subota, 29. srpnja 2017.

Prag #3

Sa Starogradskog trga (Staroměstské náměstí) krećemo prema Karlovom mostu. 
Volim slikati i ne baš toliko važne građevine i ulice kako bih vam prenijela duh i atmosferu grada.






 
Karlova ulica


 

Jeste li vidjeli kada gomilu turista u Veneciji? Po mom skromnom mišljenju ovdje ih je duplo više. Znate ono kad hodate mic po mic jer em ima hrpa ljudi, em svi stalno staju kako bi nešto slikali. Ova slika dočarava tu gužvu. Da živim tamo izludila bih, ali ovako kad si jedan od njih i staješ svakih 2 metra hahaha uklopiš se.

 Na početku Karlova mosta s desne obale rijeke Vltave. 

Zbog gomile turista gotovo da se i ne vidi sam most, ali evo najvažnije o njemu. 



Karlov most povezuje Stari grad sa Malom Stranom. Dugačak je 520 m, a širok 10 m. Njegovu gradnju započeo je Karlo IV.  1357. godine na mjestu starog drvenog Juditinog mosta iz 12. st. koji je uništen u velikoj poplavi 1342. godine. Kamen temeljac za ovaj most položio je kralj Karlo IV. Legenda kaže, pošto je bio veliki numerolog, za datum izgradnje odabrao je 9. srpnja 1357. godine, u 5 sati 31 minutu (kada se poredaju sve znamenke dobije se simetričan niz neparnih brojeva - 1 3 5 7 9 7 5 3 1). Most je ukrašen s 30 kipova svetaca i zaštitnika Praga, većinom u baroknom stilu, koji su izvorno podignuti oko 1700., ali sada su svi zamijenjene replikama. Most je službeno nazvan Karlov most 1870. godine, a do tada se nazivao Praški most ili Kameni most.



S lijeve strane mosta

predivna Vltava

 i s desne strane mosta

Pogled na Praški dvorac (Pražsky hrad) u kojem su tijekom prošlosti stolovali češki kraljevi, kraljevi Sv. Rimskog carstva i predsjednici Čehoslovačke i Češke Republike. Tamo je čuvan krunidbeni nakit Kraljevine Češke. Praški grad jedan je od najvećih dvoraca na svijetu (po Guinnessovoj knjizi rekorda najveći antički dvorac) s oko 570 m dužine i oko 130 m širine.

Dvorac sadrži svaki arhitektonski stil prošlog tisućljeća. Unutar Praškoga grada su gotička katedrala Sv. Vida, romaneskna bazilika Sv. Jurja, samostan i nekoliko palača, vrtovi i obrambene kule. Veći dio dvorca otvoren je za turiste. Danas se u dvorcu nalazi nekoliko muzeja, uključujući i Nacionalnu galeriju, kolekciju češke barokne umjetnosti, izložbu posvećenu češkoj povijesti, Muzej igračaka i galeriju slika Praškog grada zasnovanu na kolekciji Rudolfa II.


 S druge strane Karlova mosta.


 
Kako bi došli do Hradčanyja potrebno se uspeti se kilometar od Karlova mosta.
Putem smo vidjeli predivne građevine.

 Crkva sv. Nikole

 Trg Malostranske namesti



 Nerudina ulica (nazvana prema češkom pjesniku Janu Nerudi)



 
 I evo nas na vrhu odakle puca pogled na cijeli Prag.

 Na ogromnom trgu nalazi se kraljevska palača na čijoj se zapadnoj strani nalaze 
svečana Matijina vrata podignuta 1614. godine za vrijeme Matije I.


 
Nadbiskupska palača iz 16. st. 

Pošto je red za ulazak u Praški grad bio dug preko stotinu metara, mi iscrpljeni, a i čekao nas je put autom od 700 km odlučili smo sići stepenicama koje se nalaze tik uz Praški grad i vratiti se taksijem sa Malostranske namesti do Palladiuma. Taksi je za koliko kilometražu koju smo prešli bio 3x jeftiniji nego kod nas.

Na povratku preko Čeških Budejovica, Linza i Graza sišli smo s autoceste nakon češko-austrijske granice i otišli na večeru u presladak austrijski gradić Freistadt gdje smo jeli bečku šniclu veličine tanjura i nisam mogla odoljeti da ne naručim cevapcice. Više je to bila salata s ćevapima nego naši ćevapi jer se ispod 5 ćevapčića (svinjsko meso s bosiljkom čini mi se) nalazila zelena salata, luk, grah, kukuruz, krastavci, rajčica, kupus i naravno uz prilog pomfrit, kečap i senf. Bilo je finooo 😍



Bio je to čaroban dan. Vidjeli smo predivne stvari, ispunjenog srca i puni novih spoznaja vratili se u svakodnevicu. Nadam se da sam vam uspjela prenijeti atmosferu i ljepote Praga i ako ste dobili želju da ga posjetite da će vam moje informacije pomoći.


3 komentara:

  1. Imam dojam kao da ste bili par dana :D
    Neke slike imamo skoro iz istog kuta slikane, samo su na mojim ljudi zabundani haha :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Da, baš ima puno toga za vidjeti u Pragu pa izgleda kao da smo bili par dana. I moje umorne noge također su se nahodale kao da smo bili par dana :DDD
      Vjerujem da imamo. Kao i vjerojatno pola svijeta koje je tamo bilo hahaha Imaš koju sliku na blogu? Tražila sam jer bih baš voljela vidjeti Prag zimi, ali nisam našla.

      Izbriši
  2. Najbolje je propješačiti sve što se da na putovanjima :)
    Nisam post nikad napisala :( nadam se da ću jednom napisati, a nekoliko sam slika na Instagram stavila

    OdgovoriIzbriši

Hvala na komentaru :)