utorak, 6. rujna 2016.

What to expect when you're expecting #2/1

Moja trudnoća po tjednima (očekivanja i realnost)

Trudnoću sam dočekala potpuno nepripremljeno, rekla bih čak i naivno, ali za to krivim što su za to postojale tako male šanse (u mojim očima nikakve) da jednostavno o tome nisam nikada razmišljala (hint na prošli post). Iako sam imala nekoliko trudnica oko sebe (sestra je rodila 4 djece) nikada se nisam dublje zanimala za to. Više su me zanimale bebe od mama :D Tako sam se načuvala i promijenila hrpe pelena mlađem bratu i nećacima, ali o trudnoći nisam znala ništa. Moji doticaji s trudnicama i trudnoćom svodili su se na površne: Dobro sam, Odmaram, Sada imam vremena za sebe i blažene osmijehe. 😀😀😀



Da trudnicama s kojima sam bila u kontaktu nije bilo tako lijepo i jednostavno, saznala sam tek sada, kada sam i sama trudna. Većina se drži toga da se o tome ne govori, da žena praktički treba šutjeti i trpjeti jer da to tako jednostavno treba biti, ionako tu nema pomoći, da sve treba pregrmjeti za dijete, da je sve to prirodno, da je to čar roditeljstva. Ne osporavam te stvari, ali zašto pobogu šutjeti o tome? Zašto se o svemu govori, npr. na operaciju ovoga i onoga se možeš pripremiti, ali na trudnoću ne??? Recimo da većinu žena to čeka, a kako ćemo nešto saznati o svemu ako nam se prešućuje i uljepšava istina? To što znam što me očekuje neće promijeniti odluku da zatrudnim, da poželim dijete već će me psihički pripremiti da ne paničarim kada mi se dogodi nešto što je očito uobičajeno, ali to svi prešućuju. Hvala nebesima da postoji internet, forumi i ostala mjesta gdje žene izlažu svoje probleme jer gdje bih inače saznala sve te stvari.

Ove postove o trudnoći pišem iz srca, iskreno da iskrenije ne može biti. Pišem ih prvenstveno jer mislim da se o tome malo piše, a kamoli da je sve na jednom mjestu, a još manje da netko piše i dobre i loše stvari. U biti sve se svodi da je trudnoća blaženo stanje, trudnica je inkubator za buduću bebu (nije važno što se s njom događa jer bitan je krajnji ishod - veličanstvena beba, a ti šuti i trpi) i kada netko odluči i reći kako ustvari jest svi se okome na dotičnu kako može plašiti buduće mame, ali mislim da ne treba ništa zataškavati već treba otvoreno o svemu govoriti. Neće zbog toga trudnoća biti manje divno razdoblje jer ipak se u našem tijelu stvara novi život, ali će možda netko biti manje pod stresom kada vidi na što se sve treba pripremiti, ali i da se prilikom usporedbi sa očekivanim ne treba paničariti ako su i znatnija odstupanja jer to ne znači nužno nešto pogubno.

Kao što sam već navela u prethodnom postu, svaka trudnoća je drugačija, ali postoje portali poput trudnoća.hr, ringeraja.hr, roditelji.hr  i po meni najtočnija poliklinika Harni na kojima se mogu naći smjernice što se događa sa trudnicom i bebom po tjednima. Možete ih usporediti s mojim i vašim iskustvom. Nadam se da će to pomoći trudnicama i onima koje će tek postati da vide kako to u realnosti izgleda i možda pronaći odgovore na pitanja koja ih muče.


Prva slika: jeeeej, trudna sam, blistam, skakućem po plaži, malo joge, poslije knjiga u hladu


Napominjem da nisam liječnik, niti stručnjak i da je ovo samo moje iskustvo koje se može i vjerojatno razlikuje od iskustva drugih trudnica.

1. TJEDAN
Zatrudnjela i sutradan dobila menstruaciju (surprise, to što si dobila menstruaciju ne znači da nisi trudna) koja se po ničemu nije razlikovala od prethodnih.
  
2. TJEDAN
 Bila na liftingu lica koje se provodi strujnim impulsima (jep, zabranjeno je za trudnice, ali tada nisam znala da sam trudna).

 3. TJEDAN
Bila na vikendu u Istri. Dobila jednu od žešćih upala grla i liječila se antibiotikom (neka zamjena za Sumamed), aspirinom i strepsils pastilama. (jep, aspirin i strepsils pastile nisu za trudnice). Umornija sam nego inače, ali to pripisujem upali grla koja je trajala deset dana dok inače bude 3-4 dana. Osjećaj da lijekovi baš ne pomažu. Njuh mi je jakooo osjetljiv na mirise (prolazim pokraj trgovine obućom, a meni se digne želudac od mirisa novih cipela)

4. TJEDAN
 Jedem kombinacije hrane koje inače ne bih ni pomislila jesti, npr. pečene kobasice prelijevam sa vrhnjem za kuhanje, prvi put radim punjene šampinjone jer mi se jede kombinacija gljiva i češnjaka (inače ni jedno ne volim), mlijeko i rajčice... Istovremeno osjećam laganu mučninu i bolove u zdjelici nalik na menstrualne, ali to pripisujem menstruaciji koju bi uskoro trebala dobiti jer je inače znalo tako biti.
 
5. TJEDAN
Menstruacija kasni 10 dana i bolovi u zdjelici su sve jači. Odlučujem otići kod ginekologa jer sumnjam na neku upalu (nisam je nikada imala pa nisam znala kako bi to trebalo izgledati i kako bih se trebala osjećati).
*Test za trudnoću nisam kupovala iz nekoliko razloga: i inače imam neredovite menstruacije pa nije bilo ništa neobično što ovaj mjesec je nisam dobila, kasnila je samo nekoliko dana pa sam mislila da se ionako ne bi ništa vidjelo na testu, i napokon najveći razlog je to što su šanse za trudnoću bile jakooo male (pročitajte u prošlom postu).


Kod ginekologa saznajem da sam trudna. Vidi se plod, ali ne i koliko je star. Dobivam na recept tablete folne kiseline koje sam pila sljedećih mjesec dana.

Izvor


6. TJEDAN
Odlazim kod svoje liječnice obiteljske medicine kako bih dobila uputnice za specijaliste kod kojih inače idem kako bih se s njima dogovorila o nastavku ili promjeni liječenja tijekom trudnoće.
Od ovog tjedna boli me ako ne sjedim na stolici sa debelim jastukom; pretpostavljam da ću do kraja trudnoće morat sjediti na kolutu za neplivače.
Vađenje krvi zbog hormona štitnjače (tsh, t4)

7. TJEDAN
Puknuo mi je hematom na maternici zbog čega dolazi do obilnog krvarenja. Na hitnoj u Petrovoj otkrivamo da je sve u redu i koja je starost naše bebe. Dobivam Duphaston 3x dnevno sljedećih 14 dana. Preporučeno strogo mirovanje.
Unatoč mučninama i bolovima u donjem dijelu trbuha apetit mi je velik, ali selektivan :D jedem samo ogromne količine voća:breskve, nektarine, jabuke, kruške, marelice, lubenice, dinje, jagode i trešnje.
Vađenje krvi radi provjere razine glukoze.

8. TJEDAN
Tek ovaj tjedan mučnine počinju biti "mučnine" i moram se tjerati jesti jer uopće nemam apetita. Pomažu mi bronhi bomboni i voda s limunom (u ogromnim količinama). Postajem živčana i razdražljiva za poludjeti. Sve živo mi smeta, prvenstveno sitnice (komentari) koje čitam na internetu. Odlučujem prestati pratiti 80% stranica na fejsu radi osobnog mira.
Dojke su napete, osjetljive i bolne na dodir. Grudnjak s prve prebacujem na zadnju kopču. Spavanje na trbuhu zbog bolnih grudi i trbuha više nije opcija. Sljedeća 4 tjedna privikavat ću se na spavanje na boku jer otkad znam za sebe spavam na trbuhu. Javljaju se bolovi u leđima, prvenstveno zbog spavanja na boku.

9. TJEDAN
Vađenje krvi: kompletna krvna slika
Počinje me hvatati depresivno raspoloženje koje će potrajati sve do 14. tjedna. M. i ja prvi put odlazimo u Baby Center razgledavati stvari za bebe.

10. TJEDAN
Pregled kod ginekologa. Dobila sam trudničku knjižicu, hrpu uputnica i određen mi je termin poroda.
Utvrđena početna težina. Prvi put čujem bebine otkucaje srca.
Do sada nisam se udebljala. Počinjem piti Elevit vitamine za trudnice.
11. TJEDAN
Vađenje krvi zbog hormona štitnjače (tsh, t4).
Vikend u Istri.

12. TJEDAN
Ponovni odlazak na odmor u Istru, ovaj put na more. Na kupanju me uopće ne muče mučnine.
Teško podnosim vožnju zbog mučnine i bolova u leđima.
Kupovina odjeće jer  mi je sva odjeća napeta i zateže pa mi to smeta. Kupovina sportskog grudnjaka (kao ovaj na slici) jer mi žica u uobičajenim grudnjacima pritišće želudac i još više potiče mučninu.



13. TJEDAN
Vađenje krvi u Petrovoj 3 (određivanje krvne grupe, RH faktora, testovi senzibilizacije...).

14. TJEDAN
1 vađenje krvi iz prsta radi provjere razine glukoze. Napokon su se mučnine smanjile tj. prorijedile.
Iako se mažem kremom protiv strija za trudnice, zapravo tek ovaj tjedan počinjem osjećati kako trbuh lagano raste i koža se rasteže u donjem dijelu ispod pupka. Prestaju bolovi u grudima, ali i grčevi u zdjelici koji su bili konstantni od 4. tjedna (jep, 10 tjedana neprestanih grčeva  nalik na menstrualne).

15. TJEDAN
2 vađenja krvi iz prsta radi provjere razine glukoze
Ponovni odlazak u Istru i odluka da više ne putujem jer mi vožnja zbilja teško pada i putovanje traje dvostruko duže. To mi jako teško pada. Bol u leđima je sve jača i prilikom dužeg stajanja moram se podupirati rukama. Nakon Elevit vitamina počinjem uzimati Dietpharm Centravit prenatal vitamine za trudnice jer sam ih dobila besplatno preko kupona u Hipp paketu. Niti od Elevitovih niti od Dietpharmovih vitamina nisam imala nuspojave koje trudnice često spominju (povećanje apetita, mučnina, debljanje).

16. TJEDAN
Vađenje krvi za double test i hormone štitnjače. Pregled kod ginekologa i prvi put da je na njemu bio prisutan M pa smo preko ultrazvuka gledali našu bebu. Izgubila 1 kg od 10. tjedna.

17. TJEDAN
Test oralne podnošljivosti glukoze OGTT (3 vađenja u jednom danu), povraćala nakon drugog vađenja. Endokrinologu su dovoljna i ta dva vađenja da zaključi da je šećer ok, dok ginekolog traži da ponovim OGTT.
Big week for me... Mučnine su prestale u potpunosti i napokon mi se vratila energija. Ponovno počinjem kuhati i čistiti :))))
*
Trudnoća se obično dijeli u tri razdoblja, koja su označena pojmom trimestar ili tromjesečje. Prvi trimestar traje do punih 15. tjedana. Drugi trimestar obuhvaća razdoblje od 16. - 27. tjedna trudnoće i treći trimestar razdoblje od 28. - 40. tjedan trudnoće. Meni je mučnina školski trajala prvo tromjesečje + jedan tjedan drugoga. U ovom tjednu počinje se nadzirati trudnički trbuh.

18.  TJEDAN
Nakon točno dva tjedna dolazi nalaz double testa koji je uredan. Veliko olakšanje.
Pregled kod endokrinologa. Napokon osjećam i vidim kako trbuh jako brzo raste iz dana u dan. Ne dobivam na kilaži, ali osjećam kako trbuh raste (osjećaj kao da napuhujete balon preko njegovih granica) što je zapravo rastezanje kružnih ligamenata zbog rasta maternice. Unatoč intenzivnom mazanju kremom pojavljuju se prve strije ispod pupka.
Kupujemo prvu stvar za našu bebu - komodu :)

komoda

Ne vezano za trudnoću krajem ovog tjedna dobivam virusnu upalu žlijezda slinovnica i lice mi jako otiče. Pošto nitko na internetu ništa ne spominje, a i prema reakciji doktora mislim da ova upala nije učestala pa ću iskoristiti ovaj prostor i reći ponešto o njoj. Često se može zamijeniti sa zaušnjacima, ali kod mene je izostala temperatura i bile su zahvaćene i žlijezde u grlu pa se ipak radilo o  virusnoj upali žlijezda slinovnica. Liječenje je bilo bez antibiotika jer pošto sam alergična na penicilin nisu mi kao trudnici mogli dati nikakav antibiotik koji pritom ne bi naškodio bebi. Izliječila sam se čestim 15 minutnim masažama zahvaćenog područja lica, stavljanjem toplih obloga, pijenjem toplog čaja i juhe te izbjegavanjem kisele hrane.
Tri vađenja krvi zbog toga.

19. TJEDAN
Prvi put osjećam bebu kako se pomiče. Osjećaj je sličan treperenju i vibracijama. Prestala mi je opadati kosa. Učestalo štucam, barem dvaput dnevno (pritom ne mislim doslovno 2x štuc štuc nego najmanje 2 niza štucanja sa puno štuc štuc :D).
Pregled kod ginekologa. Pola kile u minusu od početne težine. Beba se ovaj put previše miče pa se opet ne može odrediti spol.

20. TJEDAN
Intenzivni bolovi u desnoj strani zdjelice, kraj kuka. Hodam pogrbljeno koliko je bol intenzivna. Nalik na neko začepljenje. Osobito navečer. Čitam da je to bol zaobljenih ligamenata tj. istezanje ligamenata i mišića oko maternice. Pomaže ležati na desnom boku i navodno mineralna voda. Često osjećam kako se beba pomiče. Osobito navečer i noću. Više to nisu treperenja niti vibracije već pravo okretanje (kao da se banana vrti u trbuhu hahaha).

Prema ringeraji.hr:
Prosječna trudnica do sada bi trebala dobiti od 4 do 7 kilograma NITI GRAMA
Najljepše razdoblje trudnoće još traje, PRERANO ZA REĆI
imate energije napretek NOPE
odlasci na WC još uvijek nisu tako strašno česti da bi vas bitno ometali NOPE samo doslovno 50x dnevno i 10x noću zbog kojih se ne mogu opustiti niti spavati (zaspim samo kad sam mrtva umorna i mozak mi više ne registrira nagon na mokrenje)
trbuh je taman dovoljne veličine, VALJDA
ukratko, život ne bi mogao biti ljepši! Ccc

Ipak, ponekad vam mogu malo oteći gležnjevi ili vas zaboljeti križa
PONEKAD, HA? Bolje rečeno radije bih da mi netko pokloni kozmodisk nego milijun kuna, ali ok.
Ali ništa strašno, dovoljno odmora i popijene tekućine umanjit će te male neugodnosti. MALE NEUGODNOSTI, osim što sam prikovana za krevet skoro 24 sata (izuzev kada nisam u wc-u) mogla bih popiti malo tekućine da još malo češće idem u wc.

Većina budućih majki čije je lice još prije nekoliko tjedana doslovno vrvjelo od prištića sada ima glatku, sjajnu kožu. Kao dječja guza, rekli bi neki. S boljom kvalitetom kože i kosa se prilično popravila! Što smo ono rekli? Ovo je najljepše razdoblje trudnoće! 
HAHAHAHA Nisam imala apsolutno nikakvih problema s tenom (barem me nešto zaobišlo), a kosa koja je trebala bujati opadala je ko blesava do prije tjedan dana.

Zadnja slika: Bože, pomozi! More mi smrdi, a od valova mi se diže želudac, gdje je najbliži grm?


Bio je to prikaz prve polovice trudnoće, za 20+ tjedana slijedi nastavak ovdje ;) 
U međuvremenu nastavljamo s postovima na temu trudnoće.
Ako imate kakva pitanja ili vas nešto detaljnije zanima slobodno mi se javite u komentarima ili na zimzeleni.cvijet@gmail.com

Sve fotografije koje nisu moje preuzete su s pixabay.com

Broj komentara: 14:

  1. Koliko si trudna? (ako ti nije bed napisati)
    Moje frendice su često pričale, kad su bile trudne, zašto im nitko nije rekao za masu simptoma i situacija. Onda su se potrudile i pričale svima drugima, koje su zatrudnile ili se spremaju, da znaju što je sve moguće.

    Moram priznati da mi je malo nadrealno čitati tebe o trudnoći, kad još do jučer nisam znala da si trudna :) Još jednom, jako mi je drago :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Thx <3
      20. tjedana sam trudna :)
      Ma nisam htjela objaviti da sam trudna dok ne prođe prvo tromjesečje tj. opasnost od spontanog pobačaja čisto da ako se nešto dogodi da ne moram sve ljudima objašnjavati. Iako se i sada može svašta dogoditi, imam puno toga iza sebe što želim reći pa sam se ipak odlučila o svemu pisati. Obitelji sam naravno rekla čim sam saznala da sam trudna sa 6. tjedana.

      Izbriši
    2. Kužim.
      Koliko je moguće, probaj i uživati u preostalim tjednima :)

      Izbriši
  2. Super mi je opis zadnje slike xD E znaš šta mene zanima, dal bi mogla pisati (i možda koju slikicu ak ti ne bude prenaporno) što se danas dobija u onim paketima za trudnice/bebe (DM,Bipa i ko već sve dijeli kad uzmeš njihovu karticu za trudnice). Dal je i Hipp paket neki što dobiješ ili si to kupila? Baš me zanima jer ne vidim puno na netu o tome :) Želim ti školsku trudnoću do kraja i da uskoro saznamo dal je mali pišonja il mala pišonjica :D

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala, hvala na lijepim željama. :))
      Kao da mi čitaš misli, baš o tome ide sljedeći post kroz nekoliko dana da se malo odmaknem od ovih težih tema. Hipp paket se dobije, a imam i sličice skoro pa svega što se dobije u tim paketima.

      Izbriši
  3. Zanimljivo mi je čitati iskustva drugih žena o trudnoći. 😊 Moja je bila prilično uredna (nisam čak imala ni neke posebne mučnine, naprotiv, jedva sam čekala jutro da se mogu najesti, ha ha ha), ali sam zato u 8. mj. uspjela iščašiti koljeno. Prva pomisao mi je bila, dovraga, kak ću sad rodit s gipsom, ali nasreću nije mi trebao. Nego, nije mi jasna računica trudnoće - pa zar do oplodnje ne dolazi tek treći tjedan, tj. prva dva tjedna (iako se računaju kao trudnoća) zapravo još nismo trudne? Sretno s ostatkom trudnoće! I da, s kojim si paketom za trudnice bila najzadovoljnija? Ja sam se samo prijavila za DM-ov pa ne mogu usporediti.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. I ja :) Blago tebi, ali iščašit koljeno još s takvim trbuhom joj.
      Nije ni meni jasno kako se to računa. Ja računam po veličini bebe koja na svakom ultrazvuku ispadne da je začeta baš dan prije menstruacije.
      Hvala na lijepim željama. O paketima ću pisati u sljedećem postu, a vidjet ćeš da nisi nešto propustila jer se svugdje radi samo pokojem testeru, a u dm-ovom paketu se ipak dobije nešto više.

      Izbriši
  4. Čudne su te računice, ali glavno da je sve dobro. Da, zaboravila sam napisati, u vezi strija, ja sam se mazala kokosovim uljem i nijednu nisam dobila, a inače mi je koža sklona tome. Eto, možda nekome pomogne.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Naravno, samo piši. Ja koristim Biobaza mama kremu jer ulja ne podnosim (smeta mi miris bilo kojeg ulja) i za sada nemam strija, ali tek slijedi najgore razdoblje pa tko zna što će biti.

      Izbriši
  5. Drago mi je da neko piše i na ove teme, želim ti mnogo bolji nastavak trudnoće i da zaista stigneš malo odmoriti, ja još nisam a evo me punih 36 nedelja, i brojim sitno do prijema u bolnicu, kada se sve završi planiram takođe detaljan post na ovu temu iz mog ugla.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala, i ja bih htjela da se više piše o trudnoći, pogotovo trudnice da imamo nečije iskustvo od početka do kraja. Radujem se što si i ti odlučila pisati o tome. <3

      Izbriši
  6. Super da pišeš o trudnoći i sretno :)

    OdgovoriIzbriši

Hvala na komentaru :)