četvrtak, 3. kolovoza 2017.

Beba alergična na proteine kravljeg mlijeka i koja bljucka

Kao mama bebe koja je alergična na proteine kravljeg mlijeka i koja bljucka pokušala sam na razne načine doći do bilo kakvih informacija i savjeta koji bi olakšao život mome D. Kažu da dok dobro napreduje nemate se što buniti, ali teško je bebi i svima koji je okružuju sjediti prekriženih ruku i barem ne pokušati nešto poduzeti. Stoga, želim na jednom mjestu sakupiti sve što sam saznala o alergiji na proteine kravljeg mlijeka (PKM) i bljuckanju i što bi, nadam se, nekim roditeljima moglo pomoći.

Post je pisan u dobroj namjeri i u njemu iznosim isključivo svoja saznanja i iskustva. Nisam stručnjak ni doktor te stoga ova saznanja i savjete čitajte imajući to na umu. 


D. od prvog dana hranimo na bočicu jer zbog lijekova koje uzimam nisam mogla dojiti. Uz to što bljucka D. alergičan na proteine iz kravljeg mlijeka s toga će ovaj post biti opisan s aspekta bebe koja se hrani isključivo Novalac Allernovom AR na preporuku D.-ove gastroenterologinje koja ga prati od  kada je imao 2 tjedna i kada je otkriveno da je alergičan i da bljucka. D.-ova alergija se očitavala promjenama na koži, osobito na licu koje je izgledalo kao da je sav izgreben (kao da ga je napala mačka). 

Novalac Allernova AR se dobiva na liječnički recept uz nadoplatu s time da se odjednom kupuje mjesečna zaliha od 10 kutija s nadoplatom od 37 kn po kutiji. U većini ljekarna, ova se hrana naručuje po potrebi što znači da nakon što vaš pedijatar napravi recept trebate otići u svoju ljekarnu koja će hranu naručiti i koju ćete podići kada vam kažu. Imajte to na umu tako da na vrijeme naručite kako ne bi ostali bez nje. U većim gradovima će bolje opskrbljene ljekarne će vjerojatno i imati pokoji primjerak u slobodnoj prodaji, ali ne u većim količinama kao za ostala adaptirana mlijeka.  





Razlika između alergije na proteine kravljeg mlijeka i intolerancije na laktozu

Alergija nastaje kao posljedica imunološkog (obrambenog) odgovora tijela na stranu tvar u ovom slučaju proteine kravljeg mlijeka (pkm), dok je intolerancija na laktozu posljedica nepostojanja ili nedostatka enzima za razgradnju laktoze (mliječnog šećera)u tankom crijevu.

Intoleranciju laktoze je važno razlikovati od alergije na proteine kravljeg mlijeka jer je intolerancija laktoze problem probavnog sustava, dok kod alergije na mlijeko reagira imunološki sustav koji proteine mlijeka doživljava kao neprijatelje. Zbog toga, za razliku od intolerancije laktoze, kod alergije kao terapija neće pomoći konzumiranje mlijeka sa smanjenim udjelom laktoze, već je nužno potpuno izbacivanje ovih mlijeka iz prehrane.

Alergija na mlijeko pogađa od 2 do 7% novorođenčadi te je to čini najučestalijom alergijom te životne dobi. Rastom djeteta sazrijeva i njegov imunološki sustav, stoga velik broj djece jednostavno “preraste” alergiju na hranu. Ovo se događa najčešće u razdoblju od 1. do 3. godine djetetova života. Zbog toga se s vremena na vrijeme provode testiranja kako bi se vidjelo da li alergija i dalje postoji i ako da – je li se smanjila ili ostala ista.

Reakcija organizma na alergiju na mlijeko događa se odmah nakon unosa mlijeka ili drugog mliječnog proizvoda. Prvi znakovi su crvenilo, osip na licu te suzne oči i pun nos. U rjeđim slučajevima pojavljuje se i proljev. Znakovi koji dolaze u slučaju zakašnjele reakcije su ekcem, refluks, grčevi, proljev i zatvor.

Alergija se može očitovati:
  • gastrointestinalnim (probavnim) simptomima: mučnina, povraćanje, bol u trbuhu, proljev
  • kožnim simptomima: urtikarija, svrbež, dermatitis
  • općim i najtežim simptomima: hipotenzija (pad krvnog tlaka), bronhospazam (sužavanje bronha), anafilaktični šok koji se smatraju po život opasni simptomima



Prije svega potrebno je potražiti liječničku pomoć, a ne zaključivati na svoju ruku da je dijete alergično.

Testiranje odnosno dokazivanje alergije na proteine kravljeg mlijeka


Alergiju na proteine kravljeg mlijeka utvrđuje testiranjem bolnički specijalist pedijatar ili internista (gastroenterolog, alergolog, dermatolog, pulmolog) u bolnici. Postoji nekoliko testova od kojih se kod nas najčešće provodi provokacijom, prick testom i testiranjem krvi na IgE.

Provokacija mlijekom – djetetu se u određenom vremenskom razdoblju npr. svakih 20 ili 30 min daju sve veće količine mlijeka. Počinje se doslovno s kapljicom koja se daje špricom, a završava s 1 dl u bočici. Između svakog i nakon zadnjeg davanja se promatra da li i kako dijete reagira na mlijeko.

Prick test - Kožni test izvodi se ubadanjem lancetom u kožu malih doza alergena koji kod preosjetljivog djeteta izaziva alergijsku reakciju.

Testiranjem krvi na protutijela (imunoglobulin E) IgE

Što ako je dokazana alergija?

Ako je dijete alergično na pkm, a majka doji tada majka treba izbaciti iz prehrane mlijeko i mliječne proizvode, a ako je dijete na adaptiranom mlijeku dobiva na recept specijalno adaptirano mlijeko.
Ne reagiraju sva djeca jednako jako na alergen pa zato postoje i različita adaptirana mlijeka koja se dobivaju isključivo na recept (uz nadoplatu) nakon dokazane alergije.
Kod dokazane alergije na bjelančevine kravljeg mlijeka kao prvi izbor preporučuje se mliječna hrana kod koje su bjelančevine rascijepljene na manje dijelove (ekstenzivni hidrolizat) i više ne uzrokuju alergijske reakcije, a kod vrlo teških oblika alergija preporučuje se hrana na osnovi slobodnih aminokiselina (osnovni elementi koji čine bjelančevine).

Bebe u prvih šest mjeseci života dok su isključivo na tim specijalnim AD-ovima obično imaju maslinasto-zelenu stolicu.


Koja bočica i koji sisač su najbolji za Novalac Allernovu AR?

Nakon što smo potrošili nekoliko stotina kuna tražeći odgovarajuću bočicu i sisač jer je Novalac Allernova AR gušća od normalnih mliječnih formula napokon smo došli do toga da najbolja NUK bočica sa sisačem veličine M. I bez obzira što na njoj piše do 6 mj. koristite ju dok god dijete hranite bočicom jer L veličina sisača uzrokuje prebrzo gutanje i izbacivanje cijelog pojedenog sadržaja.

UPDATE: S navršenih 8 mj. počeli smo koristiti sisač veličine L jer je D. protestirao (umarao se i brbljao tijekom hranjenja kao da se ljuti) da  mu mlijeko presporo teče. Istovremeno smo prestali i s podrigivanjem na pola bočice (raspakao bi se kad bi ga na pola bočice stavljali podrignuti). Smatram da mu je konačno sazrio probavni sustav i da zbog toga više ne bljucka.

Izvor


Uvođenje dohrane

Dojenčad s intolerancijom hrane ili alergijom je sklona reagirati na veći broj ostale hrane što je povezano sa njihovim nedovoljno zrelim probavnim i imunološkim sustavom.
Bez obzira na alergiju na kravlje mlijeko s dohranom se započinje između 17. i 26. tjedna života (navršenih 4. i 6. mj.) kao i kod djece bez alergije te se namirnice koje su potencijalni alergeni (gluten, jaja, orašasti plodovi, citrusi, rajčica, morski plodovi) uvode prema predviđenom kalendaru dohrane.

Da se identificira koja hrana izaziva neželjene simptome, treba se uvoditi jedna po jedna namirnica, počinjući s onom za koju se najmanje vjeruje da može prouzrokovati reakciju. Ta hrana uključuje rižu, krumpir, mrkvu, brokulu, janjetinu, puretinu, piletinu, kruške i jabuke.

Pažljivo čitajte deklaracije na proizvodima. Alergeni su obično posebno naznačeni. Treba izbjegavati mlijeko, mliječne proizvode (jogurt, kefir, acidofil, sir, maslac) i proizvode koji mogu sadržavati mlijeko ili tragove mlijeka. Ne koristite proizvode koji na deklaraciji navode: mlijeko, protein mlijeko, kazein, sirutka. Osobito pripazite jer mlijeko može biti u tragovima u proizvodima u kojima naizgled ne bi trebalo biti prisutno – smrznuti špinat, kiseli kupus, kocke za juhu, senf, kečap, salama, tjestenina, kruh, peciva, žitne pahuljice, vegeta...

Ne reagiraju sva djeca jednakim intenzitetom na alergen pa tako neka moraju izbjegavati i mlijeko u tragovima. U tragovima znači da mlijeko nije direktno prisutno u proizvodu, ali se na neki način koristi u tijeku proizvodnje što djeci s visokim razredom alergije smeta. Laički neka djeca mogu biti alergična kad popiju mlijeko, dok druga mogu reagirati već kada prstom dotaknu mlijeko ili borave u prostoriji u koje se kuha mlijeko (napad astme).

Djeci koja ne piju mlijeko, uz zamjene za mlijeko, preporučuje se (ovisno o dobi) uključiti namirnice bogate kalcijem: kelj, kupus, špinat, blitva, rabarbara, repa, brokula, mahunarke i proizvode od mahunarki, zob, chija sjemenke, sušeno voće (smokve, šljive), losos, srdelu i morske plodove.

Biljna mlijeka (zapravo napici) nisu zamjena za AD ni majčino mlijeko. Ona se ne preporučuju prije godine dana, a i tada samo kao zamjena za mlijeko u npr. kolačima, pudinzima, palačinkama, mufinima. Do tada ako se rade kašice npr. griz i palenta – kuhaju se na vodi u kojoj je prethodno skuhano voće (kompot). Kada je prisutna alergija na kravlje mlijeko obično je prisutna i alergija na soju pa od biljnih mlijeka treba izbjegavati sojino mlijeko (najbolje mlijeko od zobi i kokosa).


Važno je znati ukoliko je dijete alergično na kravlje mlijeko, vjerojatno je alergično i na kozje i ovčje mlijeko, odnosno na sva životinjska mlijeka (kozje, ovčje, magareće).


Na preporuku pedijatrice mi smo se u dohrani vodili ovom tablicom:





Ukratko, dijete alergično na proteine kravljeg mlijeka smije od mliječnog smije piti samo svoju mliječnu formulu i ako radite bilo koje jelo kojemu je potrebno mlijeko, obavezno ga i jedino radite uz pomoću njegove formule (npr. mliječno-voćne kašice uz dodatak žitarica o kojima će kasnije biti riječi).


Od nekih mama sam čula da bebe hranjene Novalac Allernovom budu deblje odnosno više napreduju što se tiče (kilo)grama što je u neku ruku logično jer se ipak radi o formuli koja zadovoljava djetetove potrebe od 0 pa do 36 mj. D. je jako brzo napredovao u prva četiri mjeseca (rođen s 2900 g, s mjesec dana imao je 3750 g, s 2 mj. - 5250 g, s 3 mj. - 7200 g, sa 4 mj. imao je 8200 g i 69 cm, odjeću vel. 68 i pelene veličine 4), ali pedijatrica je to pripisala "dobrim genima". Uglavnom, kada smo počeli s dohranom i kada se naš malac poaktivio (ali onako baš ima crva u guzici hahaha) pa je u sljedećim mjesecima dobivao 150-250 g što je prema riječima pedijatrice i gastroenterologinje normalno i bilo sasvim za očekivati.


Izvor: pixabay.com

Bljuckanje

Bljuckanje je pojava kada beba nakon hranjenja (a i satima nakon) više puta naglo izbacuje zrak i tekućinu kroz usta.
  •  javlja se zato jer beba proguta previše zraka i zato jer beba ima nerazvijen probavni sustav posebno mišić koji spaja jednjak sa želucem (taj mišić nije jak kao kod odraslih osoba pa se otvara i kad ne bi trebalo)
  • bljuckanje se javlja podjednako kod beba koje se hrane majčinim mlijekom ili na bočicu
  • češće se javlja kod prerano rođene djece i kod djece koja jedu brzo i halapljivo
  • razlikuje se od povraćanja jer se događa nakon hranjenja i vezano je uz hranjenje, dok je povraćanje obično vezano uz još neki simptom - temperaturu, malaksalost 

Što možete učiniti ako imate bebu koja bljucka?

  • ako možete odabrati mliječnu formulu, odaberite onu s oznakom AR (anti regurgitacija)
  • svakako svoj problem iznesite pedijatru i s njime se posavjetujte 
  • netko kaže da bi bebu trebalo hraniti češće i u manjim količinama, ali mi smo se držali savjeta gastroenterologinje da se držimo uputa na kutiji Novalac Allernove AR (od rođenja pa do 2. mj. hranili smo ga svaka 3 sata pa je imao 7 obroka, od 3. mj. je imao 6 obroka svakih 4 sata, a s 4. i pol smo krenuli s dohranom u obliku povrtne i voćne kašice tijekom dana (rano jutarnji i dva večernja hranjenja su ostala na bočicu po 210 ml), a s 5 mj. uvodimo 3 kruta obroka (povrtna kašica, ručak, voćna kašica), a od 6. mj. umjesto večernje bočice uvodimo mliječno-voćno-žitaričnu kašicu. Što preglednije izgleda ovako:
           7:00   - 210 ml  Novalac Allernove AR
           11:00 -  povrtna kašica
           14:00 - ručak
           16:30 - voćna kašica
           19:00 - mliječno-voćna-žitarična kašica (od 180 ml Novalac Allernove AR)
           22:00 -  210 ml  Novalac Allernove AR

          + voda tijekom dana
  • hranite je u čim više povišenom položaju (što bude starija neka taj položaj više sliči sjedenju nego ležanju)
  • za vrijeme hranjenja neka podrigne najmanje jednom na pola popijene bočice i na kraju, a ako može i više puta
  • nakon hranjenja bebu treba pustiti da odleži nakon hranjenja najmanje sat i pol vremena (za to vrijeme nemojte ju niti presvlačiti ako se smoči, niti ako se ukaka)
  • ako je nemirna i nešto starija može pomoći da je dvadeset minuta nakon hranjenja držite u povišenom položaju kao kod hranjenja (ili na ramenu) da se hrana slegne
  • bebu stavljate da leži/spava na boku (D. je do 4 mj. odbijao ležati na boku)
  • ispod glave stavite joj nekoliko puta presavijenu tetra pelenu da upije ono što zbljucka
  • prostor između podnice krevetića i madraca ispunite dekama ili jastucima tako da madrac bude nakošen
  • kupite čim više majica za presvlačenje, ako je zima i odjeća se sporije suši kupite cca 8 majica iste veličine jer ćete vjerojatno bebu morati presvlačiti svaki put kad joj promijenite pelenu, ako ne i češće jer se može izbljucati i dok je presvlačite (isto vrijedi i za bodije jer majica zna premočiti pa morate i njega mijenjati, iako daleko manje)
  • izbjegavajte da beba nosi jednodijelna odijelca - kombinezone - tutice jer ćete onda zbog izbljucanog gornjeg dijela morati prati cijelo odijelce
  • kupujte majice ili gornje dijelove  koji se kopčaju, odnosno koji se ne oblače preko glave jer to prouzrokuje dodatne turbulencije ionako osjetljivog probavnog sustava (ja sam na to znala gledati kao na punu bačvu koja se ljulja na valovima i samo malo nedostaje da se prelije)
  • pazite da odjeća ili pelena u predjelu želuca nisu jako stegnute
  • kupite čim više podbradnjaka (babarina) s plastičnom podlogom jer će ona štititi odjeću, a daleko se lakše skida. Idealno bi bilo imati ih 15 komada jer će beba vjerojatno izbljuckati minimalno pola njih tijekom dana. Najviše se isplate oni na dane u tjednu koji u Baby centeru koštaju 40 kn (7 kom). Obavezno ih koristite tijekom hranjenja, ali i praktički stalno, osim kada beba spava jer se može njime ugušiti.

  • Kupite čim više tetra peleni (ili krpa) kojima ćete brisati bebu. Nama male krpice nisu bile od koristi jer su jednostavno bile premale i vjerojatno bi trebalo 5 komada za svako bljucanje pa s njima nismo ni pokušavali. Te krpice upotrebljavali smo kasnije za brisanje kod slinjenja i slično. Pošto je D. rođen u siječnju i vrijeme je bilo očajno za sušenje odjeće, kupili smo 40 tetri. Ako imate ljetnu bebu 20 komada trebalo bi biti dosta. Najljepše i najisplatljivije su od Mali anđeo butik (na Danima beba, djece i trudnica koji budu diljem Hr, a u travnju i studenom u West Gateu se najviše isplati kupiti jer su snižene 20% i ne plaćate dostavu).  
  • Gostima objasnite da imate bebu koja bljucka - da vas ne bi proglasili lošim roditeljem koji ne reagira na bebino "povraćanje" i ako žele držati bebu dajte im tetra pelenu kako se ne bi uprljali ako beba bljucne.
  • Nama je gastroenterologinja preporučila da čim prije uvedemo dohranu. Naravno, granicu od minimalno 17 tjedana ne treba nikako prelaziti. Mi smo s dohranom počeli s 4 i pol mjeseca.
  • kažu da uvođenjem dohrane se smanjuje bljuckanje... to je donekle istina. Istina je da beba ne bljucka kada je hranite kašicom, a kada je hranite bočicom bljuca baš kao do sada. 
  • Tome smo stali na kraj tako što smo bebu hranili bočicom uvijek prije spavanja koje je kod njega bilo tako redovito da smo se na to mogli osloniti. Sve dok malac nije odlučio navečer (predzadnji obrok) ostati budan i ne samo to, rotirati se na sve strane što je dovodilo do toga da sve izbljucka iz sebe. Tada smo mu počeli davati žitno-voćne kašice s njegovom formulom. To čudo je tako komplicirano za napraviti kao da je proizvod za astronaute, a ne za djecu. Da vam opišem... napravite 180 ml Allernove u bočici kao i inače. Ohladite na 37 C i izlijte u neku šalicu. Ako imate ove žitne pahuljice sa prve slike (Muller, oko 20 kn) onda dodajte 7 jušnih žlica pahuljica ("pahuljice" zapravo su prašak, jušne žlice znači da napunite žlicu kao da u žlici imate juhu, a ne brašno pa od jedne ispadnu tri hahaha) i 2 jušne žlice voćne kašice (najbolje jabuka ili kruška). Žitarice 7 korn rade se sa 200 ml Allernove + 5 jušnih žlica praška + 20 g voćne kašice. Sve to izmiješajte najbolje što možete. Trebalo bi biti bez grudica, ali pošto mi to nismo mogli nikako postići tada bi sve to ubacili u smoothie blender (kupujte blender s malom posudom jer će inače u velikoj tako mala količina nestati u poklopcu). Nakon kašice bebu nije potrebno podrigivati, ali nastojite da se ne okreće na trbuh barem sljedećih sat vremena.




Prva je kašica Feiner Griess (Reis Flocken ispadne ista jer obje imaju bijeli "prašak"), 
a druga od 7 korn (prašak kao sitno ribane žitarice).

S navršenih 8 mjeseci kada se u prehranu uvode komadi hrane za grickanje D. smo dali rižine krekere od Hippa koji ne sadrže alergene sastojke (mlijeko, maslac, laktozu i sl.) ni u tragovima. Koštaju oko 11 kn. Znam da je voće i povrće najzdraviji finger food, ali svi koji imaju bebe alergičare znaju kako je teško kada bi beba htjela pojesti nešto što ne smije pa joj moramo naći neku zamjenu. Pošto D. tada nikako nije htio svježe voće i povrće, izbor su bile navedene grickalice čiji su paketići sa 10-15 vafla trajali i po 15 dana jer smo mu ih davali jedino u takvim situacijama.




Bez mijeka u tragovima su i Bebivita rižini krekeri s jabukom i mangom, Hipp rižini krekeri s jabukom i malinom te Hipp krekeri s jabukom i borovnicom.



Baš u vrijeme kada su nam se pojavili prvi zubići (sa navršenih 7 mj.) u prodaji se pojavila Splat baby pasta za zube. Tako da smo od prvog dana počeli prati zube kao što je navedeno na kutiji Allernove. U kutijici se nalazi četkica koja se natakne na prst i može se iskuhavati.


Nadam se da će ovaj tekst i moji savjeti bar nekome pomoći. Ako ste roditelj bebe koja bljucka imajte strpljenja i znajte da će s vremenom biti bolje. Najviše od svega budite pomoć i potpora svojoj bebi koja je u svemu ovome najvažnija. Namjera mi je da ovaj tekst ažuriram ovisno o promjenama. Možete mi se javiti u komentarima ili na Facebook ako imate bebu koja je alergična na proteine iz kravljeg mlijeka ili bljucka. Slobodno ostavite ako imate neki savjet koji bi mogao pomoći meni ili nekom roditelju koji bude čitao ovaj tekst. Ako znate nekoga tko ima bebu bljuckalicu slobodno joj proslijedite ovaj tekst jer želim pomoći čim većem broju roditelja i beba koje imaju ove probleme.
Na Facebooku postoje dvije grupe u kojima se možete upoznati s iskustvima drugih roditelja i saznati puno toga o tome kako hraniti bebu alergičara Atopijski dermatitis i alergije (pomoć i podrška) i Recepti za alergičare (prehrana, zamjenske namirnice, savjeti i sl.)


Nema komentara:

Objavi komentar

Hvala na komentaru :)