četvrtak, 15. rujna 2016.

Novigrad na Dobri

Pošto zbog trudnoće ne mogu putovati, a u arhivi imam puno sličica sa izleta i putovanja na kojima sam bila prije nego sam pokrenula ovaj blog došla sam na ideju da u sljedećih nekoliko mjeseci pišem postove upravo o tome. Nadam se da vam se ideja sviđa :)

Nedaleko Karlovca, u općini Netretić, u bajkovitom krajoliku šumovitih i zelenih brežuljaka iznad rijeke Dobre, izdižu se ruševine nekad značajnog starog grada Novigrada.




Stari grad Novigrad sagrađen je navodno 1193., a najkasnije u 15. st. došao je u posjed krčkih knezova Frankopana. U njihovom je vlasništvu do urote Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana 1671. protiv Habsburške monarhije. Novigrad na Dobri bio je i jedno od sjedišta urote. Kasnije je izmijenio mnoge vlasnike dok ga 1944. nisu spalili partizani. Od tada je prepušten propadanju sve do početka obnove 1999.




Stari kameni most na rijeci Dobri  sagrađen je u 18. st. na mjestu drvenog mosta kada je preko njega prelazila Karolinška cesta i jedan je od najstarijih riječnih mostova u Hrvatskoj.




 Unutrašnje dvorište


 Obnovljena južna kula s vidikovcem



 Pogled iz kule na dolinu Dobre i stari most


Jeste li ikada bili u Novigradu na Dobri? Ako niste svakako preporučujem :)

Broj komentara: 6:

  1. Prelijepo i super je ideja da objaviš slike koje do sada nisi :)
    Sramim se da do sad nisam čula za ovo mjesto. :/

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala što podržavaš ideju. Ma nisi jedina koja nije čula za to mjesto. Nisam ga ni ja znala po imenu, ali me oduvijek zanimalo koji je to dvorac kad sam prolazila autocestom pa sam ga pronašla na Google maps i otišla tamo.

      Izbriši
  2. Ajme, naša zemlja ima toliko tih predivnih skrivenih malih kutaka za koje ni ne znam! Trebali bi i naši napraviti ko Slovenci, kartu sa svim mogućim turističkim destinacijama po cijeloj Hrvatskoj a ne reklamirati samo pet gradova na obali.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Baš tako, a obično su ti mali skriveni biseri najljepši i potpuno besplatni.

      Izbriši
    2. I ja se slažem, imao masu skrivenih bisera.
      Nisam prije bila, obično projurim pored njega :)
      Al budem, pomalo :))

      Izbriši

Hvala na komentaru :)