ponedjeljak, 19. rujna 2016.

What to expect when you're expecting #4/1

Trudnički tečaj (naše iskustvo)


Da će tata prisustvovati porođaju to se znalo oduvijek, još kada mala mrvica nije bila ni u planu planova :D Mislim da najbolje o toj temi govori post koji je moj dragi napisao na jednom forumu.


Na trudnički tečaj odlučili smo se ne samo jer je uvjet za prisustvovanje partnera na porodu već i iz želje da naučimo čim više toga kad već imamo priliku. Zato neki dvodnevni tečajevi po Domovima zdravlja nisu dolazili u obzir. Surfajući internetom došla sam do spoznaje da je najopširniji tečaj u Petrovoj. Pošto sam silom prilika završila na njihovo hitnom prijemu u 7. tj. trudnoće i koliko god je to bilo traumatično iskustvo (koje je završilo u redu), osoblje i njihov odnos prema meni je bio za poželjeti. Puni su razumijevanja i strpljenja, voljni sve objasniti i prije svega ponašaju se prema trudnici kao prema osobi a ne kao broju. Dakle, dileme nije bilo. Idemo u Petrovu.

Za trudnički tečaj najavili smo se dva tjedna prije (možda treba i ranije, ali kada sam zvala krajem 6. mj. rekli su da se tečajevi ne održavaju u srpnju i kolovozu pa neka zovem početkom rujna) na ovaj telefon 01 4604 646 (broj sam jedva pronašla pa ga zato ovdje pišem).

Tečaj košta 400 kn i plaća se prilikom dolaska na prvi termin tečaja na prijamnom šalteru pokraj ulaza u glavnoj zgradi. Prilikom toga ispunjava se formular sa imenom i prezimenom trudnice, njezinim OIB-om, imenom supruga/partnera koji ide na tečaj i brojem telefona. Tada se dobiva i odijelo za partnera koje će koristiti na porodu.

Tečaj se održava 3 tjedna i uključuje 8 dolazaka:
1. tjedan: utorak i srijeda
2. tjedan: ponedjeljak, utorak i srijeda
3. tjedan: ponedjeljak, utorak i srijeda


Termini su svaki put od 17.30-19.00
Tečaj se održava u predavaonici na 2. katu (ulaz bočno od glavne zgrade) i nemojte biti biseri kao i cijela naša grupa i penjati se stepenicama nego koristite lift jer 2. kat s prizemljem jer zapravo 3. kat i u predavaonici se još morate penjati do klupa pa bolje da štedite snagu, a ne da dobijete upalu mišića kao ja.  Pokraj predavaonice je i wc :)))
Tečaj u ovom terminu je polazilo 30 parova (toliko ih je bilo samo prvi dan, poslije su mnogi markirali :D

Predavaonica u Petrovoj- Izvor: google.com

I
Za prvi termin tečaja predviđena su bila dva predavanja Intrauterini razvoj ploda i Antenatalna skrb koje su trebale održati dvije predavačice, međutim, jedna od njih nije bila nazočna pa je ova koja je bila prisutna oba predavanja skratila u jedno od pola sata. Radilo se zapravo o ppt u kojoj su prikazani obavezni pregledi kod ginekologa u trudnoći i što koji mora sadržavati (npr. mjerenje težine trudnice, mjerenje tlaka, proteina u urinu...). Predavačica, inače doktorica znanosti sa Medicinskog fakulteta bila je mlada i opuštena i otvorena za sva pitanja.

Izvor: pixabay.com

Prema suvremenim smjernicama, kliničkih pregleda u zdrave trudnice trebalo bi biti 12. Prvi pregled trebao bi biti s oko 8 tjedana, sljedeći s 12, 16, 20, 24, 28 tjedana te zatim s 31, 34, 36, 38, 39 i 40 tjedana. Od navršenih 40 tjedana trudnicu pregledavamo svaka 2 dana, a od navršenog 41 tjedna svaki dan. Svaki pregled uključuje pregled ultrazvukom. Pregledi se u prvom tromjesečju rade transvaginalnim putem, dok se oni u drugom i trećem tromjesečju obavljaju transabdominalnim putem (izvana). Na svakom ultrazvuku ginekolog bebi mjeri glavu, duljinu bedrene kosti i opseg trbuha.

Kratice na nalazu:

BPD - mjera za glavu
F1 - mjera za bedrenu kost
AC - opseg trbuha
Procjena tjedana
CRL - duljina između tjemena i trtice
KDS - kucaji djetetova srca
ZM - zadnja menstruacija
RR - oznaka za tlak
TP - termin poroda


Jesam li saznala nešto novo? Pa jesam, da pola stvari koje sam trebala napraviti do sada, moj ginekolog nije napravio: proteini u urinu prilikom svakog posjeta ginekologu, mjerenje nuhalnog nabora u 12. tj. (obavlja se ultrazvukom i nuhalni nabor ne bi trebao biti duži od 3 mm), anomaly scan u 20. tj.

Saznala sam još neke stvari, koje mi nisu bile nove, ali 100% su točne kada ih čuješ od doktora nego pročitaš na internetu. Npr.
 • u Petrovoj svim trudnicama koje žele (i mogu, naravno) daju epiduralnu
 • vrijeme za odlazak u rodilište je kada ili pukne vodenjak ili je učestalost trudova takva da u sat vremena se javljaju svakih 5 minuta i traju po 1 minutu
 • nizak tlak u trudnoći nije štetan, ali visok (viši od 140/90) jest
 • najranije kada dijete može preživjeti je ako se rodi u 22. tjednu
 • prijevremeni porod je od 22. do 37. tjedna trudnoće, a od 38. tjedna na dalje kažemo da je u terminu. Trudnoća traje 266 dana, ali je liječnici računaju od prvog dana posljednje menstruacije pa je onda to 280 dana, odnosno 9 mj. i 10 dana. Vrlo malo djece se rodi baš na termin (čini mi se 4%).

II
Porođajne operacije
- epiziotomija (urez međice, kada i kako se radi; u Petrovoj oko 40-60% poroda)
- carski rez (hitni i planiran, indikacije (kada se radi) i kako izgleda)
- vakuum ekstrakcija (začudilo me da se radi na tome da se sve češće koristi na svjetskoj razini)
- vađenje posteljice nakon rođenja djeteta (zaboravila sam stručni naziv; uglavnom radi se odmah na porodu, a ako ne izađe u roku 30 min nakon poroda rodilja se uspavljuje i ručno se odstranjuju zaostali dijelovi, u slučaju zaostale posteljice koju prati temperatura i krvarenje tijekom babinja radi se kiretaža.)
Za sve probleme tijekom babinja (6 tjedana nakon poroda) ne ide se kod svog ginekologa nego direktno u rodilište.

Predavanje je održao dr. Karlo Tomičić i bilo izuzetno zanimljivo jer je povezivao teoretski dio sa praksom odnosno njegovim iskustvom i iskustvom porodničara u Petrovoj, ali i u Hrvatskoj.
 
Predavanje pod nazivom Početak porođaja, porod i porođajna doba vodio je dr. Jozo Blajić i kao što sam naziv govori pričao je o porodu, kada treba krenuti u rodilište (u slučaju trudova, curenja plodne vode ili bilo kakvog krvarenja), kako izgleda prijem trudnice (uzima se anamneza trudnoće i izvan trudnoće, što je bitno naglasiti doktoru, pregled), savjet da svi pitaju epiduralnu (trudnicama koje je ne mogu ili ne žele primiti daju injekcije protiv bolova - točno je naveo kada koju), zašto se i kada daje drip, očekivanja i kako porod zaista izgleda i traje...

Porod se dijeli u 4 porođajna doba:
 • Prvo porođajno doba - traje oko 10 sati od otvaranje ušća do potpune otvorenosti od 10 cm, započinje trudovima ili curenjem plodne vode, trudnica dolazi u rodilište, može se kretati, treba pojačano unositi tekućinu, dobiva injekcije protiv bolova
 • Drugo porođajno doba - sam porod tj. istiskivanje djeteta (izgon), kao što je dr. naveo započinje kada bolovi iz svih ostalih dijelova (kukova, leđa...) krenu u rodnicu, traje do 2 sata.                                                                                                                                        Nakon što dijete izađe čiste se dišni putevi i presijeca se pupčana vrpca te se čeka jedna minuta prije nego li se dijete položi na majčine grudi tijekom koje se provodi Apgar test. Test se sastoji od pet područja koja se ocjenjuju bodovima 0, 1 i 2.  Isti test se ponavlja 5 minuta nakon prvog. Maksimalan broj bodova 10/10 dobiva dijete kod kojeg su svih 5 područja savršeno razvijena i funkcionalna. Ocjenjuje se boja kože, srčani ritam, refleks na podražaj, mišićni tonus i disanje. Ocjena između 8 i 10 bodova smatra se normom i dobije je većina djece.
 • Treće porođajno doba -  istiskivanje posteljice i ovoja (30-60 min)
 • Četvrto porođajno doba - rani oporavak koji započinje izlaskom posteljice tijekom kojeg dolazi do smirivanja krvarenja, šiva se međica, prati se opće stanje rodilje, traje 2h
Poslije predavanja dr. Blajić je proveo kroz rađaone pet parova među kojima smo bili i mi.  Vidjeli smo prijamnu ambulantu, sobu za promatranje trudnica, rađaone, sobu za rodilje carskim rezom i sobu sa novorođečati :)))) Iznenadila sam se kako izgleda sve lijepo, čisto i malo... omogućuje puno više privatnosti nego što sam očekivala (hint na ambulantu gdje je uz osoblje stalo 10 studenata za vrijeme punkcije jajnih stanica).

Izvor: google.com


Da se ovaj post ne bi jakooo odužio, o ostalim terminima tečajeva 
pisat ću u drugom dijelu ovog posta, kada tečaj završi.

Jeste li vi išli na trudnički tečaj? 
Kakva su vaša iskustva? 
Da li ste bili zadovoljni predavanjima?

Moje iskustvo je za sada jako pozitivno. Iako sam dosta toga znala, punooo toga sam naučila jer tečaj nije samo šturo nabrajanje činjenica već rekla bih 30% činjenica i 70% kako to u stvarnosti izgleda odnosno primjeri iz prakse. I uz sve to dobiva se prilika pitati pitanja koja vas zanimaju stručnjake. Mislim bi svakoj trudnici dobrodošao trudnički tečaj i da je žalosno da ljudi idu na te tečajeve samo kako bi zadovoljili uvjet da partner prisustvuje porodu, a ne da se saznaju činjenice i raspitaju se o svemu što ih muči. Radije se raspituju kod ostalih majki i trudnica zbog čega nastaje zbrka u glavi jer nismo svi isti i liječnici ne mogu i ne liječe sve po istoj špranci.


2 komentara:

 1. Mi smo išli na ovaj dvodnevni besplatni tečaj u Dom zdravlja. Ne znam, meni je predavačica bila ok, prvi smo dan pričali o trudnoći i porodu, a drugi o njezi bebe. Kratko predavanje održala je i žena iz udruge doula. Većinu stvari sam već znala (barem u teoriji, ha ha ha), ali mi je bilo super to što sam konačno sve čula na jednom mjestu i od stručne osobe. Zato i ja mislim da se isplati otići na tečaj! Ako netko ipak ne želi/ne može, a htio bi imati pratnju na porodu, u Vinogradskoj ne treba tečaj.

  OdgovoriIzbriši

Hvala na komentaru :)