće se javlja kod prerano rođene djece i kod djece koja jedu brzo i halapljivo
 • razlikuje se od povraćanja jer se događa nakon hranjenja i vezano je uz hranjenje, dok je povraćanje obično vezano uz još neki simptom - temperaturu, malaksalost 


Što možete učiniti ako imate bebu koja bljucka?
 • ako možete odabrati mliječnu formulu, odaberite onu s oznakom AR (anti regurgitacija)
 • svakako svoj problem iznesite pedijatru i s njime se posavjetujte 
 • netko kaže da bi bebu trebalo hraniti češće i u manjim količinama, ali mi smo se držali savjeta gastroenterologinje da se držimo uputa na kutiji Novalac Allernove AR (od rođenja pa do 2. mj. hranili smo ga svaka 3 sata pa je imao 7 obroka, od 3. mj. je imao 6 obroka svakih 4 sata, a s 4. i pol smo krenuli s dohranom u obliku povrtne i voćne kašice tijekom dana (rano jutarnji i dva večernja hranjenja su ostala na bočicu po 210 ml), a s 5 mj. uvodimo 3 kruta obroka (povrtna kašica, ručak, voćna kašica), a od 6. mj. umjesto večernje bočice uvodimo mliječno-voćno-žitaričnu kašicu. Što preglednije izgleda ovako:
           7:00   - 210 ml  Novalac Allernove AR
           11:00 -  povrtna kašica
           14:00 - ručak
           16:30 - voćna kašica
           19:00 - mliječno-voćna-žitarična kašica (od 180 ml Novalac Allernove AR)
           22:00 -  210 ml  Novalac Allernove AR

          + voda tijekom dana 
 • hranite je u čim više povišenom položaju (što bude starija neka taj položaj više sliči sjedenju nego ležanju)
 • za vrijeme hranjenja neka podrigne najmanje jednom na pola popijene bočice i na kraju, a ako može i više puta
 • nakon hranjenja bebu treba pustiti da odleži nakon hranjenja najmanje sat i pol vremena (za to vrijeme nemojte ju niti presvlačiti ako se smoči, niti ako se ukaka)
 • ako je nemirna i nešto starija može pomoći da je dvadeset minuta nakon hranjenja držite u povišenom položaju kao kod hranjenja (ili na ramenu) da se hrana slegne
 • bebu stavljate da leži/spava na boku (D. je od 4 mj. odbijao ležati na boku)
 • ispod glave stavite joj nekoliko puta presavijenu tetra pelenu da upije ono što zbljucka
 • prostor između podnice krevetića i madraca ispunite dekama ili jastucima tako da madrac bude nakošen
 • kupite čim više majica za presvlačenje, ako je zima i odjeća se sporije suši kupite cca 8 majica iste veličine jer ćete vjerojatno bebu morati presvlačiti svaki put kad joj promijenite pelenu, ako ne i češće jer se može izbljucati i dok je presvlačite (isto vrijedi i za bodije jer majica zna premočiti pa morate i njega mijenjati, iako daleko manje)
 • izbjegavajte da beba nosi jednodijelna odijelca - kombinezone - tutice jer ćete onda zbog izbljucanog gornjeg dijela morati prati cijelo odijelce
 • kupujte majice ili gornje dijelove  koji se kopčaju, odnosno koji se ne oblače preko glave jer to prouzrokuje dodatne turbulencije ionako osjetljivog probavnog sustava (ja sam na to znala gledati kao na punu bačvu koja se ljulja na valovima i samo malo nedostaje da se prelije)
 • pazite da odjeća ili pelena u predjelu želuca nisu jako stegnute
 • kupite čim više podbradnjaka (babarina) s plastičnom podlogom jer će ona štititi odjeću, a daleko se lakše skida. Idealno bi bilo imati ih 15 komada jer će beba vjerojatno izbljuckati minimalno pola njih tijekom dana. Najviše se isplate oni na dane u tjednu koji u Baby centeru koštaju 40 kn (7 kom). Obavezno ih koristite tijekom hranjenja, ali i praktički stalno, osim kada beba spava jer se može njime ugušiti.
 
 • Kupite čim više tetra peleni (ili krpa) kojima ćete brisati bebu. Nama male krpice nisu bile od koristi jer su jednostavno bile premale i vjerojatno bi trebalo 5 komada za svako bljucanje pa s njima nismo ni pokušavali. Te krpice upotrebljavali smo kasnije za brisanje kod slinjenja i slično. Pošto je D. rođen u siječnju i vrijeme je bilo očajno za sušenje odjeće, kupili smo 40 tetri. Ako imate ljetnu bebu 20 komada trebalo bi biti dosta. Najljepše i najisplatljivije su od Mali anđeo butik (na Danima beba, djece i trudnica koji budu diljem Hr, a u travnju i studenom u West Gateu se najviše isplati kupiti jer su snižene 20% i ne plaćate dostavu).  
 • Gostima objasnite da imate bebu koja bljucka - da vas ne bi proglasili lošim roditeljem koji ne reagira na bebino "povraćanje" i ako žele držati bebu dajte im tetra pelenu kako se ne bi uprljali ako beba bljucne.
 • Nama je gastroenterologinja preporučila da čim prije uvedemo dohranu. Naravno, granicu od minimalno 17 tjedana ne treba nikako prelaziti. Mi smo s dohranom počeli s 4 i pol mjeseca.
 • kažu da uvođenjem dohrane se smanjuje bljuckanje... to je donekle istina. Istina je da beba ne bljucka kada je hranite kašicom, a kada je hranite bočicom bljuca baš kao do sada. 
 • Tome smo stali na kraj tako što smo bebu hranili bočicom uvijek prije spavanja koje je kod njega bilo tako redovito da smo se na to mogli osloniti. Sve dok malac nije odlučio navečer (predzadnji obrok) ostati budan i ne samo to, rotirati se na sve strane što je dovodilo do toga da sve izbljucka iz sebe. Tada smo mu počeli davati žitno-voćne kašice s njegovom formulom. To čudo je tako komplicirano za napraviti kao da je proizvod za astronaute, a ne za djecu. Da vam opišem... napravite 180 ml Allernove u bočici kao i inače. Ohladite na 37 C i izlijte u neku šalicu. Ako imate ove žitne pahuljice sa slike (velik izbor u Mulleru, koštaju oko 20 kn) onda dodajte 7 jušnih žlica pahuljica ("pahuljice" zapravo su prašak, jušne žlice znači da napunite žlicu kao da u žlici imate juhu, a ne brašno pa od jedne ispadnu tri hahaha) i 2 jušne žlice voćne kašice (najbolje jabuka ili kruška). Sve to izmiješajte najbolje što možete. Trebalo bi biti bez grudica, ali pošto mi to nismo mogli nikako postići tada bi sve to ubacili u smoothie blender (kupujte blender s malom posudom jer će inače u velikoj tako mala količina nestati u poklopcu). Nakon kašice bebu nije potrebno podrigivati, ali nastojte da se ne okreće na trbuh barem sljedećih sat vremena.


  Nakon što bebi nikne prvi zubić krenite s pranjem nakon svake bočice Novalac Allernove AR kao što piše na kutiji. Baš u pravi čas na našem se tržištu pojavila zubna pasta 0-3 godine u čijoj se kutiji dobije četkica koja se natakne na prst. Cijena je 35 kn u DM-u.  Nadam se da će ovaj tekst i moji savjeti bar nekome pomoći. Ako ste roditelj bebe koja bljucka imajte strpljenja i znajte da će s vremenom biti bolje. Najviše od svega budite pomoć i potpora svojoj bebi koja je u svemu ovome najvažnija. D. sada ima 7 mjeseci i s vremenom ću ovaj tekst ažurirati ovisno o promjenama. Možete mi se javiti u komentarima ili na Facebook ako imate bebu koja je alergična na proteine iz kravljeg mlijeka ili bljucka. Slobodno ostavite ako imate neki savjet koji bi mogao pomoći meni ili nekom roditelju koji bude čitao ovaj tekst. Ako znate nekoga tko ima bebu bljuckalicu slobodno joj proslijedite ovaj tekst jer želim pomoći čim većem broju roditelja i beba koje imaju ove probleme. Hvala :)   Broj komentara: 6:

  1. Super mi je cijeli ovaj post! Nemam još bebu ali kak volim guglat vidim koliko su žene danas opsjednute dojenjem (i super ak mogu i žele) ali iste te automatski ubiju svaki post ili forum komentar gdje netko ispituje išta u vezi bočica i dohrane! Vjerujem da ćeš s ovime pomoći mnogim majkama jer do ovih informacija je zbilja teško doći.

   OdgovoriIzbriši
   Odgovori
   1. Hvala <3 Sve što si napisala je apsolutno točno. U trudnoći su me takve stvari totalno zbedirale da sam pala u depresiju - onu baš pravu zbog koje se kljukaju lijekovi, ali ih ja nisam htjela piti pa sam sve što ima ikakve veze s trudnoćom, djecom, forumi, ovi oni, fb grupe izbjegavala u širokom luku. Postave ti tako velika očekivanja i već unaprijed se osjećaš kao nemajka. Nažalost, mene je to dostiglo i pukla sam dan nakon poroda. Namjeravam pisati o svemu tome, dohrani i slično. Svatko ima pravo na svoje mišljenje, ali na kraju dana najbolja majka je ona koja daje sve od sebe, najbolje što zna i što može. Neke mogu više, neke manje... većina ih ne zna baš puno, ali bitno je truditi se. Nije važno što god netko sa strane misli.

    Izbriši
  2. Super post! Da sam bar tako nečije iskustvo pročitala dok smo se s tim borili.

   Sofi uz bljucanje nije imala nikakve druge simptome i odlično je napredovala na težini pa nismo tražili detaljan uzrok. Pedijatar nam je rekao da je to kod nje više tehnički problem jer halapljivo i puno jede (i danas je takva; napuni usta i onda prstićima drži usnice da joj hrana ne ispadne 😂).

   No moram priznati da me to njezino bljuckanje ipak brinulo (unatoč objašnjenju pedijatra; čak sam mislila i da mu možda nisam dobro objasnila o kojim se količinama radi jer njega to bljucanje uopće nije zabrinjavalo). Sad tek vidim da je čovjek bio u pravu. Ali što ćeš, dok si nova mama brine te sve i svašta.

   Za ublažavanje smo koristili slične metode kao i vi (redovito podrigivanje, držanje u uspravnom položaju nakon cicanja, nakošeni krevetić, ne previše ljuljanja itd.). Sad baš nisam sigurna je li to pomoglo, ali pretpostavljam da bi bilo gore da se tih savjeta nismo držali.

   O presvlačenju milijun puta dnevno neću, sve ti je jasno.

   Vidiš, nama uvođenje krute hrane baš i nije pomoglo, znala mi je i kašice izbljucati. Mi imamo malo drugačije iskustvo dohrane - skoro do 6 mjeseci je isključivo cicala, a onda smo otprilike svaka dva mjeseca uvodili novi obrok. Sad s 15 mj. ima 4-5 obroka krute hrane + cicanje.

   Daklem, mame čije bebe bljucaju, ako vam beba nema apsolutno nikakve druge simptome + nemate dojam da je to izbacivanje hrane boli (recimo da se grči kad bljuca) i uredno dobiva na težini, vjerojatno nemate razloga za brigu (makar vam beba bljuca u luku i ne znam kako sve ne).

   E, sad, što se tiče ovog što je Misty napisala, žene nikad zadovoljne. Prvo se majke "napadaju" što NE DOJE, a onda što DOJE (recimo i nakon godinu dana; ne znam koliko sam već puta čula ono: "Još cica?" popraćeno facom kao da joj dajem ne znam što).

   I moje malo razmišljanje vezano za dojenje, kad smo se već toga dotakli - shvaćam da postoje majke koje ne mogu (mislim da sam negdje pročitala da 2% žena nema razvijene mliječne kanaliće ili tako nešto), ne smiju (kao ti zbog lijekova) ili ne žele dojiti, ali jako mi je žao kad žene krenu pa odustanu zbog neznanja, a mislim da je to uzrok u velikom broju slučajeva. Još je žalosnije što se neke pogrešne informacije mogu čuti i od stručnih osoba ("Slabo ti je mlijeko." i tome slično). 😑

   Eto, toliko od mene, malo sam se razvezala. 😂

   OdgovoriIzbriši
   Odgovori
   1. Baš mi je drago da si se raspisala. To sam i htjela potaknuti ovim postom da svatko napiše što zna i da netko kome treba može pronaći sve informacije na jednome mjestu.

    D. su otrili intoleranciju i bljuckanje kada je završio u bolnici sa 11 dana zbog infekcije dišnih puteva o čemu sam pisala na tvom blogu. Ni ja to ne bih prepoznala, zbog neiskustva naravno. Iako, sada gledajući unatrag nije mi jasno kako još u rodilištu, u kojemu smo bili 9 dana, nisu to primijetili. Naime, tijekom dana imao je razdoblja kada je bio "izgreben" po licu i kad nije bio. Rodio se sa dosta dugim noktićima pa sam to pripisivala tome jer, kao što znaš, novorođenčetu se ne smiju rezati noktići barem prvih 15 dana.
    D. isto halapljivo jede. Zato nemamo problema s dohranom, ništa nije odbio i pojede koliko mu daš.

    Koliko sam skužila za dojenu djecu se i ne preporuča da se krene s dohranom prije 6 mj. Čak, niti da im se daje vode jer majčino mlijeko zadovoljava sve bebine potrebe za hranom i tekućinom.

    Što se tiče dojenja imaš pravo i to što kažeš. Najdvoličnije mi je kada iste žene zagovaraju dojenje, a onda se zgrožavaju kad netko doji dijete u javnosti. A tek muškarci kad u tome vide vulgarnost. Ono, čime su oni hranjeni? Na McDonaldsovim hamburgerima i pomfritu :D Kao i u svemu u životu treba slijediti svoje mišljenje i odluke.

    Izbriši
  3. Odličan post, koristan kao i svaki tvoj uostalom, žao mi je što si se u nizu problema morala sresti i sa tim. Prošla sam i ja kroz deo sa bljuckanjem, pisala sam o tome da Ivan u početku uopšte nije prihvatao mleko pa je morao biti na infuzijama par dana a po dolasku kući pio je 60 ml po 45 minuta i stalno bljuckao, bilo je strašno no bogu hvala prošlo je.

   OdgovoriIzbriši
   Odgovori
   1. Hvala :) Sve je dobro što je prolazno i ne ostavlja nikakve posljedice.

    Izbriši

  Svaki tvoj komentar mi je važan!