ponedjeljak, 15. siječnja 2018.

Bočice za bebe

Bilo da bebu hranite adaptiranim mlijekom, dojite ili izdajete svoje mlijeko i dajte joj bočicom informacije o bočicama, sisačima i  održavanju svima su dobro došle.

Postoje bočice i sisači raznih proizvođača, ali izdvojila bih dva najpoznatija – Avent i Nuk.

Aventove bočice su šire i pliće, a Nukove dulje i uže. Oba proizvođača imaju plastične i staklene bočice. Plastične bočice su lakše, ali teže se peru, dok su staklene teže, mogu se razbiti ako padnu na pod, ali se lakše peru. Plastične kažu da nisu dobre za visoke temperature pa je tako bolje, barem po mom mišljenju staklenu koristiti za pripremu adaptiranog mlijeka, a plastičnu za vodu i čaj koji ionako mora biti ohlađen prije nego li ga stavite u bočicu i date djetetu. Zapravo, šanse da će vam staklena boca pasti na keramičke pločice i pritom se razbiti i nisu nešto velike ako baš niste totalni baksuz, ali kada beba krene sama držati bočicu šanse su ipak malo veće. Nuk staklene bočice postoje samo do 240 ml, a pošto su nama trebale veće od toga znam da postoje od 300 ml i 360 ml (samo u Bubamari), ali samo plastične. Koje god odabrali, nikada nemojte u njih stavljati vodu topliju od 60 C što uostalom i piše u uputstvima, osim kada ih iskuhavate. Inače, najnovije Nuk bočice na sebi imaju oznake koliko ml - koliko mjerica adaptiranog mlijeka npr. 30 ml - 1 mjerica što je vrlo korisno kada se usred noći pokušavate sjetiti koliko točno čega ide :) Prije su bile oznake po 50 ml s jedne strane i oznaka mjerice s druge strane na svake 3 crtice što je bilo potpuno zbunjujuće :D









Za razliku od Aventa, NUK sisači se razliku veličinom rupice S (za izdojeno mlijeko, čaj ili vodu), M (0-6 mj. za mlijeko), L (za gustu tekućinu npr. mliječno-žitarične kašice), XL (Y prorez za hranu). I Aventovi i Nukovi se mogu kupiti posebno bez bočice. Najbolje je početi s manjom rupicom pa ako vidite da se beba buni onda prijeći na veću jer veličina rupice (odnosno brzina kojom beba guta) jako utječe na bljuckanje. Znači, tek kada vidite da se beba buni jer joj mlijeko sporo teče vrijeme je da prijeđete na veći sisač. 



Nedavno su izašli i neki novi Nuk sisači.


  
Sisači su silikonski (prozirni) ili od lateksa (kaučuka - zlatnožuti). Silikonski su tvrđi i najčešći, dok od lateksa ih je teže pronaći u prodaji, ali su mekši što je ok kada beba zbog izbijanja zubi odbija bočicu. Sisači od lateksa budući da su od prirodnog materijala, na njima se lakše razvijaju mikroorganizmi, a čestim sterilizacijama gube na kvaliteti pa ih je potrebno češće mijenjati.


Izdvojila bih još Dr Browns bočice koje se razlikuju što imaju kao neku slamčicu koja osigurava da u bebu ne uđe ništa zraka i koje se preporučuju bebama koje halapljivo jedu i jako bljuckaju.


I Mam s antikolik sustavom s dnom s otvorima.







Anti-colic air system (sistem protiv grčeva) ima svaki sisač koji na sebi ima rupicu (ventil) sa strane. Dok beba pije, zrak prolazi kroz ventil što znači da se ne stvara vakuum i beba je opuštena dok pije bez gutanja zraka.

Bočice i sisače (i sve pomoćne dijelove - vidi sliku) potrebno je oprati i sterilizirati prije prve upotrebe. Četka za bočice meni se nije pokazala efikasnim rješenjem pa sam imala spužvicu samo za pranje bočice. Kasnije je bočicu naravno potrebno prati nakon svake upotrebe, a sterilizirati nešto rjeđe. Prvih mjeseci preporučuje se sterilizirati nakon svake upotrebe pa je radi lakše upotrebe dobro imati nekoliko bočica.





Osim običnih bočica postoji i bočica s "kljunom" i ručkama. Ona se koristi od 6 mj. za samostalno pijenje vode. Ako želite uštedjeti možete odmah kupiti ovakvu bočicu, skinuti ručke i "kljun" zamijeniti običnim najmanjim sisačem pa od prvog dana koristiti bebi za vodu ili čaj.

Pošto mi koristimo Nuk, vidjela sam da postoje velike razlike u cijeni istih bočica. Npr. staklena Nuk bočica s m dudom u Intersparu je 100 kn, a u DM-u je 50 kn i još ako ste u Babybonus programu imate redovito kupone na Nuk -30% pa vas ispadne 35 kn. Isto tako, plastična kljunašica u Baby centru je 125 kn, a u Mulleru 45 kn.

Bočice i sisače potrebno je mijenjati čim uočite da su oštećene ili ako je sve u redu u prosjeku svaka 2-3 mjeseca.

Ako iz nekog razloga ne želite upotrebljavati kljunašicu postoje i čaše posebno dizajnirane za bebe.

NUK čaša 1 lagano priprema dijete za piće iz čaše. Do sada, beba je samo dojila ili pila iz bočice. U ovom prvom koraku, beba će naučiti piti iz mekanog silikonskog izljeva, dok se postepeno upoznaje sa rubom čaše. Ergonomski oblikovana, s protukliznim ručkama s kojima je dijete može sigurno držati i njegovati svoje motoričke sposobnosti. 6 mj.+



Nuk magična čaša olakšava prijelaz i navikavanje s bočice na čašu. Iz čaše se može piti s bilo koje strane silikonskog obruča čaše (360⁰). Funkcionira na principu da kada beba pritisne rub iz nje počinje kapati voda. 8 mj. +


Nema prolijevanja, nema špricanja zahvaljujući posebnom NUK ventilu koji sprječava da u slamki ostane tekućine.  Mekana slamka od savitljivog silikona koja se uvlači pod zatvarač. Čaša se sigurno zatvara zaštitnim poklopcem i kvačicom zakači na odjeću ili torbu. Za samostalno pijenje bez i jedne prolivene kapi. 18 mj. +

Kljunašice i čaše imaju zaštitu od izlijevanja tj. sve rade na principu pritiska usnama pa voda počinje teći, za razliku od običnih sisača na bočicama gdje tekućina kroz rupicu sama teče.


I na kraju sportska bočica za djecu 36 mj.+

Dude varalice
- silikonske
- od lateksa
- postoje neke koje svijetle u mraku
Veličine: 0-2 mj., 0-6 mj, 6-18 mj. i 18-36. mj.
Moja preporuka je da koristite dudu varalicu istog proizvođača bočica i materijala od kojeg je sisač na bočici radi lakše prilagodbe.

Avent

NUK

Navela sam NUK proizvode jer s njima imam iskustva, ali skoro svaki proizvođač bočica ima slične proizvode.


Kako sterilizirati bočice, sisače i dude bez sterilizatora?
Bočicu, sisač i držač sisača najprije operite, a zatim stavite u veliku posudu (lonac) na štednjak. Izvaditi pomoću 2 vilice na tanjur nakon što je bilo u kipućoj vodi  10 minuta (onaj wow trenutak kada shvatite da se svi plastični dijelovi iskuhavaju i ne tope se hahaha). Bočice su nakon toga bijele od kamenca pa ih isperite samo pod mlazom tople vode i držite u hladnjaku do sljedeće upotrebe. Ako želite izbjeći da postanu bijele isti postupak napravite, ali u destiliranoj vodi. Izvor




Ako sam nešto zaboravila napisati ili imate neko pitanje slobodno mi se javite :)

Sve fotografije preuzete su s Googlea ili internetskih stranica navedenih tvrtki/proizvođača.

Nema komentara:

Objavi komentar

Hvala na komentaru :)