četvrtak, 20. travnja 2017.

Što je potrebno kupiti za novorođenče #1

Na tržištu postoji gomila proizvoda za bebe. Kako bi se u toj gomili lakše snašli i da ne kupite sve što vam oko vidi jer to je ipak cilj svakog trgovca odlučila sam napisati nekoliko postova na ovu temu, naravno na temelju vlastitog iskustva. Uz svaki proizvod napisat ću vlastitu opasku jer mislim da će vam ona više pomoći nego šturi popis stvari.

KRUPNE STVARI

Krevetić - mi smo naš dobili tako da ne mogu govoriti o cijenama na tržištu. Uglavnom, krevetići se kupuju u trgovinama koje prodaju dječju opremu kao što je Baby Center, Magic Baby, Ikea i slično, a ne u trgovinama namještaja (doduše veće trgovine u Zagrebu poput XXXL Lesnine i Emmezete imaju i odjel s dječjim stvarima, ali tada se na njemu nalaze i igračke, odjeća i sve ostalo, cijene su poveće pa ne preporučujem).


Krevetići imaju kotačiće radi lakšeg premještanja jer postoje velike šanse da će vam trebati da dijete bude bliže vas u nekim situacijama, npr. noću, dok ga danju možete i odmaknuti u stranu. No, to sve ovisi o vašoj želji.
Većina krevetića ima i ladicu za posteljinu. Svi krevetići imaju mogućnost spuštanja jedne bočne stranice radi lakšeg dizanja i spuštanja bebe. Poneki krevetići imaju 3 položaja visine na kojom može stajati madrac, od višeg radi lakšeg kontakta s bebom, srednjeg kojeg npr. koristimo mi do niskog za dijete kako ne bi ispalo iz krevetića kada se počinje dizati na noge.  

Za krevetić je potrebno sljedeće:
 • madrac - prilikom kupnje gledajte da je anatomski i čvrst jer imajte na umu da će na njemu dijete ležati praktički 24 sata i to dok mu se kralježnica razvija. Većina je 120 x 60 cm. Mi smo naš kupili u Ikei.
 • vodootporna zaštita za madrac koju je dobro kupiti i za kolica kako se ne bi uništila odnosno da ih ne morate prati npr. kada beba bljucne, povraća ili se pomokri preko odjeće. Naša je kao i većina posteljine kupljena u Ikei.
 • prekrivač (poplun) Ikea i navlaka za prekrivač Ikea  mi smo kupili dva prekrivača i dvije navlake odnosno drugi set prekrivača i navlake dobili smo zajedno u setu s ogradicom za krevetić
 • plahta s gumicom - koliko ćete komada kupiti ovisi o vašoj želji, ali trebalo bi najmanje dva. Ja sam kupila ovaj i ovaj
 • platnena ogradica za krevetić omogućava da je krevetić zatvoren s dvije odnosno tri strane (u obliku slova L ili U) i na taj način beba je zaštićena od hladnoće, ali i udaraca kada malo poraste. Konkretne ogradice koju smo mi kupili nema, ali je kupljena u Baby centeru, a proizvođač je Mali anđeo butik.
 • jastuk za nošenje - dok je beba sasvim malena kako bi bila bolje zaštićena od hladnoće jer prekrivač je prevelik i previše prostora daje zraku da rashladi bebu
 • vreća za spavanje - nakon što više ne stane u jastuk za nošenje, služi isto tako za veću zaštitu od hladnoće. Postoje u ljetnoj i zimskoj varijanti, s rukavima i bez.


*** običan jastuk nije potreban, odnosno preporučljiv sve do djetetove druge, odnosno treće godine iako se dobije u većini kompleta posteljine kao i jastučnica pa ga možete spremiti na neko vrijeme. Najbolje je da beba spava na ravnom, ali možete kupiti antirefluks (kosi) jastuk koji pomaže i kod lakšeg disanja, kao i jastuk za bočno spavanje.Beba mora spavati na ravnom, ali pod nagibom i u bočnom položaju. Dakle, svaki put nakon hranjenja i prematanja bebu treba okrenuti na drugi bok. Ako iz nekog razloga ne želite kupovati ove jastuke, ispod madraca stavite npr. deku ili jastuk kako bi madrac dobio nagib, a umjesto bočnog jastuka zarolajte veliki ručnik.

 • komoda s kadicom za previjanje i čuvanje stvari (odjeće, dječjih potrepština...). Ovo na slici je naša iz Adaxa. Naravno, stvari možete čuvati i ormaru, a ovaj jastuk za previjanje možete i zasebno kupiti tj. bez komode. • kolica 3 u 1 sastoje se od konstrukcije, osnovnog dijela tzv. sportskog kojeg dijete koristi od 6 mjeseci na dalje i ima položaje od sjedećeg do ležećeg, košare u kojima provodi prve mjesece i autosjedalice tzv. jajeta. Većina ima i torbu koja kada se rastvori može služiti kao podloga za previjanje. Ova na slici su naša i kupljena su u Baby centru. Kod kupovine važno je da se lako sklapaju, da su čvrsta te da su čim lakša pogotovo ako živite u zgradi bez lifta i budete ih morali nositi nekoliko katova.

 • dekica za kolica
 •  hranilica ima u više dizajna i oblika. Mi je još nismo kupili već čekamo da dođe vrijeme kada će je trebati i koristiti tako da nam unaprijed ne zauzima prostor. Za sada smo se odlučili za ovu sa slike iz Baby centera.4 komentara:

 1. Mi smo zbog bljuckanja jedno vrijeme imali nakošen i cijeli krevetić (patronažna nam rekla da stavimo knjige ispod nogica). Ali nije baš pomoglo (jedino možda bude pametnija; spavala je na knjigama). 😀

  Ah, dok se sjetim prvih mjeseci - kako sam je ostavila da spava, tako sam je i našla; sad spava svakako - i s guzom u zraku (ne znam kak opće dođe u taj položaj, no dobro). 😂

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Ajme, to sa knjigama. Čovjek bi svašta napravio da pomogne djetetu. Mi imamo samo nakošen madrac iako ne vidim neke koristi od toga, ali ajde kad je već patronažna rekla. D. isto bljuca i kad leži na ravnom npr. u kolicima, kad ga se drži ili kada sjedi. Nema baš neke razlike. Najviše je u tome što je on razigran pa kad skakuće onda bljuca više.

   Izbriši
 2. Moj krevetić nije uopće imao kotačiće, niti pomičnu stranu kreveta, sve je bilo pričvrščeno s vijcima s strane tvornički. A nije da je stariji model, ima sada 2-3 godine. Ali sviđaju mi se ovi noviji krevetići koji se stavljaju sa strane odmah do kreveta s strane mame, tko zna više kako ih zovu. Next ili by side - biti će takav naziv nekakv.

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Ovisno koji ste model odabrali. Prvi put čujem za to pa sam išla izguglati. Vjerojatno je to Next2Me Bedside Crib. Zanimljivo i praktično izgleda barem dok je beba skroz mala.

   Izbriši

Hvala na komentaru :)