petak, 21. srpnja 2017.

Prag #2

Sa Václavské náměstí krećemo prema Starogradskom trgu (Staroměstské náměstí).










Praški astronomski sat (Pražský orloj) datira još iz 1410. godine, a poznat je po tome što je treći najstariji astronomski sat na svijetu. Pokazuje astrološki kalendar i vrijeme. Pokazuje 4 različita vremena: srednjoeuropsko, staročeško, babilonsko i zvjezdano.  Svakog sata na dva mala prozorčića pokazuju se 12 apostola od kojih svaki ima svoje značenje uz kukurikanje pijetla. 

 
Na Staroměstské náměstí (Starogradski trg) nalazila se tržnica u 11. stoljeću.


Trgom dominira gotička crkva Majke Božje (Týnský chrám)  koja je do sredine 14. st. bila glavna crkva u Pragu. Gradnja crkve bila je prekinuta u vrijeme bune Jana Husa koji su se upravo pobunili ispred ove crkve, jer je katolička crkva dozvolila Židovima da ispred ulaza u crkvu izgrade trgovine i to tako da si u katoličku crkvu mogao ući jedino ako si u židovskim trgovinama nešto kupio. Na ovome mjestu počela je svjetska crkvena reformacija i pobuna protiv bahatosti tadašnje katoličke crkve.
 

Zgrada na slici lijevo (na kojoj piše Gerhard Richter) je Palača Kinsky u kojoj se rodila Berta Suttner - Kinsky prva nositeljica Nobelove nagrade. Na drugom katu bila je njemačka gimnazija koju je pohodio Franz Kafka (1893-1901). U prizemlju ove palače njegov je otac držao trgovinu s galanterijom. Iz ove palače komunisti su preuzeli vlast nad Čehoslovačkom 25. veljače 1948. godine.


Na centru trga nalazi se spomenik Janu Husu koji je na ovome mjestu spaljen 6. srpnja 1415. g. (dan prije našeg dolaska bio je nacionalni praznik njemu u čast), a njemu u čast spomenik je podignut povodom 500. godišnjice smrti.



Crkva Sv.Nikole (Sv.Mikuláš) - današnja crkva nastala je temeljima crkve iz druge polovice 13.st. Crkva je jedno vrijeme pripada taboru Jana Husa. Poslije je pripala katoličkoj, a od 1868. do početka prvog svjetskog rata pravoslavnoj crkvi.


 Pokraj crkve nalazi se Trg Franza Kafke i istoimeni restoran.


S druge strane Staroměstské náměstí, pokraj astronomskog sata nalazi se 
renesansna zgrada U Minuty u kojoj je stanovala obitelj Kafka od 1889. do 1896. godine.

Broj komentara: 5:

  1. Uzivam u ovoj setnji Pragom!ja sam bila samo jednom u Pragu,i to po zimi,nakon Nove Godine,bilo je -15C,nije nam smetala hladnoca,nonstop smo bili u pokretu nego mi je zao sto su kratki dani pa ne uspijes puno toga obici u jedan dan.Zato imamo u planu opet na proljece ili ranu jesen posjetiti ga.Veselim se i 3.nastavku posta...


    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala, hvala :)
      Meni se zimi ovi gradovi gore čine čarobnima i baš i voljela posjetiti :))

      Izbriši
  2. Nisam nikad bila u Pragu pa mi jako pašu ovakvi postovi.
    Sviđaju mi se ove crtice o povijesti sakralnih objekata :)

    OdgovoriIzbriši

Hvala na komentaru :)