ponedjeljak, 8. siječnja 2018.

Hranjenje adaptiranim mlijekom

Prednosti dojenja

Najprirodniji, najhranjiviji, najekonomičniji, jednostavno rečeno, najbolji način hranjenja bebe jest dojenje! Za dojenče je majčino mlijeko najprirodnija hrana koja je ujedno najprilagođenija njegovim potrebama. Često se događa da dojenje usprkos trudu i ustrajnosti mame nije moguće ili se mora prekinuti zbog bolesti, odnosno količina majčinog mlijeka ne zadovoljava potrebe dojenčeta. Tada je najbolja zamjena za dojenje uporaba mliječne hrane koja sadrži sve hranljive tvari koje su djetetu potrebne za zdrav razvoj i rast. I dok neke majke nisu u mogućnosti dojiti te dijete hrane isključivo adaptiranim mlijekom, ima i onih koje kombiniraju dojenje s adaptiranim mlijekom. Ovaj post je napisan u najboljoj namjeri kako biste se lakše snašli u situaciji, kao što sam bila ja, kada iz nekog razloga morate posegnuti za adaptiranim mlijekom. Nisam nikakav stručnjak nego samo majka s ponešto iskustva te stoga ova saznanja i savjete iznosim isključivo na temelju svojih saznanja i iskustava te čitajući sljedeći tekst imajte to na umu. Tekst vam može poslužiti kao temelj za daljnje istraživanje ili savjetovanje s pedijatrom.

Pojam

Adaptirano mlijeko = mliječna formula za bebe = ad (adaptirana dohrana)

Najrašireniji pojam je ad, ali ja se s tim pojmom ne bih služila jer kao što sam naziv kaže dohrana – znači da je hrana uz nešto (uz majčino mlijeko), a mliječna formula je formulirana da je djetetu dostatna naravno, kao što i je predviđena do uvođenja krute hrane. Ali i zato jer kada se kaže riječ Dohrana na našem se području pod tim pojmom podrazumijeva kruta hrana (kašice), odnosno sva ona hrana kojom se beba dohranjuje jer je do prve godine života mlijeko glavna bebina hrana.


Životinjsko mlijeko - adaptirano mlijeko

Niti jedno od mlijeka životinja ne može se upotrijebiti za prehranu dojenčadi bez odgovarajuće stručne prilagodbe. U usporedbi s majčinim mlijekom, životinjska mlijeka imaju brojne nedostatke:

  • nemaju dovoljno željeza i cinka
  • imaju nedostatak vitamina E i C
  • imaju nedostatak esencijalnih masnih kiselina
  • imaju visoki sadržaj bjelančevina što može naškoditi još nerazvijenom probavnom sustavu dojenčeta i opteretiti mu bubrege
  • imaju visok udio minerala (natrij, kalij) što također opterećuje bubrege

Adaptirano mlijeko je najbolja alternativa majčinom mlijeku kada dojenje nije moguće jer se smjernice za proizvodnju adaptiranog mlijeka za dojenčad temelje se na tome kako da mliječna formula bude što bliže sastavu majčinoga mlijeka.

Adaptirano mlijeko također se dobiva od kravljeg mlijeka, ali je posebno obrađeno kako bi ga dijete lakše podnosilo i iskoristilo i naravno, proizvodi se prema strogim pravilima i u kontroliranim uvjetima. Postoje adaptirana mlijeka koja se ne dobivaju od kravljeg mlijeka i namijenjena su alergičarima, ali o tome više ovdje LINK i kasnije u tekstu.

Do navršenog 12. mjeseca ne preporučuje se davanje kravljeg mlijeka kao samostalnog obroka. Za dojenče od 6 mjeseci kravlje mlijeko sadrži 3 puta previše soli. To je jednako kao da dojenče svaki dan popije 3 puta slaniju mliječnu formulu ili majčino mlijeko. Pijenje kravljeg mlijeka kao zamjena za dojenje ili mliječnu formulu već nakon 6. mjeseca može izazvati oštećenje bubrega i visoki krvni tlak kasnije u životu. Izvor 

Na tržištu postoje razni proizvođači adaptiranog mlijeka, čija imena ne smijem navesti jer je to zakonski zabranjeno. Naime, spominjanje proizvođača i naziva njihovih adaptiranih mlijeka moglo bi se protumačiti reklamiranjem odnosno propagiranjem/zagovaranjem nedojenja što je u RH zakonski zabranjeno LINK na Pravilnik. Dakle, da ne bih kršila zakon, nažalost moram vas uputiti da se o njima informirajte kod pedijatra ili u ljekarni. A o samom Pravilniku pisat ću više u jednom od narednih postova. 

Ono što vam mogu odgovoriti jest da ne postoji najbolje ni najgore adaptirano mlijeko. Iako postoje razlike u cijeni ne znači nužno da će ono skuplje odgovarati vašem djetetu od jeftinijeg. Svako se proizvodi prema strogim pravilima i sva sadrže slične sastojke i nutritivne vrijednosti. Preporuča se posavjetovati s pedijatrom koje adaptirano mlijeko odabrati, ali iz razgovora s drugim mamama saznala sam da će vam većina reći da je na vama izbor i kako će vaše dijete na njega reagirati. Uostalom, treba biti svjestan i činjenice da beba treba jesti svaka tri sata i da u trenutku kada se dogodi da majka ne može dojiti, odnosno da je napravila sve što je mogla da održi dojenje (uključujući savjetovanje na Rodinom sos telefonu)... nije prva stvar koju će napraviti dogovoriti termin kod pedijatra nego će otići kupiti hranu kako bi čim prije nahranila svoje dijete. Najvažnije je koristiti ono koje je primjereno dobi djeteta, budući da svako od njih ima sastav prilagođen dobi, ovisno o tome treba li dijete trenutno više proteina, željeza ili minerala. Ako ste u mogućnosti, svakako se posavjetujte sa pedijatrom u rodilištu, patronažnom sestrom ili kasnije s odabranim pedijatrom svog djeteta. Na Facebooku postoji i grupa Adaptirano mlijeko - uvođenje i prehrana u kojoj možete razmjenjivati svoja iskustva i pitati što vas zanima na ovu temu.


Objašnjenje oznaka na kutijama adaptiranog mlijeka:


PRE (premature) namijenjen nedonoščadi i dojenčadi s niskom porođajnom masom (< 3500g)

1  za dojenčad bez probavnih smetnji od 0-6 mj. početno adaptirano mlijeko, kada nisu uopće ili dovoljno dojena
2  za dojenčad bez probavnih smetnji od 6 - 12 mj., prijelazno adaptirano mlijeko, kao dio raznolike prehrane i ne smije se koristiti kao nadomjestak za majčino mlijeko tijekom prvih 6 mjeseci života
3 za djecu  bez probavnih smetnji od  10 ili 12 mj. do 24 ili  do 36 mj. ovisno o proizvođaču kao dio raznolike prehrane jer su zbog svojeg sastava, primjereniji i zdraviji od kravljeg mlijeka 

AC  za dojenčad s kolikama.
AR za dojenčad koja pati od regurgitacije (pojačano bljuckanje, povraćanje, refluks).
COMFORT / IT za dojenčad s probavnim smetnjama (grčevi, nadutost, zatvor).
HA  namijenjen dojenčadi podložnoj razvoju alergija (npr. članovi obitelji imaju alergije)za prevenciju alergija.
LACTOSE FREE za prehranu dojenčadi s probavnim problemima zbog laktoze i akutnim proljevom
NIGHT  za dojenčad koja je često gladna već 1 ili 1,5 h nakon uobičajenog obroka.
PLUS za dojenčad koju mame djelomično doje.
SENSITIVE  za dojenčad koja pati od kolika, nadutosti, zatvora (tvrde i/ili neredovite stolice), i učestalih vjetrova.

Kod starije dojenčadi kod koje je već uvedena kruta hrana probavne smetnje kao što su proljev i zatvor treba regulirati odabirom namirnica sukladno dobi. Stolicu omekšavaju šljive, kruške, grožđe, smokve, integralne žitarice. Stolicu čine tvrđom banana, mrkva i riža.

Prilikom svake promjene adaptiranog mlijeka savjetujte se s pedijatrom jer će vam on uzimajući u obzir zdravstveno stanje i napredak vašeg djeteta, odnosno eventualne probavne smetnje predložiti koje je najbolje adaptirano mlijeko baš za vaše dijete!


Specijalne mliječne formule

Specijalne mliječne formule namijenjene su dojenčadi s određenim tegobama, kao što su:
  • alergije na bjelančevine kravljeg mlijeka
  • različiti poremećaji u funkciji probavnih organa
  • metabolički poremećaji
  • intolerancija laktoze
  • gastroezofagealni refluks (vraćanje hrane iz želuca u jednjak)
Preporuku za specijalnu formulu daje isključivo specijalist pedijatar (npr. gastroenterolog). Izvor

Bljuckanje

Bljuckanje je pojava kada beba nakon hranjenja više puta naglo izbacuje zrak i tekućinu kroz usta. Ako dijete dobro napreduje i dobiva na tjelesnoj masi, to nije znak za dijagnozu gastroezofagealnog refluksa (kod refluksa se izbacuje gotovo sav pojedeni sadržaj i to u obliku mlaza, a ima miris na želučanu kiselinu). Više o bljuckanju LINK

Kada se odlučite za adaptirano mlijeko jednog proizvođača najbolje je da se njega i držite ako beba dobro reagira na njega, te da u slučaju probavnih smetnji  uzmete posebno adaptirano mlijeko s oznakom sukladno problemu kojeg imate od istog proizvođača jer beba neće osjetiti veliku razliku.

Koliko adaptiranoga mlijeka beba jede?

Na kutiji postoji tablica po mjesecima koliko bi beba trebala pojesti (u prvim danima je to 60 ml po obroku, a obroci su svaka 3 sata, znači 8 obroka dnevno). Pokušajte se nje držati, ali prije svega vidite koje su potrebe vaše bebe (npr. nije isto ako je beba rođena sa 2500 ili 4000 g). Beba će vam vrlo brzo dati do znanja ako joj je premalo (natezat će praznu bočicu i plakati jer nema više) odnosno previše mlijeka (puštat će višak obroka u bočici). Ako povećate obrok za 30 ml ili 1 mjericu onda tu količinu dajte u svim obrocima tijekom dana makar ako beba ponekad pusti.

Naravno, treba bebu pratiti kroz neko  vrijeme jer to što jednom pojede manje ne znači da joj od sada trebate davati manje nego možda da trebate povećati razmak između svakog obroka ili pak ako puno toga ostavi da je možda muče neke probavne smetnje pa se onda konzultirajte s pedijatrom. Uglavnom, pridržavajte se tablice na kutiji, ali u skladu s djetetovim potrebama. Ono što treba znati jest da se beba koja se hrani adaptiranim mlijekom hrani prema rasporedu svaka 3, a kasnije 4 sata, a ne na zahtjev kao dojene bebe jer je adaptirano mlijeko teže probavljivo od majčinoga.

Ono što želim naglasiti da kod hranjenja bebe adaptiranim mijekom nema govora da se dijete zbog rasporeda ostavlja gladnim jer ako je gladno prije vremena treba povećati količinu adaptiranog mlijeka za 30 ml i jednu mjericu i tako nastaviti za svaki obrok jer očito je obrok bio količinski premalen da beba bude sita uobičajeno vrijeme. Bebe se brzo naviknu na taj ritam i u skladu s njime usklade i ritam spavanja.

Pakiranja adaptiranog mlijeka

Adaptirana mlijeka dolaze u pakiranjima od 300, 400, 500, 600, 800 grama. O pakiranju ovisi i cijena pa tako i vaš mjesečni izdatak. Mogu se kupiti u trgovačkim centrima, drogerijama i ljekarnama, a poneka i preko web shopova. U svrhu poticanja dojenja nema popusta na početne mliječne formule (0-6 mj.). Osim u obliku praška, postoje i gotova tekuća adaptirana mlijeka koja je dovoljno iz tetrapaka preliti u bočicu. 

Ako bi se pridržavali tablica na kutijama, beba u prvih 6 mj. troši između 4 i 8 kutija po 600 g adaptiranog mlijeka (između 500 i 1000 ml dnevno). Nakon toga je teže za izračunati jer ovisi o uvođenju krute hrane i broju obroka (kako postepeno uvodite obroke dopunske hrane, tako postepeno smanjujte mliječne obroke u bočici), ali ako uzmemo da nikada ne prelazi manje od 500 ml dnevno onda je cca 4 kutija mjesečno po 600 g nakon 6 mjeseci djetetova života.

U razgovoru, bilo s pedijatrom ili drugim roditeljima kada se spominje koliko je beba pojela uobičajeno je govoriti količinu vode, a ne koliko je količinski adaptriranog mlijeka pojela, npr. beba jede 210 ml, a ne 235 ml koliko se dobije sa 210 ml vode i 7 mjerica praška.

Mi smo se pridržavali uputa na kutiji koliko i u kojim razmacima hraniti dijete, iako ne točno u dan nego otprilike se tako poklopilo. S time da s adaptiranim mlijekom možete raditi i kašice (npr. mliječno-žitarične, mliječno-žitarično-voćne) pa se onda povećava i dnevna količina. U svakom slučaju, preporučeno je min. 500 ml dnevno do navršenih godinu dana, a 400 ml do 3. godine života djeteta (što uključuje i mliječne proizvode - jogurte, acidofil, kefir, sir itd.)


Što je sve potrebno za hranjenje bebe na bočicu adaptiranim mlijekom?

  • kutija adaptiranog mlijeka (unutra svake se nalazi mjerica za vađenje praška)
  • bočica sa sisačem koje treba oprati i sterilizirati prije upotrebe 
  • prokuhana voda u posudi (pustiti da vrije 5 min) ili boca kupljene vode (Jana, Studena itd.)
  • džezva u kojoj ćete vodu podgrijati, a koja će služiti samo za podgrijavanje vode za bočicu
  • dublja šalica u kojoj ćete hladiti pripremljenu bočicu s mlijekom
*umjesto džezve i šalice možete koristiti grijač bočica

Kako pripremiti adaptirano mlijeko?

Kod pripreme adaptiranog mlijeka  obavezno se pridržavajte uputa proizvođača na pakiranju! Uvijek koristite mjericu priloženu u kutiji mlijeka jer nisu sve mjerice iste i držite se uputa proizvođača o količini praška i vode.

Mjerica mora biti napunjena vrhom (slikovito da višak možete poravnati nožem) tako da je pritiskom na unutrašnjost kutije uklonite višak praška. Sadržaj otvorene vrećice s mliječnim prahom uvijek dobro zatvorite (kako bi što manje zraka ostalo u njoj) i nikada prašak ne presipavajte iz originalne vrećice u druge kutije (radi onečišćenja  hrane nepoželjnim i po zdravlje štetnim mikroorganizmima).

Prokuhanu vodu ostavite da se ohladi (ili prethodno ohlađenu zagrijte) na oko 45 °C. Prevruća voda deaktivira ili uništi neke sastojke mliječnog pripravka, osjetljive na visoku temperaturu, a stvaraju se i netopive grudice (grušanje praha). Prehladna voda ne otapa dobro prah, pa mlijeko nije upotrebljivo.
U bočicu najprije stavite određenu količinu vode, a zatim prašak, nikada obrnuto jer nećete moći odrediti točan omjer. Bočicu poklopite s njezinim čepom i na to stavite nastavak sa sisačem te dobro promućkajte. Zatim maknite čep i bočicu s mlijekom ohladite na oko 37 °C (temperatura tijela) tako što ćete bočicu u kojoj ste smućkali vodu i prašak staviti u dublju šalicu s hladnom vodom. Postoje kuhinjski termometri za bočice kojima možete odrediti temperaturu vode/mlijeka (koštaju oko 130 kn), a ako nemate najbolje se može odrediti tako da se kapne na zapešće i ako je toplo otprilike tjelesne temperature spremno je za upotrebu. 


Važno je za svaki obrok uvijek pripremiti svježe mlijeko jer pripremanjem unaprijed i čuvanjem u hladnjaku te ponovnim podgrijavanjem može doći do porasta broja mikroorganizama u mlijeku kao i do gubitka hranjivih sastojaka. Možete si olakšati tako da odjednom prokuhate čitavu količinu vode koja vam je potrebna za cijeli dan i čuvate je u termos boci ili kuhalu za vodu. Meni se ni termosica ni kuhalo nisu pokazali korisnima jer termosica nije održavala temperaturu (možda je do proizvođača, a ja nisam imala volje isprobavati više njih), a voda iz kuhala imala je metalan okus i kuhalo je unatoč funkciji samočišćenja i filteru nakon dva kuhanja bilo puno kamenca.  Od drugih mama sam čula da u DM-u postoje kutijice/spremnici za prašak mliječne formule pa preko dana možete u nj izmjeriti točnu količinu mjerica i po noći samo tu kutijicu isprazniti u bočicu. Ostatak nepojedenog mlijeka uvijek bacite.

Podrigivanje

Bebu nikada nemojte hraniti u ležećem, već u lagano podignutom položaju kako se ne bi zagrcnula.

Nakon hranjenja, ali i tijekom (na pola obroka) ako je beba nemirna jer prebrzo jede i nagutala se zraka, bebu stavite u jedan od položaja kako bi podrignula. Ako do 30-ak minuta nakon hranjenja beba ne podrigne, vjerojatno niti neće, jer su hrana i zrak već stigli iz trbuščića do crijeva. Do koliko mjeseci života bebu treba podrigivati ne znam. Pošto D. ima problema s bljuckanjem (da ne podrigne dosta pojedenog bi izašlo iz njega), mi njega i dalje na kraju svakog obroka podrignemo. D. sada ima godinu dana. Ali kako je dijete starije to nekako samo obavi, više ga ne treba tapšati niti staviti preko ramena nego iz poluležećeg staviti da sjedne (način br. 2 na donjoj slici).


Izvor: Bebivita vodič i savjetnik

Prelazak s jednog adaptiranog mlijeka na drugo (1 na 2, 2 na 3 itd.)

Ne smiju se miješati praškovi adaptiranog mlijeka broj 1 i broj 2 istovremeno u istoj bočici. Kad dijete napuni 6 mjeseci (ne morate se držati točnog datuma), obično se prelazi na prijelazno mlijeko za dojenčad označeno brojem 2. Taj prelazak s “jedinice” na “dvojku” neka bude postupan, tako da najprije uvedete jedan obrok dnevno mliječnog pripravka broj 2, pa za 1-2 dana dva obroka i tako redom, do potpunog prijelaza na mliječni pripravak broj 2.


Voda i adaptirano mlijeko


Bebama koje se hrane adaptiranim mlijekom preporuka je ponuditi vodu između obroka, a dojenim bebama ne treba jer majčino mlijeko u sebi sadrži oko 88% vode. Izvor  Meni logika kaže da i adaptirano mlijeko sadrži 90% vode jer se npr. 100 ml adaptiranog mlijeka dobije od 90 ml vode i 3 mjerice po 4.3 grama praška, ali dobro kad stručnjaci tako kažu, onda im treba vjerovati i držati se njihovih preporuka.
Kroz majčino mlijeko bebe dobivaju točnu količinu vode koja im je potrebna. Višak vode u malom bebinom organizmu može poremetiti usvajanje hranjivih sastojaka iz majčinog mlijeka što šteti razvoju bebe. Bebama koje se hrane adaptiranim mlijekom, između obroka se može ponuditi tri do pet žličica prokuhane vode.  Za male bebe prevelika količina vode u organizmu može biti i opasna jer voda može opasno smanjiti količinu natrija u djetetovom organizmu. Dojenim bebama se voda počinje davati tek uvođenjem krute hrane.


Prokuhavanje vode

Voda se prokuhava zbog klora koji se nalazi u vodovodnoj vodi (klor se u vodu stavlja radi dezinfekcije).  Za pripremu mliječnog pripravka vodu je potrebno uvijek prokuhati i ohladiti na preporučenu temperaturu, dok vodu za piće treba prokuhavati do 6. mjeseci starosti.
Ujutro pripremite i prokuhajte odjednom količinu vode za cijeli dan, time ćete imati spremnu vodu kad god vam zatreba. Ako za pripremu mliječnog pripravka kupujete vodu u bocama, nju nije potrebno prokuhati. Izvor

Da bebama koje su na adaptiranom mlijeku treba davati vode saznala sam tek kada je D. imao 6-7. mj. Iako je on od prvog dana na adaptiranom mlijeku, ja mu nisam davala vode. Zapravo, pokušala sam mu dati i na žličicu i bočicom kako bi prestao štucati jer kad je bio skroz mali to ga je jako mučilo. Međutim, vidjela sam da niti on voli piti niti ima ikakvog efekta na štucanje pa sam brzo odustala od toga. Uvođenjem dohrane bila sam ipak malo upornija i umjesto prokuhane vode davala sam mu kupovnu, ali shvatila sam da on jednostavno ne voli puno piti, odnosno vjerujem da on najbolje zna koliko mu je dosta. Popije on nešto sitno nakon svakog obroka, ali to je možda  5-10 ml dnevno, što je puno manje od preporuka od 10 ml po kilogramu težine. On bočicu s vodom uvijek ima na raspolaganju i mislim dok god ima mokre pelene (normalno mokri), nema suha usta (nije dehidrirao) i normalnog je raspoloženja (nije malaksao) da nema razloga za brigu. Uostalom, ni ja ne popijem 2 litre preporučene vode, već možda litru, a ostatak kroz tekućine (npr. juhu, mlijeko i sl.). Čaj i sok za bebe smo mu isto probali dati, ali njih ne želi ni probati odnosno proba pa ispljune što je u konačnici zapravo i bolje jer je obična voda najzdravija. 


Nadam se da je post bio informativan i koristan. Ako vas bilo što zanima možete mi se obratiti na 
e-mail zimzeleni.cvijet@gmail.com ili preko Facebooka. Rado ću vam odgovoriti i pomoći ukoliko mogu. Post na temu dojenja pročitajte kod blogokolegice Gorgeous on a budget, a u sljedećem postu saznat ćete sve o bočicama, sisačima - vrstama i održavanju.

Ako vam se tekst svidio ili znate nekoga kome bi koristio slobodno ga podijelite. 😊

4 komentara:

  1. Odličan post i vjerujem da će olakšati mnogim novim majkama :)
    Moja cura nije htjela sisu i bila je jako malena te nije imala dovoljno snage da povuče, što je bilo mučenje, jer sam ja imala puno mlijeka pa sam se onda izdajala. Prva tri mjeseca sam se samo izdajala i hranila bebu, ona se budila svaka dva sata, a dok je beba spavala mama se izdajala. Bila sam luda od tog tempa, ali funkcioniralo je nekako dok beba nije postala zahtjevnija i tako sam, želeći se više posvetiti njoj preskakala izdajanje i ostala bez mlijeka. Uglavnom hoću reći da nam je formula bila spas, iako sam naišla na dosta nerazumijevanja od odraslih ljudi, no mislim da je najvažnije da beba nije gladna te kako je svaka beba drugačija na nama je da se prilagodimo i slušamo potrebe svog djeteta <3

    OdgovoriIzbriši
  2. Koristan članak za mame koje će dijete hraniti na ovaj način.

    Gdje si našla ovaj podatak za vodu, 10 ml po kilogramu? Ja sam pročitala i naslušala se toliko nebuloznih savjeta o davanju vode da više ne znam pije li Sofi dovoljno ili ne. Ona sad s 20 mjeseci popije čašu dnevno (+ cicooo) i svi su znakovi uredni pa joj je to valjda dovoljno. I ona još uvijek često štuca (mislim da sam negdje pročitala da bebe koje puno bljucaju, imaju i sa štucanjem problema). Davanje vode dok se štuca nema toliko veze sa samom vodom, nego se preporučuje dati vodu jer dok pijemo ne dišemo, a zaustavljanje daha bi kao trebalo zaustaviti štucanje.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala :) To za štucanje je i meni bilo logično, ali znaš kako mi popijemo vodu kada nam se jako štuca pa štucavica prestane pa sam mislila da će i tako na bebu djelovati. Ne znam gdje sam naišla na taj podatak, pokušala sam ga pronaći, ali ne mogu ga naći. Evo nekih linkova iz kojih se otprilike može zaključiti koliko vode treba djetetu.
      https://www.bebimil.hr/a-231-hr/Bebe-i-voda-kada-djetetu-dati-vodu-i-koliko
      http://klinfo.rtl.hr/djeca-2/bebe/koliko-beba-treba-piti-vode-dnevno/
      https://www.bebivita.hr/Bebivita-vodic-214.aspx str. 62 piše: Dnevne potrebe vode za dojenče (tjelesne mase 4 do 10 kg) iznose 0,1-0,15 l/kg tjelesne mase. Primjerice, ako Vaša beba ima 6 kg, dnevna potreba za ukupnom tekućinom iznosila bi otprilike 0,6-0,9 l. Ovo je ukupna količina tekućine u danu koju Vaše dijete treba, stoga u ovu količinu uključite i dojenje odnosno dojenački mliječni pripravak, koji čine tekući obrok Vašeg djeteta!

      Izbriši

Hvala na komentaru :)