četvrtak, 5. svibnja 2016.

Nije svaki dan rođendan!

Najbolji savjet kojeg sam ikada dobila
glasio je ovako:
Nije svaki dan rođendan! 

Hmm, da... Na prvu bez konteksta zvučalo bi doista kao nešto pesimistično, nešto što te spušta na zemlju, ali nije. To je savjet koji mi je otvorio oči.

Naime, imam dijabetes. I unatoč tome jela sam velike količine slatkoga iako sam znala da je to pogubno za mene. Priznajem, bila sam ovisna o slatkome. Toliko da dan nije mogao proći bez čokolade ili pola kutije keksa. To je bilo jače od mene. Polako sam se ubijala otrovom kojim sam sama svjesno unosila.

Izvor: pixabay


I onda došao je dan kada sam otišla na pregled kod endokrinologinje. Znala sam da su mi nalazi očajni, ali i da mi dr. neće ništa reći nego mi vjerojatno povećati dozu lijekova i zakazati kontrolu za godinu dana kao što je i inače činila. Mislila sam kako sam još godinu dana sigurna od suočavanja same sa sobom. No, kako sam se prevarila.

Izvor: pixabay

Naime, moje dr. nije bilo i u ambulanti dočekala me njena zamjena. Ta divna jednostavna žena koju godinu starija od mene pitala me što činim da mi bude bolje, zašto to činim, da li znam da mi tablete neće pomoći ako ja svojom prehranom radim kontru... rekla je da će doći trenutak kada se tablete više ne budu mogle boriti protiv mene. 

Rekla je... ne branim ti slatko, ali nemoj ga jesti svaki dan. Nije svaki dan rođendan pa da se najedeš kao da ne postoji sutra.

Izvor: pixabay


I to je bilo to. Taj prijelomni trenutak u mojoj glavi. Od tada ne mijenjajuću ništa u svojoj prehrani, osim što sam iz svoje prehrane izbacila proizvode koji sadrže šećer izgubila sam 7 kg. Nije bilo uobičajenih kriza kao u mnogobrojnim pokušajima do tada. Jednostavno to je bilo to.

Izvor


Mislila sam da će nedostatak šećera utjecati na moje raspoloženje i energiju, tj. da ću kako uvijek do sada kad mi bude nedostajalo nešto slatko postati nervozna i bezvoljna. Međutim, dogodilo se baš suprotno. Nikada nisam bila tako puna energije i životnog elana.


Sjećate li se vi nekog savjeta koji je jako utjecao na vas?


Broj komentara: 8:

  1. Ne sjećam se nikakvog takvog savjeta, ali dobro je tebi doktorica rekla.
    Na kraju, kad izbaciš šećer, i ispadne da imaš energije, zar ne? :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Totalno. A baš sam mislila da je suprotno po onoj ne daj djeci slatkoga da ne budu hiperaktivna :D

      Izbriši
  2. Svaka čast što si izbacila šećer iz prehrane :D
    Jako volim jesti čokoladu i ekipu, ali u zadnje vrijeme manje jedem takve stvari i uopće mi ne fale kao prije kad bi me svako malo uhvatila neka šećerna kriza
    Sad se ne mogu sjetiti savjeta nekog, ali bilo ih je, kad mi nešto padne na pamet ću napisati :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala. Obavezno napiši.
      Mislim da većeg ovisnika o slatkome od mene nije bilo. I ako ja mogu, mislim da svatko tko želi to može. Ali najvažnije je shvatiti da od nekih stvari nećemo odustati jer nam to drugi kažu nego kada shvatimo da uistinu to što radimo nije dobro.
      Usporedila bih to s vegetarijanstvom. Dok god netko pokušava biti vegetarijanac jer je to in, drugi to rade... a ne radi toga jer iskreno ne žele sudjelovati u iskorištavanju životinja za prehranu i njihov život im je važniji od osobnog zadovoljstva i navike jedenja mesa brzo će odustati i vratiti se starim navikama.

      Izbriši
  3. This too shall pass? :D
    To je moja krilatica, ali šalu na stranu sad. Drago mi je da si u moru stručnjaka pronašla osobu koja ti je nalila tu kantu hladne vode po glavi. Nekada je najbolji savet zapravo najjednostavnija, svakodnevna stvar. Drago mi je da osećaš benefite odricanja od slatkog, a iz svog iskustva ti mogu napisati kako je šećer poput droge. Ne samo što se na njega lako navučemo, nego je mission impossible izbaciti to iz organizma. Čini mi se da čovek prolazi pravu apstinencijalnu krizu kod eliminacije šećera. Kod mene je to dalo samo najbolje rezultate.
    A ti samo napred! I zapamti, nije svaki dan rođendan ;) A i kad je taj dan, samo umereno :*

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Istina, baš prava apstinencijska kriza. Zato sam puno puta pokušavala smanjiti i nije išlo jer bih zbog nervoze i užasne potrebe za nečim slatkim odustala. Ali sada sam baš totalno izbacila i eto, već 3 mjeseca uspjevam.
      Bravo i tebi što si ga izbacila!

      Izbriši

Hvala na komentaru :)