ponedjeljak, 29. siječnja 2018.

Odjeća i kozmetika za bebe

Iako sam o odjeći i kozmetici za bebe pisala nešto malo u seriji postova Što je potrebno kupiti za novorođenče u drugom i trećem postu. Sada želim o ovoj temi opširnije pisati, a jedan od razloga je i to što sam sada već mama s jednogodišnjim stažom i puno više iskustva iza sebe nego što sam imala kada sam pisala navedene postove. Joooj, kako to divno zvuči 😍 Sve što tamo piše i dalje stoji, ali u ovom postu želim reći detaljnije o svemu tome. 


Veličina odjeće za bebe i djecu izražena je u brojci koja označava njihovu visinu, a najčešće uz tu brojku nalazi se i podatak o starosti djeteta. Po mom iskustvu, najsigurnije je držati se veličine po visini jer ima beba (kao što je moj D.) koji nikako ne odgovara brojci o dobi djeteta. Ta brojka mi se čini da je više bolja ako bebi kupujete odjeću kao poklon i niste upoznati s time koliko je visoka ili teška, ali znate koliko je stara. Iako, moj savjet je da uvijek kupite veću odjeću od one koja vam se čini da beba nosi jer vjerojatno su se roditelji pobrinuli da trenutno ima dovoljno odjeće odgovarajuće veličine, a i veličina ne mora odgovarati dobi djeteta. Da ne duljim...

Tablica veličina odjeće i obuće za bebe

Izvor

Koju veličinu nosi novorođenče?

Odjeću za novorođenče najbolje je kupiti u veličini 56 jer ona odgovara prosječnim bebama koja se rode s oko 50 cm i  3000 - 4000 g. Koji centimetar i gram više manje neće utjecati na veličinu.  Da je barem tako s odjećom za odrasle 😀 Veličina 50 odgovara samo sitnijim bebama rođenima dosta prije termina. Postoji i veličina 44 za nedonoščad, ali mislim da je nisam nigdje vidjela kod nas u trgovinama.

Ova standardna tablica uopće nije odgovarala veličini koju je D. nosio. Naime, kada je bio 50 cm dugačak nosio je veličinu 56, kada je bio dugačak 56 cm nosio je veličinu 62 itd. Ne znam da li je sa svakom bebom tako, ali eto napominjem da je to kod nas bio slučaj. 

Prilikom kupovine odjeće za novorođenče najbolje je odmah kupiti i onu veličine 62 jer beba veličinu 56 nosi otprilike mjesec - mjesec i pol dana. Obično su ti prvi tjedni kada se još oporavljamo od poroda i na novonastalu situaciju pa obilazak trgovina, uspoređivanje uzoraka i šopingiranje nam nisu baš na istoj listi prioriteta koji su to bili dok  smo bile trudne. Ukratko: Zimzeleni cvijet ni u trudnoći ni sljedeća 3 mjeseca nije bila u mobilnom stanju i svu odjeću kupovao je M. uz live prijenos kada je bilo dilema između uzoraka i količine te razdragane poglede milih prodavačica koje su se topile kada su skužile da tata obavlja šoping za svoju bebu 😉 




Termin poroda bio je kraj siječnja pa dok sam još bila imalo mobilna nije bilo zimske odjeće za bebe u trgovinama, a zapravo sam čekala da se na oglasnicima pojavi zimska odjeća jer iskreno nisam uopće znala što je potrebno kupiti za novorođenče usred zime pa sam išla na varijantu da ću kupiti od nekoga cijelu garderobu (lot) za zimsku bebu vodeći se mišlju da ako nešto nedostaje da ćemo naknadno kupiti. Čime dolazimo do sljedeće teme...

Kupovina odjeće preko oglasnika
Dakle, kupila sam lot odjeće vel. 50 - 62 od jedne žene koja je stavila oglas na lokalni fb oglasnik pod nazivom Lot robice za mušku zimsku bebu (50-62) sa slikom na kojoj se vidi punooo odjeće (naglašavam izdaleka slikano). Rekoh super, em je blizu, em konačno zimska odjeća, povoljno (300 kn) i nije bilo s današnjeg stajališta, s ondašnjeg jest. Sva sretna i očarana što sam kupila odjeću za svoju bebicu.

Naravno, da tome nije kraj priči. Ono što nisam znala jest da je to odjeća koju je prethodno (iz)nosilo troje djece (što sam tek kasnije povezala s brojem djece u autu dotične), koja je bila izblijedila jer je hrpu puta iskuhana u perilici, a ona koja nije bila bijela bila je puna mrlji i plijesni. Nisam bila ljuta, nego samo razočarana, tužna i prevarena. Plakala sam i pitala se kako netko može prodavati tako nešto, kako ima srca to napraviti meni i mojoj nerođenoj bebi. Da je odjeću poklanjala, očekivala bih svašta pa i ono u fazonu kako došlo, tako otišlo, ali ovako nešto ostavilo me bez teksta.

Supertata M. nije oklijevao ni trenutka i rekao da pogledamo što i koliko čega imamo i da ćemo isto takvo kupiti, ali novo. Od tada nisam više kupovala odjeću preko oglasnika, što zbog tog ružnog iskustva, što zbog činjenice da je D. alergičan na poliester te može nositi samo pamučnu odjeću. Pitati svakoga da provjeri svaku etiketu, koju puno njih reže, provjeravati u kakvom je stanju, dogovarati se oko poštarine... za mene je bilo prestresno. Dakle, da vidimo što je sve potrebno za bebu koja će se roditi zimi (naveden je minimalan broj komada koji je po mojoj procjeni potreban):

  • 10 bodija dugih rukava
  • 5 jednodijelnih pidžama/kombinezona/tutica
  • 5 majčica (ako vam beba puno bljucka praktičnije je oblačiti ju u majicu i hlače jer na taj način kada se zbljucka trebate zamijeniti samo majicu)
  • 5 hlačica sa zatvorenim nogavicama bolje nego obične hlačice jer ćete inače morati kupovati i čarape (2-3 para je dovoljno), ali nije toliko do kupovine čarapa koliko do toga da će predio između hlačica i čarapica uvijek biti otkriven jer se beba miče i otkriva se.
  • barem dva pulovera
  • barem dvoje tople hlače (samterice ili traperice)
  • 2-3 kapice - jedna ili dvije tanje za poslije kupanja i jedna deblja za izlazak iz kuće
  • cipelice za nehodače - jer ni vi ne izlazite samo u čarapama 👀
  • skafander - jako debeli i/ili tanji od pliša vama na izbor, kao i sa zatvorenim nogavicama ili kao vreća (najbolje vel. 62 da vam potraje barem pola zime)
  • jastuk za nošenje
  • vreća za spavanje (70 cm)
Traperice, puloveri i haljinice u kojima se bebe često slikaju pa se dobije dojam da imaju na sebi mini odjeću za odrasle nisu praktične ni udobne za svakodnevno nošenje kod novorođenčadi već za šetnju, doktora i slično.

Samo vel. 56 😏

Dobro je znati!
Hlačice sa stopalicama su do vel. 74. Odjeća do veličine 92 je službeno za bebe. Većina ima drukere na majicama do veličine 80. Uvijek ima iznimaka, ali ovo je moj iskustvo.



Neke od trgovina u kojima se prodaje odjeća za bebe i moja iskustva:

Pepco - nekima nekvalitetan, a meni genijalan jer za cijenu rabljene odjeće dobijem skroz novu koju može još jedno dijete nositi. Mi smo tek od vel. 74 počeli tamo kupovati jer ga prije nije bilo u Hrvatskoj. Cijene cca: 3 kom čarapa 9-11 kn, podbradnjaci (1 kom 5 kn, plastični 18 kn), tanke majice dugih rukava i majice s kratkim rukavima 15 kn, bodiji s aplikacijama 18 kn, 2 bijela bodija 18 kn, hlace sa stopalicama i donji dijelovi trenirki 18 kn, deblje majice (gornji dijelovi trenirki) 25 kn, puloveri, traperice i tutice 35 kn. Imaju česte rasprodaje svega navedenog na -50%.

Kik - je ok, po meni u rangu Pepca, ali su mu cijene izmedu Pepcovih i C&A. Boje im nisu baš postojane. Puno odjeće za bebe je od poliestera (pliša) pa nama nije odgovarala. Isto su često rasprodaje pa se mogu naći majice po 20 - 30 kn, hlače 25 kn, trenirke 40 - 60 kn. Štrampice imaju jeftine, deblje i skroz debele po povoljnim cijenama čini mi se po 15 - 25 kn u velikom rasponu boja.

Lidl -  jako kvalitetna odjeća, treba pogoditi kada je koja akcija i da bas tada imate novaca. 2 majice - 35 kn, 3 majice 55 kn, 2 hlače - 40 kn, 3 hlače - 70 kn, 2 veste - 70 kn, 5 šarenih bodija - 100 kn, podbradnjaci 3 kom - 33 kn, 2 šrampice 22 kn, 5 štrampica - 60 kn, tutice 45 kn.

C&A je super omjer kvalitete i cijene, ali i tamo ima traperica po 60 kn i 130 kn, majica po 30 i po 120 kn pa treba tražiti. 5 bodija kratkih rukava 70 kn, 3 dugih 70 kn, ali čisto bijeli. S aplikacijama su skuplji npr. 1 bodi 30 kn. Tutice 60 - 120 kn, trenirke (+ bodi ili kratka majica) 120 kn.

Emporium - webshop, ali postoji i outlet (fizička trgovina) u kojoj ima zbilja kvalitetne odjeće, ali i tamo treba pogoditi rasprodaju kada su stvari snižene i do 80% pa tada budu puloveri, traperice, samterice i donji dijelovi trenirki po 20 - 30 kn. Na webshopu nema takvih sniženja.

Baby center - prenapuhane cijene, čak i kada su na sniženju 70% se ne isplati kupovati. Tamo smo kupili svu opremu za bebe, stoga u tom segmentu sve preporuke.

H&M, Zara, Next - web shopovi pa provjerite cijene H&MZaraNext,  FB grupa Isplati se kupovati na rasprodajama, ali ja više volim ušetati u trgovinu i kupiti kada mi nešto treba nego čekati sniženja i onda kupovati i veće veličine.

Postoje sigurno još trgovina s dječjom odjećom,ali ja sam navela najpoznatije i one s kojima imam iskustva.

Za bebe koje često mijenjaju cijelu garderobu (u prosjeku svaka dva mjeseca) jer brzo rastu nije po meni potrebno ulagati puno u skupu odjeću, ali svatko zna što voli i želi i ima pravo raspolagati sa svojim novcem. Meni je najbitnije da je 100% pamuk, da se ne podere i izblijedi boja u ta dva mjeseca koja ih nosi. Za cijenu 1 brendiranih hlaču, mogu kupiti 6 nebrendiranih, a radije kupim novo i nebrendirano nego rabljeno i bredirano, ali svakome na volju. Kada kupujem ne gledam koliko će mi se isplatiti kada je prodam već je kupujem kao da je uopće neću prodati, odnosno da posluži svrsi. Uostalom, kada prodajte brendirana odjeća (makar i nova i nenošena) cijenom je  ista ili minimalno viša od nebrendirane odjeće.  Veće dijete rjeđe mijenja garderobu pa je bolje kupiti nešto kvalitenije što će biti čvršće, deblje i postojanih boja pa vjerujem da ću i ja u skladu s time početi kupovati u takvu odjeću.



Pošto imam iskustva s prodajom odjeće za bebe preko oglasnika, a i škicanje tuđih oglasa nije mi strano pa sam odlučila s vama podijeliti nekoliko savjeta na što da obratite pažnju. 

Ako kupujete dobro je znati:
  • Kupujete li za dečka ili curicu ili možda za oboje 👶👶 Na FB postoje grupe posebno za dečke i posebno za cure, kao i za blizance.
  • Kupujete li za proljeće, ljeto, jesen ili zimu - jer nije sva odjeća iste debljine i duljine.
  • Postoje oglasi u kojima se prodaje skroz nova odjeća s etiketom ili bez etikete, ali nenošena. Postoje FB grupe u kojima se prodaje isključivo takva odjeća.
  • Postoje oglasi u kojima se prodaje rabljena odjeća - u lotu što je puno isplatljivije ili pojedinačno što je skuplje, ali točno vidite što kupujete.
  • Lotovi mogu sadržavati 3 stvari, ali mogu i 100 pa si podijelite cijenu s komadima odjeće i vidite da li vam se isplati + dostava
  • Postoje lotovi s određenom veličinom (npr. samo 80), ali postoje i lotovi vel. 50 - 68
  • Postoje oglasi u kojima se odjeća poklanja (pojedinačno ako se kupi još nešto od prodavatelja ili bez tog uvjeta). Na FB postoje grupe u kojima se odjeća i opreme poklanja. Budite pošteni i ako vam baš nije neophodno radije pustite tu odjeću za nekoga tko si zaista ne može priuštiti.
  • Većina oglasa je bez cijene poštarine/Tiska.
  • Pitajte što god vas zanima: mogućnost primopredaje, koliko je djece nosilo tu odjeću, u kojem je stanju, ima li mrlja, dodatne slike, slike etiketa.
  • Mame često ubace dodatne stvari za bebu koje nisu navele u oglasu što vam se neće dogoditi ako kupujete u trgovini 😀
  • Ako je nešto puno jeftinije nego što očekujete ne znači da je nužno lošije kvalitete, naime, mnogi roditelji (kao ja npr.) samo čekaju da se riješe odjeće jer zauzima jakooo puno mjesta (računajte da od svake veličine imate otprilike 30-50 kom odjeće (od majici, hlača, preko bodija, kapica, čarapica, jakni i skafandera) i da tijekom prve godine života beba promijeni barem 5 cijelih garderoba (56, 62, 68, 74, 80). Mi smo ih promijenili sedam. 

Rabljenu odjeću prije upotrebe operite na 60 stupnjeva, a onu koja se može iskuhati (npr. tetra pelene, bijeli bodiji) na 90 stupnjeva jer se na tim temperaturama ubijaju bakterije. Novu odjeću možete prati i na 30 stupnjeva jer često ispušta boju prilikom prvog pranja pa je dobro koristiti maramice za upijanje boje. Svu dječju odjeću perite posebnim dječjim deterdžentom za odjeću (npr. Persil sensitive - tekući je nježniji od praška i ostavlja mekšu odjeću) i bez omekšivača (ako vam je baš gruba onda sa Silan sensitive, a ako imate sušilicu odjeća će biti skroz mekana i bez omekšivača). Imam iskustva samo s Persilom i Silanom pa ih zato spominjem (nije PR 😉), ali vjerujem da je dobar i bilo koji drugi s oznakom baby. Kao što ćete kasnije vidjeti s kozmetikom, držim se onoga što mi se pokaže dobrim pa niti ne isprobavam dalje.


Što se tiče opreme za bebe (kolica, krevetići, komode, vrtići/ogradice) kupovanje preko oglasnika se definitivno isplati jer cijena drastično pada čim se proizvod iznese iz dućana, makar prodavali potpuno nove stvari. Tako se mogu naći malo korištena kolica za 1000 - 1500 kn (ista takva nova 4500 - 6000 kn) ili krevetići s madracima i svom posteljinom u kojoj je beba samo dvaput spavala za 300 - 500 kn (a plaćeno 2000-2500 kn).

Ako se pitate zašto bi netko kupovao stvari koje ne koristi odgovor se krije u dvije stvari: 1. roditelji za svoje dijete žele sve što se nudi (jer ako postoji, znači bebi je potrebno, kada i kako ne znamo još, ali kakvi bi mi bili da to svom djetetu ne kupimo), sve najbolje, najljepše i ponekad od brenda kojeg si realno ne mogu priuštiti, ali u kojeg vjeruju da je bolji jer košta više 2. beba želi samo da je se nosi pa spuštanje i boravak u kolicima i krevetiću nije opcija (o tom ćemo fenomenu u jednom zasebnom postu). Kada se dogodi kombinacija prvog i drugog i nađete u oglasniku Stokke kolica za 2000 kn koja beba nije ni pogledala dogodi se ono što ja nazivam #croatiantragedies.

Dakle, i kod kupovine opreme dobro se raspitajte što se nudi jer često se potpuno nove stvari mogu naći za skoro istu cijenu kao i dosta korištene. Kod kupovine opreme za bebe najčešće se kupuje izravno od prodavatelja pa uživo još možete provjeriti u kakvom je stanju predmet koji se prodaje.



Ako prodajte:
  • odjeća i oprema za djecu drastično gubi na cijeni, brend ili stanje proizvoda uopće ne utječu na cijenu, npr. lot odjeće iz H&M isto ćete platiti kao lot odjeće kupljene u Pepcu, a cijena nove odjeće je i pet puta viša
  • lotovi od nekoliko veličina i u odličnom stanju prodaju se za 200 - 300 kn (cca 15 kn po komadu), dok oni u jednoj veličini za 100 - 200 kn (cca 5-10 kn po komadu)
  • prodavanje odjeće koje ste kupili već rabljenu se definitivno isplati jer možete dobiti isti novac koji ste uložili, dok kod prodaje odjeće koju ste kupili u trgovini na velikom ste gubitku jer odjeća mora biti barem 70% (ili 50% s uključenom dostavom) jeftinija od one u trgovini jer inače kupcima se ne isplati
  • dobre slike čine čuda, kao i susretljivost u smislu da ste iskreni i realni prema kupcu i brzi u komunikaciji i slanju 
  • prodavanje je opcija da vratite nešto potrošenog novca i da se prije svega riješite odjeće i opreme koja vam više ne treba, ali imajte na umu da je stresno jer većina kupaca traži dlaku u jajetu (želi markiranu nenošenu robu po cijenama slatkiša)
Ako poklanjate: 
  • poklanjajte samo ono što bi i vi primili. Potrganu, razvučenu, ocufanu - ukratko nenosivu odjeću možete sami reciklirati ili je odnijeti u poseban kontejner za takvu odjeću (H&M je primao odjeću za recikliranje u zamjenu za popust, ali ne znam da li je još uvijek tako). 
  • stvari možete odnijeti u lokalni Crveni križ, Caritas, razne udruge i domove za nezbrinutu djecu, pokloniti nekome koga znate ili nekome nepoznatome bilo preko dolje navedenih oglasnika ili posebnih Facebook grupa (samo upišite u tražilicu Poklanjam, Poklanja se i sl.).


Prosječne cijene odjeće i opreme za bebe u oglasnicima 

  • lot odjeće jedne veličine 100 - 200 kn
  • lot odjeće više veličina 150 - 300 kn
  • bodiji dugih rukava 10 kn kom
  • bodiji kratkih rukava 5-10 kn kom
  • majice  15-20 kn komad
  • puloveri, tutice i hlače 25 kn kom
  • tetra pelene (korištene samo za brisanje) 5 - 8 kn kom
  • skafanderi i jakne - 50 kn
  • čarape, kapice i rukavice obično se prodaju u lotu za 20 kn ili vam ih netko pokloni uz ostalu kupljenu odjeću
  • krevetić (bez madraca) 300 - 500 kn 
  • madrac često zna biti na poklon ili uključen u cijenu - obično se ne prodaje posebno
  • posteljina (ogradica, poplun, navlaka, plahte) 100 - 200 kn
  • kolica 3 u 1 500 - 2000 kn
  • kišobran kolica 200 - 400 kn
  • komoda za presvlačenje 400 - 700 kn
  • kadica 50 kn
  • hranilica 300 kn
  • vrtić (ogradica) 300 kn
  • ležaljka za bebu i baby gym 100 - 200 kn

OGLASNICI: Facebook grupe (nova odjeća, za dečke, za cure, za blizance, sve za djecu (link, link, link) samo oprema, samo kolica, samo igračke, samo određenog proizvođača igračaka, samo Lidl, samo C&A i H&M, Zara, Pepco,  u kojima se poklanja ili mijenja odjeća i/ili oprema, lokalni FB oglasnici, grupe u kojima se traži nešto, moje krpicenjuškalo, aplikacija Letgo.

Izvor


Kozmetika i kupanje bebe

Što se tiče kozmetike, nemam puno toga za dodati osim onoga što sam već navela na ovom linku.

Neki preporučuju kupati bebu u kadici svaki dan, a neki kažu da je dovoljno dvaput tjedno. Mi smo D. prali dvaput tjedno, što mi je savjetovala patronažna sestra, pedijatrica i u bolnici kada su D. dijgnosticirali atopijski dermatitis. Srećom, on nije imao akutne faze, samo prvih mjesec dana dok nisu utvrdili da je alergičan na kravlje mlijeko koje se između ostaloga manisfestiralo na taj način, a pošto je bio u rodilištu, a kasnije u bolnici nismo ga ni kupali tih prvih mjesec dana. Prelaskom na posebno adaptirano mlijeko Allernovu više nije imao problema s kožom.

Bebu se ne smije kupati u kadici prije nego li joj otpadne pupak, a kasnije po volji. Oni koji se zalažu za svakodnevno kupanje zapravo na taj način stvaraju ritual kako bi dijete navečer zaspalo jer beba se kupa uvečer jer je nakon kupanja izmorena.
Osim što nisam htjela nepotrebno isušivati već suhu D. kožu, odlučila sam da ga nećemo svakodnevno kupati, niti stvarati nikakav ritual prije spavanja. Više o tome, u jednom od narednih postova.

Izvor 


Bebu inače svakodnevno treba prati tzv. suhim pranjem. U zagrijanoj sobi, s posudicom tople vode i krpicom (ili vatom) prebrisati najprije glavu, osušiti, pokriti glavicu kapicom pa zatim dio po dio tijela na isti način tako da beba nikada ne bude potpuno gola već da joj je otkriven samo onaj dio tijela koji se pere. Pregibe (vrat, pazuhe, unutrašnjost laktova i koljena) nakon brisanja treba namazati blagom kremom.

Beba se inače kupa kadici u kojoj je voda max. dubine 10 cm i 37 C (temperatura tijela), u dobro zagrijanoj prostoriji (toplije nego inače) tako da jednu ruku stavite ispod bebine glave i gornjeg dijela tijela (kao na slici), a s drugom rukom u kojoj imate krpicu (trljačicu) bebu perete. Postoje kade s umetkom i vagom i toplomjerom... ali imam iskustva samo s običnom pa vam opisujem ovaj način. Šampon s glave ne ispirete uranjanjem glave u vodu nego polijevanjem npr. šalicom tako da bebi ne dospije voda u uši.
Zatim bebu omotate u ručnik s kapuljačom i brišete počevši od kose, odnosno glave tako da je stalno pokrivena ručnikom, a otkriveni su samo oni dijelovi koji se trenutno brišu i mažu kremom i oblače.

Izvor


Patronažna sestra mi je savjetovala kupati bebu u vodi u kojoj je dodano nekoliko kapi ulja, a kosu prati dječjim šamponom po želji. Dok god se kupao u svojoj kadici (do navršenih 8 mj.) kupali smo ga samo tako. Prelaskom u veliku kadu ipak smo morali odustati od ulja jer je kada bila tako skliska da sam je morala prati Cifom da otklonim masnoću kako se ne bi ostali ukućani polomili. Plastična kadica je ipak lakša za prati i nju sam od ulja prala s deterđentom za suđe.

Od ulja smo najprije koristili Johnsons baby ulje, a kasnije Hippovo jer me čep na prvome izluđivao dok nije završio u kanti za smeće. Šampon za kosu koji koristimo je Nivea baby šampon i kupka.



Za pelensko područje prvih 9 mjeseci koristili smo vlažne maramice Pampers sensitive newborn i Hipp Ultra sensitiv, dječju mast JGL i ponekad Sudocrem. Odjednom mu se pojavilo crvenilo na tom području i izbacili smo vlažne maramice i počeli prati vodom i blazinicama, a prvo vrijeme smo stalno koristili Sudocrem, da bi prešli na Nivea SOS kremu kada se stanje popravilo jer dječja mast JGL više nije bila djelotvorna. Čitala sam iskustva da ne treba bebe uopće mazati, ali kod nas se nije pokazalo dobrom odlukom jer se opet pojavilo crvenilo.



Imajte na umu da sam ja osoba koja ne mijenja nešto ako je dobro tako da kozmetiku koje koristimo od početka koristimo i danas. Isto je i s pelenama. Oduvijek samo Violeta pelene. Čak i one koje smo dobili, a nisu bile Violeta proslijedili smo dalje. Jednostavno ne želim riskirati s njegovom osjetljivom kožom. Ipak moram napomenuti da one vlažne maramice koje se dobiju uz pelene nismo nikada koristili jer sam ih ja najprije testirala brišući ruke, a unutra je valjda bilo toliko alkohola da su me ruke užasno pekle i pocrvenile da sam ih morala dobro isprati i namazati kremom, a inače uopće nemam osjetljivu kožu tako da nisam ih uopće koristila za D.


Kako smo pri kraju ovog ionako podugačkog posta još da vam pokažem komodu za bebe, koja služi za presvlačenje i odlaganje bebine odjeće i kozmetike. Mi je s 13 mjeseci još uvijek koristimo. Najčešće je u njoj kadica za bebe koja se ipak mora izvaditi dok se beba kupa jer kupanje je kupanje i vode je po svuda, a zadnje što vam treba je smočiti cijelu bebinu garderobu. Uglavnom, ako kupujete komodu zbog kadice, radije preskočite jer tu kadicu možete koristiti max. 3 mjeseca i onda morate kupiti veću, a sama kadica zauzme prvu i najpraktičniju ladicu, ako je držite u komodi. To je moje iskustvo, možda vama bude drugačije.



Kako sam ja posložila komodu za bebe da mi bude sve pri ruci:


  • Na vrhu se nalazi podloga za prematanje na koju je dobro staviti jednokratnu (koju možete koristiti više puta) ili perivu podlogu jer je sama podloga hladna. Sa strane u plastičnim pretincima držim kreme i vlažne maramice kojima sebi očistim ruke ako se dogodi nezgoda.
  • U 1. ladici držim posložene pelene (nekih pola paketa), a iza njih blazinice i vrećice za prljave pelene, a pokraj plastičnu posudu (u koju svaki put kada mijenjam pelene stavljam novu toplu vodu) i male krpice za brisanje.
  • U 2. ladici je odjeća koju trenutno nosi. Posebno hlače, tanke majice, debele majice.
  • U 3. ladici su čarape, bodiji, podbradnjaci i odjeća koju rjeđe nosi.
  • U 4. su kozmetika za kupanje, tetra pelene i slično.

U D. ormaru držimo neotvorene pelene, skafander, jaknu te odjeću i igračke koje još ne koristi.

Zavirite kod Gorgeous on a Budget na istoimenu temu 
i slobodno podijelite svoja iskustva i savjete s nama u komentarima.


Broj komentara: 9:

  1. Sve sam procitala - puno korisnih informacija! :) S odjecom moram priznati da ja svoju bebu u ova prva 3 mjeseca stalno imam u bodiju kratkih rukava i pidzamici, iako imam i "normalne" odjece poput vestica i hlacica. Mi smo u pidzamici svugdje - i kod doktora i na doceku Nove godine, i kad dodju gosti :D. Neki dan se cura slikala za putovnicu pa sam rekla, Ajde za ovu sluzbenu priliku necemo biti u pidzamici!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala, nadam se da će nekome dobro doći :)
      Moj je u puloverima i hlačama bio samo kada smo odlazili kod doktora, a to je nažalost bilo često. Nekako mi se činilo da je zimi za novorođenče to najbolja kombinacija zajedno sa skafanderom. Kao što sam već negdje pisala, odmah nakon rodilišta zbog patronažne je završio na 2 tjedna u bolnici zbog upale dišnih puteva uzrokovane hladnoćom (patronažna ga je okupala u sobi koja nije bila dovoljno zagrijana jer joj se žurilo) pa sam doslovno puhala na hladno. Srećom, isplatilo se i poslije nije bio bolestan. Inače, doma uvijek u udobnijoj robici - dvodjelnim pidžamama i jastuku za nošenje jer kod nas grijanje je onako...i još ga zatvore između 22 i 6 sati pa se smrzneš, a prošla zima je bila baš hladna.
      Putovnicu? Dolaziš u naše krajeve? <3

      Izbriši
    2. Joj da, sjecam se da se malisan razbolio. Kod mene se grije dan i noc jer bi inace se posmrzavali u roku 5 minuta haha.
      Da, da, u svibnju letimo u Zagreb!

      Izbriši
    3. Uf, mogu misliti haha. Baš mi je drago što dolazite. Ako budeš imala vremena slobodno se javi za kavu :)

      Izbriši
  2. Odgovori
    1. Joj, ja nešto htjela editirati pa na kraju obrisala. Uglavnom, ne mogu vjerovati da ti je žena prodala odjeću s mrljama i plijesni, zbilja svega ima. Vel. 44 ima u našim dućanima, 100% sam negdje vidjela, ali se ne mogu sjetiti gdje. 😐 Meni su isto najbolji Lidl, C&A i Pepco; Lidlova mi je robica premašila sva očekivanja.

      Izbriši
    2. Da i meni je Lidl bio ugodno iznenađenje :) Za bebe stvarno nema smisla puno trošiti kada sve brzo prerastu.

      Izbriši
  3. Svaka čast na ovako iscrpnom postu jer znam koliko je truda potrebno da se to sve napiše te vjerujem da će mnogim majkama biti od koristi.
    Žao mi je što si imala loše iskustvo s robicom :/ Iz takvih razloga ja se ne usudim kupovati od nepoznatih ljudi. Osobno sam imala sreće jer sam od prijateljice dobila dosta robice u veličini 56 i 62 koja mi je bila korisna u prvim danima, a beba je to jako brzo prerasla.
    Moja cura ima 80% robice iz Lidla jer volim njihove "dvobroje", posebno bodića, dok su mi se Zara, H&M i C&A pokazali lošima jer sam se uvijek zeznila kad sam kupila veličinu koju beba nosi, a ono je na knap, dok su mi jedino Zarine hlačice s stopalima bili pun pogodak.
    Deterdžente i omekšivače za bebe smatram markentiškim trikom kako bi se pokupile pare jer smatram da će se kad tad bebina odjeća početi prati proizvodima koje koristimo i za svoju odjeću, tako da sam ja od prvog dana njezinu odjeću prala deterdžentima koje koristim, ali sam je stavila puno manje jer bebina odjeća nije prljava kao naša.
    O kozmetici za bebe i sama planiram napisati post, samo što bi se moj post dotakao sastava koji je u baby proizvodima katastrofalan :/

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala, hvala... <3 U svaki post dam maksimum i zbilja nastojim napisati sve što znam o određenoj temi.
      I ja volim robicu iz Lidla, samo što se kod nas sve tako brzo rasproda pa nisam uspjela puno toga kupiti. Ali ono što imam je predivno i kvalitetno.
      To za deterdžente ne znam baš jer D. ima baš osjetljivu kožu. Ja sam i svoju robu počela prati s dječjim Persilom hahaha. Kao da ne kupujem poseban Persil za odrasle i za bebu pa sve onda perem Persilom baby jer ionako isto košta.
      Sada jedva čekam taj tvoj post :))

      Izbriši

Hvala na komentaru :)