ponedjeljak, 12. ožujka 2018.

Trudnoća od A do Z i literatura za roditelje

Ovoga puta odlučila sam napisati post u kojemu ću napraviti popis linkova na sve o čemu sam pisala o trudnoći. U međuvremenu sam postove ažurirala tako da se nadam da će buduće mame i tate na mom blogu pronaći sve što ih zanima o trudnoći, a ovaj post neka bude tu kako bi se u svemu tome lakše snašli. Također sa strane se nalaze podkategorije, odnosno postovi grupirani po temama Trudnoća, Pripreme za bebin dolazak i Beba je stigla 😊Žgaravica u trudnoći
U drugome dijelu posta odlučila sam vam preporučiti četiri odlične knjige koje bi po mom mišljenju bilo dobro da svaka trudnica i majka, odnosno roditelj pročita. Ako ste u mogućnosti, najbolje ih nabaviti prije nego se dijete rodi. Ja sam ih čitala nakon D. rođenja jer u trudnoći nisam mogla držati ni časopis, a kamoli knjigu (doslovno mi je časopis bio pretežak pa sam kidala stranice da bih čitala) i stvarno mi je žao da ih nisam prije pročitala jer bi mi pomogle i vjerujem da ne bih tako nespremno dočekala majčinstvo i sve što je zatim uslijedilo. Zato sam nadoknadila nakon poroda čitajući sve što mi je došlo pod ruke na tu temu ha ha ha. Tako da vam sada mogu preporučiti samo one koje su mi se činile praktičnim i korisnim jer zbilja ima jako puno knjiga/priručnika koji nemaju veze sa svakodnevnim problemima s kojima se susreću roditelji i na koje ne vrijedi trošiti ono malo slobodnog vremena što imamo. U svakom slučaju, bolje da čitate knjige nego svakojake i često kontradiktorne savjete s interneta pa da ste onda još više zbunjeni. Ono u čemu će se svi složiti: na majčinstvo vas zapravo ništa ne može pripremiti, ali lakše je ako se informirate i barem znate što možete očekivati! 

Zvjezdana Debić - Majka u meni je knjiga o majčinstvu i to ne bilo kakva nego prikazuje majčinstvo onakvo kakvo zbilja jest - bez imalo uljepšavanja. Baš kao što ja radim pišući ovaj blog jer kao što autorica kaže previše žena šuti o tome i glume da je sve u redu i jednostavno ne možemo više šutjeti o tome. Ne trebam vam ni reći kako sam čitajući ovu knjigu osjećala kao da čitam svoju priču. Mislim da je to problem cijele naše generacije jer smo odrastale u okruženju koje nas je odgajalo pričama o tome kako je  majčinstvo svrha života, o instant ljubavi koja se rađa djetetovim začećem, kako je to najveća ljubav koju ćemo ikada osjetiti. Većina žena zapravo dok ne rodi uopće nije upoznata s time što zapravo znači biti majka. Problemi kao što je odnos s partnerom nakon rođenja djeteta, pomoć oko novorođenčeta, zapostavljanje sebe i svojih potreba, nervoza i frustracija jer ništa više ne možemo kontrolirati zaobilaze se u širokom luku. Da citiram autoricu: „U meni gori želja da napišem knjigu o majčinstvu, o tome što ono zapravo jest u odnosu na ono što očekujemo i kako se prezentira.“ Da vam sve ne otkrivam - svakako je pročitajte!
Marina Knežević Barišić - Mama zna najbolje (i tata). Odlična knjiga koju sam zamalo propustila zbog meni iritantnog naslova. Ali, hej, u moru priručnika treba smisliti naslov koji još nitko nije upotrijebio. Osim naslova, knjiga je o-d-l-i-č-n-a. Daje pregršt praktičnih savjeta, što iz autoričina iskustva što iz iskustava roditelja (čak njih 600) koji su putem interneta pridonijeli raspravama o pojedinim temama. Dakle, kao da postavite pitanje na internetu o nekoj temi i dobijete puno komentara, ali bez pametovanja i vrijeđanja. Good enough for me 😏 Knjigu sam pročitala tek nedavno i shvatila da je koncipirana po poglavljima slično kao i moj blog pa tako postoje poglavlja o trudnoći, pripremi za dolazak bebe, porodu i danima u bolnici, babinju i brizi za bebu, dojenju, dohrani, odgoju, spavanju zdravlju, odvikavanju od pelena i izazovima s kojima se roditelji suočavaju. Postoji i poglavlje Tata i beba koje je napisao autoričin partner i u kojem dijeli svoje iskustvo kao tata i kako neke stvari izgledaju iz njegove perspektive.  
Osobito me dojmilo poglavlje o dojenju - da o dojenju, o kojem još i danas nemam pojma, ali je opisano na tako lijep, kulturan i realan način da se svi tekstovi koje sam čitala na internetu mogu sakriti, tako da definitivno preporučujem da pročitate (barem) ovo poglavlje u trudnoći kako bi se upoznali s kakvim se sve izazovima možete susresti.
Ja sam čitala 1. izdanje iz 2013., a postoji i 2. izdanje s drugačijom naslovnicom.

Milivoj Jovančević - Godine prve, zašto su važne je već kultna knjiga (ima 9 izdanja) zagrebačkog pedijatra koje kao što već možete pretpostaviti govori o temama koje se tiču beba iz perspektive pedijatra, ali na način da je razumljiv roditeljima i svima kojima je potrebno znanje npr. o tome kako njegovati novorođenče, kako izgleda dolazak patronažne sestre i prvi pregled kod pedijatra, kada se i za koje bolesti dijete cijepi, što su očekivani simptomi, kada snižavati temperaturu, kako prepoznati dječje bolesti poput vodenih kozica, prehlade, urinarnih infekcija. Dr. Jovančević daje savjete što učiniti u slučaju kolika, proljeva, zatvora ili povraćanja. Obrađene su i teme poput dohrane, autosjedalica, odvikavanja od pelena... ma zapravo sve što vas zanima, a eto, niste uvijek u mogućnosti čuti stručno mišljenje. Postoji i portal Godine prve, kao i forum na kojem je moguće postaviti pitanja dr. Jovančeviću. Za razliku od prethodne dvije, ovu sam nabavila još u trudnoći i puno mi je pomogla savjetima vezanima uz zdravlje i njegu djeteta kada se D. rodio.Marcus Berkmann - Očinstvo: konačna istina je izrazito duhovita knjiga koju je autor i sam otac, namijenio drugim očevima, ali naravno da sam je i ja pročitala. Mom M. se jako svidjela jer je pisana jednostavnim jezikom (kao da se prijatelj obraća prijatelju o temama o kojima inače ne spominju) i puna je duhovitih anegdota i primjera koji su ga podsjetili na sve što smo i mi prolazili. Nije knjiga iz koje ćete nešto naučiti, ali sigurno će vas nasmijati i zabaviti. I za kraj časopis Mamino sunce koji je besplatan, ali tako dobar da bi se mogao i naplaćivati (pssst). Rijetko dođem do njega u tiskanom izdanju (zapravo samo na Danima beba, djece i trudnica), ali ga redovito čitam na njihovim stranicama


Jeste li pročitali koju od navedenih knjiga? 
Imate li vi koju knjigu za preporučiti?

Ako vam se svidio ovaj tekst, bilo bi mi drago da ga lajkate i podijelite s prijateljima.
Hvala 😊

3 komentara:

 1. Bome praktičan! Što se tiče knjiga, ja sam ih na faksu pročitala, ono, stotinjak - sve o odgoju, a na kraju nisam znala kako promijeniti pelenu, ha ha ha ha. Meni je trebala nekakva slikovnica s uputama - Babies for Dummies! LOL

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. U prvoj mi rečenici fali riječ post. Zašto nema opcije Edit post, grrr?

   Izbriši
  2. Uf, ne znam zašto nema. Nisam ništa namještala.
   Blago se tebi što si čitala. Ja nisam, ni članak, a kamoli knjigu jer smo vrlo rano saznali i pomirili s time da nećemo moći postati roditelji pa mi nije imalo smisla čitati o nečemu što mi nikada neće trebati. Ali, eto dogodilo se čudo i dobili smo našem D. <3 Pripremljeni ili ne, na kraju se sve nekako posloži.

   Izbriši

Hvala na komentaru :)