nedjelja, 26. srpnja 2015.

Budimpešta #3


Dvorac Vajdahunyad


Iza Trga heroja nalazi se Gradski park u kojem se nalazi Zoološki vrt, koncertna dvorana Petefi, termalno kupalište Széchenyi i dvorac Vajdahunyad. U nedostatku vremena odlučili smo obići samo dio parka oko dvorca.




Dvorac je okružen jezerom gdje se mogu unajmiti čamci i pedaline.



Dvorac Vajdahunyad izgrađen je kao djelomična replika dvorca  Vajdahunyad var, doma dinastije Hunyad koji se nalazi u današnjoj Rumunjskoj. Dvorac je izvorno sagrađen od kartona i drva za milenijsku izložbu 1896., (koja je slavila 1000 godina od dolaska Mađara na ovo područje) ali je bio toliko popularan da su ga nakon izložbe izgradili od kamena i cigle. Dvorac ima tri dijela, svaki izgrađen u drugom stilu - gotički, romanički i barokni dio. 

Prilaz dvorcu
 



 Dvorište dvorca u kojem se nalazi Poljoprivredni muzej (žuta zgrada u pozadini),

 kapela sv. Jakova


i kip Anonymusa, srednjovjekovnog kroničara iz 12. st. koji je zapisao prvu povijest Mađara, a za koga se smatra da je zapravo kralj Bela III. U desnoj ruci drži olovku, a praznovjerni turisti je hvataju u nadi da će im donijeti sreću.
 



4 komentara:

  1. Joj, ja sam bila na svim tim lokacijama :), ali iskreno, zaboravila većinu naziva :)))) Ovom Anonymusu smo provirili ispod kapuljače :) hihi :D
    by Tratinčica

    OdgovoriIzbriši
  2. anonymusu sam se popela na glavu, hahhaha, doslovno..sad si me podsjetila na čitav moj put tamo i baš si idem potražiti te fotke :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Baš mi je drago da sam te podsjetila na lijepe uspomene. I ja sam se pentrala po njemu (kao i uostalom svemu što stignem hahaha), ali slike su luđačke pa ih nisam objavila :D

      Izbriši

Hvala na komentaru :)