nedjelja, 9. travnja 2017.

What to expect when you're expecting #6

Iako su u današnje doba sve informacije zahvaljujući internetu dostupne tek pokojim klikom  postoji mnoštvo stvari vezanih uz trudnoću i porod koje se naizgled čuvaju kao neke vojne tajne. Postoje informacije, čak i članci, ali oni su ili šturi ili sadrže neprovjerene informacije. Kome je u koristi da te stvari i informacije budu obavijene velom tajne samo Bog zna, a zašto šute forumašice ili osobe koje provjereno znaju i isprobale su određene stvari i postupke i o njima tek to je misterij. Ne kažem da nitko ne priča o tome, ali vrlo često su to samo nagađanja.

Pa niste li vi tu da se o takvim temama više priča?


U ovom postu pisat ću o informacijama koje su mene zanimale, na koje sam teško dolazila, a na kraju sam došla do njih tako što sam pitala isključivo osobe koje su imale osobna iskustva s određenim problemom.

Tri po meni vrlo bitne informacije vezane uz sam porod koje bi vjerujem psihički pomogle mnogim trudnicama da se opuste na početku trudnoće...

1. MIT o epiduralnoj anesteziji na porodu. 

MIT: ne može je dobiti svatko, dobiva se samo ako trudnica ima određenih zdravstvenih problema (ne zna se kojih), plaća se.

ISTINA: epiduralnu anesteziju može na zahtjev dobiti svaka trudnica, ali pod određenim uvjetima (uznapredovali porod pa je prekasno za epiduralnu) i ako za to ne postoje kontraindikacije (poremećaji zgrušavanja, upale, bolesti kralježnice, nizak krvni pritisak, dehidriranost i nesuradnja pacijenta). Znači, ako ste zdravi i ako želite epiduralnu, možete je dobiti. Drugi problem je što neki doktori izbjegavaju dati iz samo njima znanih razloga. 



MOJE ISKUSTVO: došla sam u rodilište nakon što mi je puknuo vodenjak i u razgovoru s dežurnom ginekologicom rekla da želim epiduralnu. Rekla je da nema problema i zapisala da tražim epiduralnu. Zbog velikog broja trudnica koje su rađale taj dan (umjesto prosječnih 10, taj dan je bilo 26 poroda), anesteziolog je "šetao" između nas i nije stigao uvijek doći na vrijeme za sljedeću dozu (ja sam ih dobila 3), tako da sam ja 2 sata imala trudove bez epiduralne, sat epiduralne, sat bez, sat epiduralne, sat bez, izgon pod epiduralnom.
Postavljanje epiduralnog katetera nije toliko bolno koliko nespretno, ne znam kako opisati, ali morate na krevetu, u bočnom položaju, s ogromnim trbuhom, glavu stisnuti među noge, poput mačke - rekli bi oni. Znači ne kao na ovoj slici, gdje rodilja drži glavu na jastuku nego baš među nogama.


Razlika u trudovima pod epiduralnom ili bez je kao dan i noć. Pod epiduralnom doslovno ništa ne osjećate, a trud bez epiduralne ravan je skoku kroz zatvoren prozor s drugog kata.
Vađenje epiduralnog katetera je potpuno bezbolno i obavlja se nekoliko sati nakon poroda. Na to mjesto stavlja se obična vata i flaster kao nakon vađenja krvi.
Posljedice epiduralne: pošto sam iskrena reći ću da me prvih mjesec dana nisam uopće osjetila nikakvu bol, ali mjesec dana nakon poroda počeli su bolovi na mjestu uboda i ponekad budu toliko jaki da moram uzeti lijek protiv bolova koji mi je moja doktorica obiteljske medicine pripisala (Knavon forte). ALI, ta se bol ne može mjeriti s pomoći epiduralne tijekom poroda. I da opet idem rađati, opet bih bez imalo dvoumljenja odabrala epiduralnu.



Da postoji gel (dakle, nikakve injekcije, lijekovi, operacije, nego obični gel) koji ne šteti vama ni bebi na porodu, a omogućuje da rodite puno brže i s puno manje boli rodite ne biste li htjeli biti informirani o tome? Ne biste li psihički lakše dočekali porod? Ne biste li megafonom svih obavještavali o tome? Izgleda, da ipak ne.



MIT: postoje reklame, ali nitko nema iskustva s njime. Većina prvi put čuje za to.
ISTINA:


MOJE ISKUSTVO: planirali smo kupiti Dianatal porođajni gel, ali malac je požurio, a mi nismo na to računali.


3. MIT visoka dioptrija kao indikacija za carski rez

MIT: postoje trudnice koje bi htjele pod svaku cijenu izbjeći prirodan porod radi poštede o bolova pa indikacije (opravdanje) za porod vide i u visokoj dioptriji (btw. kad bi bile od ginekologa upoznate sa dianatal gelom i mogućnošću epiduralne vjerojatno ne bi morale o tome razmišljati) 
ili češće ginekolozi "zaboravljaju" napomenuti trudnicama taj rizik i da moraju obaviti i taj pregled kod oftalmologa

Izvor: pixabay


ISTINA: Visoka dioptrija (veća od -6) nije sama po sebi indikacija za porod carskim rezom, ali je vjerojatnije da će trudnica s visokom dioptrijom imati problema s očima koji pak jesu indikacija za carski rez (npr. očni tlak, u kakvom je stanju mrežnica jer se može odlijepiti...).

Naime, vaginalni porod predstavlja veliki napor prilikom kojeg dolazi do napinjanja i kada  trudnici  jako poraste  krvni  tlak,  može  se  javiti  potpuni  gubitak vida na oba oka. Stanje je vrlo alarmantno, ne samo zbog nastale sljepoće, već i zbog, za život  opasne  situacije.  Trudnica  se  hitno  smješta  bolnicu,  na  Odjel  za  patologiju  trudnoće  i  poduzimaju se sve mjere da se životne funkcije normaliziraju. Ovdje se ne radi o  bolesti oka, već o prekidu protoka krvi kroz vidni živac uslijed povišenog krvnog tlaka. Na sreću, gubitak vida je prolazan. Čim se spusti krvni tlak, vid se postupno vraća. 
Kratkovidnost znači oslabljeno očno dno što znači da ono lakše puca stoga pa tako postoji šansa da se dioptrija tijekom poroda poveća i ako imate visoku dioptriju postoji dakle šansa da ćete nakon porod imati možda i dvostruko veću (sa npr. -10 da vam skoči na -20 znači itekakvu razliku)

Ginekolog vam sve ovo vjerojatno neće ni spomenuti ili će odmah odbaciti carski rez kao mogućnost, ali isto tako nijedan ginekolog vam ne može garantirati da će sve proći u redu i da će vaše oko podnijeti porod. Stoga svakako preporučujem pregled kod oftalmologa na vlastiti zahtjev koji će utvrditi da li vam je potreban porod carskim rezom jer zdravlje, a osobito vid nije nešto čime se kocka.

MOJE ISKUSTVO: otišla sam na pregled kod oftalmologa na svoju inicijativu. Oftalmolog kod kojeg sam bila ocijenio je da je sve u redu s mojim očima i da ne bi trebalo biti problema na prirodnom (vaginalnom) porodu, ali ispratio me riječima kako on ipak ništa ne može garantirati. Na porodu zbog velikog napora pri naprezanju popucale su mi kapilare i mjesec dana sam imala zamućen vid. Na sreću, nakon toga sve se vratilo na staro i dioptrija se nije pogoršala.

2 komentara:

  1. za dianatal nikad nisam čula,niti vidjela reklame,ali svakako ću pitati ginekologa čim budem imala sljedeći pregled..ako bi pomogao,novci nisu bitni,a i zvuči još kao najbolja opcija između epiduralne i carskog..hvala ti na informaciji,ovo je vrlo korisno :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Nema na čemu :)
      Pitaj, ali nemoj da te iznenadi ako ni on nije čuo za Dianatal. Naime, niti glavna sestra na trudničkom tečaju u 9. mj. prošle godine nije znala za njega. Srećom pitanje sam postavila taman kada smo obilazili rađaone pa je ona onako posprdno (ko bi dao tolikooo novaca za tamo neki gel) pitala jednu od sestara koja tamo radi i ova je rekla da to koriste već godinu dana, ali moraš si sama kupiti. Pakiranje ima 6 kom i čini mi se da se aplicira svaka dva sata, tako većini ostane koji komad pa se onda kasnije mogu i prodati neiskorišteni aplikatori.

      Izbriši

Hvala na komentaru :)