subota, 24. rujna 2016.

Ovo ili ono tag

Draga Petra s bloga Organizirajte se (koji obavezno morate posjetiti) tagirala me za ovaj zanimljiv tag <3  Pitanja su podijeljena u 6 kategorija, a svaka ima 5 pitanja.



ORGANIZACIJA

Novogodišnji ciljevi: da ili ne?
Novogodišnji baš ne jer je iskustvo pokazalo da ih se ne držim dulje od tjedan-dva, ali dnevni i tjedni svakako.

Zapisujete li zadatke koje morate obaviti ili ih pamtite?
Zapisujem. I to što zapišem zaboravim gdje sam zapisala jer popis obično stavim na neko frekventno mjesto za taj dan pa se na tom mjestu nagomila još hrpa stvari :P

Digitalni ili papirnati planer?
Papirnati planer, ali, ali... zapravo sve zapisujem na papiriće jer funkcioniram tako da kada ispunim neku obavezu to prekrižim, a kad obavim sve obaveze papirić bacim i iako sam pokušala ne mogu se prisiliti imati lijepi planer i onda kidati stranice, a da ostavim stranice sa ispunjenim obavezama no, no, prevelik control freak.
Čuvate li stvari koje ne koristite jer smatrate da će vam jednog dana zatrebati ili ih se nemilosrdno "rješavate"?
Dok sam živjela kod roditelja bila sam pravi hrčak iliti skupljala sam sve i svašta, ali otkako sam podstanar postala sam pravi minimalist i jako malo toga čuvam. Seljakanje bespotrebnih stvari je totalno besmisleno. Najgore kada ti nešto nedostaje u novome stanu npr. komad namještaja i to moraš kupiti, a kada se preseliš u sljedeći stan imaš to svoje i tuđe. Tako da sam namještaj neko vrijeme i čuvala kod roditelja, ali i to sam s vremenom prestala i poklonila.
Za početak razmislim pri kupnji da li mi to stvarno treba i dugoročno što ću s time i ako prođe taj test i kupim to obično i zadržim dok god je funkcionalno. Problem su neželjeni pokloni, njih poklonim dalje (ne u obliku poklona već - evo ti, meni je višak) ili prodam jer mislim da je darivatelju bila namjera da imam neku korist od poklona pa sad da li je funkcionalna ili novčana svejedno je :D A i općenito za sve stvari koje s vremenom prestanem upotrebljavati čim se rodi u glavi opcija to mi više ne treba poklonim ili bacim.

Neorganizirani ormar ili neorganizirana kuhinja?
Neorganiziran ormar nikako ne podnosim, tako da neorganizirana kuhinja ipak može nekako proći.




UREĐENJE DOMA

Minimalizam ili maksimalizam?
Više sam za minimalizam, ali nikako ne bih išla u krajnost jer domu su potrebne dekoracije i boje.

Gotov namještaj iz trgovine ili onaj po mjeri?
Gotov namještaj jer sumnjam da bi itko mogao moje ideje prenijeti u stvarnost, možda više radi mene koja loše opisujem... ali najdraže mi je kad vidim već gotov proizvod i znam da li mi odgovara ili ne, ili mu možda nešto nedostaje pa tražim dalje dok ne pronađem ono što sam zamislila.

DIY ili kupovne dekoracije?
Kupovne dekoracije iz dva razloga. Prvi - nemam viška materijala od kojeg bih mogla nešto napraviti (npr. ako uzmem zdjelu za dekoraciju, onda će mi nedostajati za voće lol) tako da bih sav materijal morala kupiti (što ispadne vjerojatno i skuplje nego gotova kupovna dekoracija) i drugi - pitanje je da li bi mi na kraju ispalo kako sam zamislila... a gotov proizvod samo čeka u svom savršenstvu da ga uzmem s police trgovine hahaha

Dekoriranje zidova - citati/ukrasi ili umjetničke slike?
Citati i ukrasi.

Jysk ili Emmezeta?
Emmezeta jer ima veći izbor i kvalitetnije stvari.



ČIŠĆENJE

Čistite li prema rasporedu ili kad imate volje?
Imam neki raspored u glavi kojeg preskočim kada nemam volje. Svodi se na to da, pošto sam kod kuće, svako jutro kad se ustanem počistim sav vidljiv nered - operem posuđe (jer nemam volje nakon svakog objeda), obrišem prašinu, pospremim eventualno neku odjeću i stvari koje nisu na svom mjestu, operem školjku i umivaonik te stavim prati odjeću. Ja to nazivam da sredim stan da u njega mogu doći gosti, a da mi ne bude bed hahaha Ako primijetim da je nešto prljavo onda i to očistim tijekom tog svakodnevnog jutarnjeg čišćenja (npr. operem prozor, pometem balkon, usisam) tako da zapravo nikada ne radim neko generalno, dubinsko čišćenje svega i svačega odjednom. Ovako mi je rutina i uopće me ne umori.

Kupovna ili domaća sredstva za čišćenje?
Kupovna jer se nažalost pokazalo da domaća nisu tako efikasna kao kupovna. Barem za moj pojam čistoće.

Nepospremljen krevet ili neoprano posuđe u sudoperu?
Nepospremljen krevet je manje-više uobičajeno stanje kod mene jer se tijekom dana svako malo legnem i pokrijem pa nema smisla da ga pospremam.
Brisanje prašine ili usisavanje?
Obično jedno ide s drugim, ali mi je usisavanje draže.

Pranje prozora ili čišćenje pećnice?
Pranje prozora jer moram se složiti s Petrom - čišćenje pećnice je najgori kućanski posao.



KUHANJE/HRANA/PIĆE
Planirate li meni ili skuhate ono što vam se jede u tom trenutku?
Planiram ručkove tako da unaprijed na tjednoj bazi kupujem potrebne sastojke. Isto tako i druge stvari npr. tjednu količinu jogurta, voća i slično. Ali nije to striktno da baš točno znamo u ponedjeljak jedemo npr. tjesteninu pa ako nas nije volja to jesti da to ipak kuham već onako otprilike.
Iako otkad sam trudna sve ovo pada u vodu jer nešto što danas obožavam jesti sutra mi se smuči i to ne mogu ni pomirisati, tako da sada jedem što mi se jede u određenom trenutku i šoping obavljam u manjoj količini, ali svakodnevno.

Idete li u trgovinu s popisom namirnica ili kupujete "po sjećanju"?
Prilikom tjednog šopinga obavezno s popisom da se nešto ne zaboravi, a svakodnevno po osjećaju (što mi se svidi u trgovini). 
Meso ili riba?
Meso. Volim i ribu, dapače obožavam srdele, oradu, brancin i lignje, ali se od toga ništa ne najedem.

Slano ili slatko?
Slatko, slatko i samo slatko.

Voda ili sok?
Voda. Limunada. Cedevita. Ponekad đus od naranče, što kiseliji.



MODA

Posebna prostorija s mnoštvom odjeće ili manji ormar s probranim komadima?
Ormar s probranim komadima jer se trudim imati što manje odjeće, isključivo ono što nosim. Ne čuvam ništa za određene trenutke, npr. svadbe ili kad smršavim.

Hlače ili suknja/haljina
Hlače, i to traperice. :D

Balerinke/tenisice ili štikle?
Balerinke, tenisice, gležnjače, čizme. Štikle jednostavno se ne uklapaju u moj imidž. A općenito sam od visokih peti, platformi i sl. odustala nakon što sam slomila gležanj... jednostavno sam se previše bojala boli ako bi slučajno skrenula nogu.

Ogrlica ili narukvica?
Ako baš moram birati onda ogrlice jer mi manje smetaju od narukvica, ali općenito ne volim nositi nakit.

Znate li što imate u torbi ili bi vas njezin sadržaj mogao iznenaditi?
Točno znam što mi je u torbi.


 
PUTOVANJA

Jednodnevni izleti ili duga putovanja?
Jednodnevni izleti ili kratka vikend putovanja. Sve više od toga mi je previše.
Strane ili domaće destinacije?
Domaće.

Kofer ili sportska torba?
Sportska torba jer ja ili ne znam spakirati kofer ili jednostavno mi u njega ništa ne stane. Najgore kad sve lijepo složim pa se sve razbaca kada se kofer postavi na kotačiće. Za vikende kod mojih tako nosim sportsku torbu, a kada "selim" u hotel kofer jer nema te sportske torbe u koju bi stalo pola stana koje nosim sa sobom.

Putujete li "lagano" ili ste skloni pretrpavanju torbe/kofera?
Uzimam samo ono što mi treba, ali je toga puno. Napisala sam neki post o tome.

Planirate li detalje putovanja ili više uživate u spontanosti?
Čim odlučim negdje putovati, skačem na internet i tražim zanimljivosti odnosno must see stvari. Čisto da se ne dogodi da negdje dođem i ne znam što treba gledati (dogodilo se). Ali niti zapisujem, niti govorim dragome o tome dok ne dođemo tamo. U biti spontano gledamo što ima i onda se ja kao sjetim kako ima tamo još to i to 😊





Tagiram:


Nadam se da vam se dopao tag i da su vam pitanja i prije svega moji odgovori bili zanimljivi.  Tako da ako želite slobodno odgovorite na sve ili pojedina pitanja u komentarima.
Baš me zanima ako imamo što zajedničkoga :D

Sve fotografije preuzete su s pixabay.com.

Broj komentara: 12:

  1. Zanimljivi odgovori. ☺ Mislim da je čišćenje pećnice svima noćna mora, ha ha ha...

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. ima u dm-u neka baš njihova pjena za čišćenje. našpricaš pećnicu, ostaviš tako, ja nekad znam fakat dugo, mislim da sam preko noći ostavila kad sam se doselila u ovaj stan... nakon toga samo skineš naslage prljavštine. nema ribanja. odlična je.

      Izbriši
    2. To obavezno moram nabaviti. Thx :)

      Izbriši
  2. Hvala na tagu :) budem jednom sigurno odgovorila, totalno sam neorganizirana zbog posla, a sutra mi pocinje i tecaj :o

    OdgovoriIzbriši
  3. Hvala na tagu!
    Ne znam zašto uopće nisam dobila obavijest za zadnjih tvojih par postova(vidim sad da ih ima nekoliko) na bloggeru. Budem sad morala unazad čitati :D

    OdgovoriIzbriši
  4. pa i ja sam tu :O
    nisam očekivala :O
    hvala :D
    bacam se na posao!

    OdgovoriIzbriši
  5. Uuuu tag, čim uhvatim vremena za prevođenje, postam :D

    OdgovoriIzbriši

Hvala na komentaru :)