subota, 11. lipnja 2016.

Otočec

Kao što sam najavila u prethodnom postu, subotnja skitnja nije završila na Mrežnici već se nastavila u Sloveniji. U blizini Novog Mesta, čije smo razgledavanje ovog puta preskočili, nalazi se naselje Otočec, a u njemu istoimeni dvorac koji je izgrađen na malenom otočiću na rijeci Krki.

 


Otočec okružuje park šuma nastala na prijelazu 18. u 19. st. koja obiluje autohtonim drvećima kao što su crna joha, bijela vrba i crna topola. Svojevrsna atrakcija Otočca su bijeli labudovi, koji tamo prebivaju od 1968. godine i danas ih je oko 50. 











 Ne zna se tko je i kada sagradio dvorac koji se prvi put spominje 1252. zbog čega se niti  ne zna njegova prvotna namjena. Dvorac se najprije nalazio na desnoj obali Krke, ali je jedan od njegovih vlasnika dao otkopati dio zemljišta kako bi zbog bolje sigurnosti dvorac bio okružen vodom. 




 
Dvorac je najprije pripadao obitelji Otočanov, zatim je bio u rukama Vilandera pa knezova Lenkoviča čiji je najpoznatiji član bio Jurij Lenkovič, koji je u 16. st. bio upravitelj Kranjske. Zatim je dvorac prešao u vlasništvo obitelji Dovoloec koja ga je nakon toga prodala Wolfu Jakobu Solncu. Posljednji vlasnik dvorca bio je grof Margheri.




Početkom Drugog svjetskog rata dvorac su zauzeli Talijani koji su ga koristili kao utvrdu. Godine 1942. su ga oslobodili partizani, ali su pri tom dvorac i njegovi mostovi stradali u požaru.  Zbog toga se 1952. godine pristupilo njegovoj temeljitoj obnovi u duhu gotike i renesanse koja je trajala sve do 1960. od kada je dvorac je u upotrebi kao hotel Grad Otočec.



Broj komentara: 8:

  1. Jako lijepo mjesto! Nisam nikada bila ali sviđa mi se sve ovo zelenilo i dvorac. Lijep ste krug napravili taj dan :)

    OdgovoriIzbriši
  2. Uopšte ne znam šta sam pročitala. Jednom kad sam videla fotografije, I lost myself :D Predivno.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala na predivnom komentaru. Tako sam se i ja osjećala kad sam negdje na internetu vidjela Otočec prije nekoliko mjeseci.

      Izbriši
  3. Prekrasne fotografije <3 brojim dane do svog godišnjeg odmora i idem nekamo, bilo kamo..ima da tri tjedna samo obilazim :) dvorac je prekrasan, podsjeća me na dvorac iz Pepeljuge (sa Drew Barrymore) xD

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala, hvala. Tri tjedna olalala nauživat ćeš se <3

      Izbriši
  4. Već mi je glupo kod tebe pisati kako su prekrasne fotke, divotica :)
    Slažem se s Mishom, čitam tekst, ali vidim samo slike :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala, hvala, ma samo ti piši. Komplimenti su uvijek dobrodošli <3

      Izbriši

Hvala na komentaru :)