petak, 24. srpnja 2015.

Budimpešta #2

Trg heroja



Trg heroja je prvo mjesto koje smo posjetili u Budimpešti. Dolaskom na trg jednostavno zastaje dah jer je naprosto ooogroman. To se najbolje primjećuje na slikama gdje trg izgleda skoro pa pust iako su se tada na njemu nalazile stotine turista. Divan je osjećaj naći se među ljudima različitih nacija koji se svatko na svom jeziku divi ovim veličanstvenim spomenicima.

Trg heroja nalazi se na kraju ulice Andrassy, koja se zbog brojnih kulturnih zgrada naziva ulicom kulture i uvrštena je na UNESCO-vu listi svjetske baštine. 



Na krajevima dviju kolonada nalaze se četiri alegorijske skulpture koje s lijeva na desno predstavljaju: rad i napredak, rat i mir u dvije nasuprotne kočije i čast i slavu.
   U središnjem dijelu trga nalazi se Milenijski spomenik, najznačajniji mađarski nacionalni spomenik. Ispred njega se nalazi Spomenik heroja, prazna grobnica, a podignut je u spomen nepoznatim palim borcima u ustanku 1956. godine. 

 Na vrhu 36 metara visokog stupa nalazi se kip anđela Gabrijela.

 Izgradnja Milenijskog spomenika je počela 1896. godine povodom obljetnice 1000 godina dolaska mađarskih osvajačkih plemena u područje karpatskog bazena i panonske nizine, a pod vodstvom Arpada, prvog velikog kneza čiji kip se nalazi na podignutoj bazi u podnožju stupa koji je okružen sa šest kipova konjanika koji zajedno s Arpadom predsatvljaju vođe mađarskih osvajačkih plemena.

Iza Milenijskog spomenika su dvije kolonade, na kojima su kipovi najznačajnijih mađarskih povijesnih ličnosti.

 S jedne strane trga nalazi se Muzej suvremene umjetnosti,

 a s druge Muzej lijepih umjetnosti.

2 komentara:

  1. Predivne su slike! Imam bas zelju otici u Budimpestu, nadam se da ce uskoro biti prilike! :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala :) Nadam se da će ti se želja uskoro ostvariti :)

      Izbriši

Hvala na komentaru :)