ponedjeljak, 4. prosinca 2017.

What to expect when you're expecting #8

Kako bih zaokružila svoju seriju postova o trudnoći What to expect when you're expecting odlučila sam napisati još tri posta na tu temu u kojima ću odgovoriti na pitanja koja vidim da trudnice najčešće postavljaju. Odgovori su, naravno, iz osobnog iskustva. S njima se možete ili ne morate slagati, ako ništa - barem vam mogu poslužiti kao poticaj za daljnje informiranje. Želja mi je na jednom mjestu pružiti čim više informacija o trudnoći, a kasnije i o bebama i roditeljstvu.


No, prije svega mali pregled tema o kojima sam pisala:
1. Uvod, objava trudnoće i kako je do nje uopće došlo LINK
2. M. reakcija na trudnoću i vijest da će postati tata LINK
2. Moja trudnoća po tjednima (očekivanja i realnost) 1. dio LINK
3. Moja trudnoća po tjednima + porod (očekivanja i realnost) 2. dio LINK 
4. Paketi za trudnice i popusti LINK
5. Trudnički tečaj 1. dio LINK
6. Trudnički tečaj 2. dio LINK
7. Stvari koje su me iznenadile u trudnoći LINK
8. O epiduralnoj anesteziji (iskustvo), Dianatal porođajnom gelu i visokoj dioptriji kao indikaciji za carski rez (iskustvo) LINK
9. Što ponijeti za sebe i bebu u rodilište (moje iskustvo iz Petrove bolnice) LINK


Mislim da sam trudna. Kako mogu biti sigurna? 
Koliko god testovi za trudnoću bili pouzdani jedino se pregledom kod ginekologa može sa stopostotnom sigurnošću utvrditi trudnoća. (Nalaz krvi, ako trudnoća nije vidljiva na ultrazvuku).

Izvor: pixabay.com


Pregledi u trudnoći
Ako je sve u redu s trudnoćom, pregledi kod ginekologa u trudnoći obavljaju se do 36. tjedna svaka 4 tjedna. Dakle, prvi pregled kad god padne pa zatim sa 12, 16, 20, 24, 28, 32, 36 tjedana.
Od 36. tjedna pregledi se obavljaju jednom tjedno u trudničkoj ambulanti u rodilištu u kojem ste se odlučili poroditi. Od navršenih 40 tjedana trudnicu se pregledava svaka 2 dana, a od navršenog 41 tjedna svaki dan.

Svaki pregled uključuje mjerenje težine, tlaka i proteina u urinu (urin trakom), kao i vaginalni i pregled ultrazvukom. Pregledi se u prvom tromjesečju rade transvaginalnim putem, dok se oni u drugom i trećem tromjesečju obavljaju transabdominalnim putem (izvana). Od 36. tjedna trudnoće prilikom svakog pregleda slušaju se i otkucaji srca bebe (i eventualne kontrakcije maternice) CTG uređajem.

Prvi pregled - uključuje vaginalni i ultrazvučni pregled. Ako je ustanovljena trudnoća uzima se papa test i bris rodnice te se mjeri težina i tlak. Utvrđuje se termin poroda. Dobivaju se uputnice za vađenje krvi i recept za folnu kiselinu.
*Folna kiselina se uzima jer je potreba povećana zbog izgradnje osnove budućeg središnjeg živčanog sustava ploda.

Pregled s 12 tjedana - uz mjerenje težine, tlaka, proteina u urinu i vaginalnog pregleda, ultrazvukom se uz uobičajen napredak ploda radi se kombinirani probir za Downov sindrom i druge kromoskomske anomalije. Kombinirani probir nije obavezan i moguće ga je odbiti. Mjerenje nuhalnog nabora provodi se uz pomoć ultrazvuka na uobičajenom ginekološkom pregledu i on ne bi trebao biti duži od 3 milimetra.

Na pregledu sa 16 tjedana moguće je utvrditi spol bebe. Radi se double ili triple test. I njega je moguće odbiti. Sastoji se od ultrazvuka te vađenja majčine krvi i mjerenja razina dva, odnosno tri hormona: alfa fetoproteina, beta humanog korionskog gonadotropina i estriola. Njime se otkriva rizik od Downova sindroma i oštećenja osnove budućeg središnjeg živčanog sustava. Njegova je točnost do 80%.
Ako se ukaže sumnja na double ili triple testu radi se amniocenteza. Sastoji se od uzimanja uzorka plodne vode veličine jedne žličice ubodom igle kroz trbuh. U plodnoj vodi ima naime stanica fetusa pomoću kojih se mogu dijagnosticirati moguće bolesti. Na rezultate se čeka 4-5 tjedana, a ukazuje na Downov sindrom ili neki drugi poremećaj kromosoma. Njegova se točnost približava 100%. Opasnost od pobačaja kod rane amniocenteze iznosi oko 0,5%.

Pregled sa 20 tjedana uz uobičajene pretrage uključuje anomaly scan - ultrazvučni pregled pri kojem se detaljno prati fetalna anatomija i otkrivaju eventualne strukturne abnormalnosti fetusa. Anomaly scan se radi baš u 20. tjednu jer se tada završava razvoj organa te je potrebno potvrditi uredan razvoj ploda.

Između 22. i 26. tjedna trudnoće najbolje je vrijeme za 4D ultrazvuk koji se radi kod privatnih ginekologa jer socijalni imaju samo 2D ultrazvuk. Pregled se može snimiti na cd ili usb pa imate uspomenu. Ako trudnoću pratite kod privatnog ginekologa, svaki pregled će vam uključivati pregled 4D ultrazvukom pa zanemarite ovu informaciju. Inače, na svakom redovnom pregledu kod svog ginekologa dobivate isprintanu sličicu vaše bebe, odnosno nalaz ultrazvuka. Barem sam ja tako dobivala, bez pitanja.


Na pregledu s 32 tjedna uz sve navedeno radi se bris na beta-hemolitički streptokok. U slučaju da je nalaz pozitivan liječi se antibiotikom na bazi penicilina. Pošto sam ja alergična na penicilin dobila sam zamjenski antibiotik koji međutim nije uklonio streptokok (ponovljen bris u 36 tjednu trudnoće), kao ni antibiotik koji sam dobila tijekom poroda (važno je tijekom dolaska u rodilište napomenuti da imate streptokok kako bi vam dali antibiotik) pa je prenesen na moju bebu zbog čega je D. dobio sedmodnevnu terapiju i u rodilištu smo zadržani 8 dana. Prijenos streptokoka na novorođenče tijekom porda može dovesti do rane forme novorođenačke sepse.

Ako je prošao termin odnosno 40. tjedan trudnoće, potrebni su učestaliji ginekološki pregledi i mjerenje CTG-a svaki drugi dan. Ukoliko je došlo do otvaranja vrata maternice mora se raditi i amnioskopija. Amnioskopija omogućuje da vidimo boju plodne vode. Ukoliko je dijete ugroženo plodna voda će poprimiti zelenu boju.

Naravno ako je ustanovljeno neko odstupanje u nalazima dobiva se terapija i češći termini pregleda.

Izvor: pixabay.com


Vađenje krvi u trudnoći
Ako je inače sve u redu sa zdravljem, krv se vadi na početku trudnoće kako bi se utvrdila kompletna krvna slika i nalaz urina - to se radi u laboratoriju Doma zdravlja, dok se razina hormona štitnjače i glukoze vadi recimo za područje Velike Gorice u Vinogradskoj, a prisutnost antigena B hepatitisa (HbS antigen), testovi senzibilizacije, krvna grupa i RH faktor u ambulanti na adresi Petrova 3 (nije u sklopu Rodilišta).  

Kompletna krvna slika (KKS) pokazuje opće zdravstveno stanje buduće majke. Osobito da se vidi ako je prisutna neka upala ili anemija.
Nalaz urina ako nije uredan ukazuje na urinarnu infekciju kojoj su trudnice sklone, a koju je potrebno liječiti.

Hormon štitnjače (TSH) se određuje radi prosudbe o postojanju prikrivenih slabosti u lučenju hormona štitnjače. To je česta bolest u žena, u ranoj fazi nema simptoma ili su oni blagi i nespecifični. Razvoj djece žena s manjkom lučenja hormona štitnjače poremećen je, posebno se remeti funkcija živčanog sustava i osjetila. Zato je ovaj manjak potrebno rano otkriti i nadoknadom hormona štitnjače spriječiti nepovoljne posljedice za dijete. 

Određivanje visine glukoze u krvi natašte (GUK) pokazuje da je tolerancija glukoze normalna ili poremećena, što je vrlo važno za praćenje trudnoće i postupke koji će uslijediti. Kod žena s normalnim vrijednostima planira se kasnije učiniti test opterećenja glukozom. Kod žena s povišenim vrijednostima, a u ovisnosti o visini glikemije, planira se odmah učiniti test opterećenja glukozom ili se odmah započinje obrada i liječenje dijabetesa u trudnoći. 

Virus B hepatitis, ukoliko ga žena ima u krvi, može se prenijeti tijekom trudnoće ili poroda na dijete. Poznavanje te okolnosti omogućuje sprečavanje zaraze kod djeteta tijekom i nakon poroda.


Krvnu grupu i Rh faktor neophodno je znati radi  uvijek vjerojatne opasnosti od krvarenja i potrebe za nadoknadom krvi tijekom trudnoće i radi procjene rizika od Rh imunizacije (ako majka i dijete nemaju isti Rh faktor, npr. majka ima -, a dijete +).


Kasnije, najčešće nakon 24. tjedna trudnoće radi se test opterećenja glukozom (oGTT) koji ukazuje na eventualni razvoj dijabetesa u trudnoći.Vrlo je važno pridržavati se uputa jer loš ili krivi nalaz rezultira dijagnozom gestacijskog dijabetesa što pak rezultira uvođenjem posebnog režima prehrane. Važno je napomenuti (a ne piše na slici), da čak 5 dana prije oGTT testa valja izbjegavati unos bilo čega slatkoga pa tako i voća.



Trudnička tromjesječja
Trudnoća se obično dijeli u tri razdoblja, koja su označena pojmom trimestar ili tromjesečje. Prvi trimestar traje do punih 15. tjedana. Drugi trimestar obuhvaća razdoblje od 16. - 27. tjedna trudnoće i treći trimestar razdoblje od 28. - 40. tjedan trudnoće.

Jesu li vitamini za trudnice potrebni svakoj trudnici?
Po mom mišljenju jesu. Koliko god se trudili u trudnoći hraniti zdravo (a priznajmo da jedemo ono što možemo jer od većine hrane imamo mučninu ili povraćamo, a ne ono što želimo ili bismo trebale jesti), tu su i mučnine koje nas iscrpljuju kao i činjenica da u nama raste novi organizam koji ima svoje potrebe, a crpi ih iz našeg organizma što znači da su potrebe za unosom dvostruke. Možemo li to sebi osigurati bez tableta vitamina za trudnice? Teško.

Ako si sretnica koja u trudnoći može normalno jesti i pritom se zdravo hraniš, vježbaš, ne osjećaš mučnine, umor i vrtoglavice, zapravo uopće se tvoj život ne razlikuje od onog prije trudnoće, najprije budi svjesna da si jedna od rijetkih koja se tako osjeća i da... tebi vjerojatno stvarno nisu potrebni vitamini za trudnice u obliku tableta.

Postoji više vrsta vitamina za trudnice na tržištu (čak i u obliku čokoladica Biorela Choco Prenatal čokoladice), a ono na što najviše trebaš obratiti pozornost jest da li sadrže folnu kiselinu (da je ne bi unosila previše, ako ti je ginekolog propisao tablete folne kiseline) važnu na početku trudnoće i da li sadrže omega 3 masne kiseline - važne pri kraju trudnoće. Koristila sam Dietpharm Centravit Prenatal, Elevit pronatal i Novalac Prenatal. Kako bi izbjegla mučninu i slabost u želucu, vitamine za trudnice uzimaj nakon obroka (ručka).

Izvor: pixabay.com


Na koje minerale moram posebno paziti za vrijeme trudnoće?
Prije svega željezo, kalcij i magnezij. 
Manjak željeza - anemija ili slabokrvnost vidljiva je kroz jak umor, slabost, bezvoljnost i iscrpljenost.
Željezo kao dodatak prehrani u slobodnoj prodaji u obliku šumećih tableta ili sirupa sadrži zapravo jako malu količinu željeza i zapravo više služi održavanju normalne količine željeza u krvi kada smo npr. pod stresom ili nekim većim naporom. Ako je nalazom krvi dokazana anemija, ginekolog propisuje tablete sa visokom koncentracijom željeza. Usporedbe radi, u 1 šumećoj tableti ima 6 mg željeza, a u Heferolu koji se izdaje na liječnički recept čak 350 mg. 
Preporučuje se uzimati željezo s vitaminom c, npr. limunadom radi bolje apsorpcije. Nažalost, tablete željeza ima i svoju lošu stranu - zatvor. Prisiljeni ste birati manje zlo. Ja sam zatvor rješavala suhim šljivama, Donatom MG i toplim kakaom. Najbolji prirodni izvor željeza je cikla.

Kalcij je važan za izgradnju kosti i zubi. Ne kažu bez razloga - svaka trudnoća jedan zub manje. Stoga je jako važno čim više unositi ga tijekom trudnoće. Ako ga iz nekog razloga ne možete konzumirati u obliku mlijeka i mliječnih proizvoda, dobar izvor su chija sjemenke, špinat, blitva, kelj, kupus i brokula. Kalcij često nije uključen u kompleks vitamina za trudnice ili ako je onda u jako maloj količini pa ga je potrebno piti dodatno ili povećati unos namirnica bogatim kalcijem.

Magnezij je važan za rad mišića i živčanog sustava. Tijekom trudnoće nedostatak magnezija vidljiv je u obliku grčeva u nogama, umoru i osjećaju iscrpljenosti, ali i mučnini, zatvoru i slaboj pokretljivosti stolice u crijevima. Magnezij možemo najlakše nadoknaditi ili osigurati dovoljnu količinu pijenjem mineralnih voda, osobito onih s dodatkom magnezija, npr. Donat mg. Prirodni izvor magnezija su lješnjaci, kikiriki, chija sjemenke, banane, brokula, grašak i zob.


Mučnine (povraćanje) u trudnoći
Meni je protiv mučnina pomagalo sljedeće: Brohi i Mentol bonboni, žvake s mentom, Jana/Studena voda s limunom (u ogromnim količinama), limunada, sok od naranče, slani štapići, kisele jabuke, ribizl, maline, grožđe. Kažu da još pomaže: čaj od metvice, čaj od đumbira, slani krekeri, orasi, bademi, lješnjaci. Važno je svako malo nešto ubaciti u usta jer od gladi ili velikog obroka nastupa jača mučnina.
Nemojte misliti da s obzirom na širok raspon namirnica koje sam nabrojala nisam imala mučninu ili sam je uspjela spriječiti. Dapače, od 37 tjedana trudnoće, samo prva dva nisam imala mučninu, od 17. do 25. tjedna je bilo podnošljivo tj. mučnine nisu bile od jutra do sutra nego samo kad bi ih nešto potaknulo, ali zato sam nakon toga i sve do kraja trudnoće povraćala skoro svaki drugi dan, a mučnina je bila stalno prisutna. Nabrojane namirnice su mi samo pomogle da 24 sata ne visim nad wc školjkom. Ako baš patite od povraćanja pazite da ne dehidrirate. U tom slučaju se ipak obratite ginekologu i on će vam dati tablete protiv povraćanja. Ako do sada niste imali običaj nositi bočicu vode sa sobom, sada je pravo vrijeme da krenete.


Žgaravica u trudnoći
Imala sam žgaravicu doslovno od svega. Čak i od vode ili od lošeg položaja dok sam ležala. Jako malo hrane mi je stalo u želudac pa sam što što zbog toga, što zbog žgaravice jako malo jela... šaku hrane na dan.  Kako bih smanjila žgaravicu noću i nekako prospavala noć nakon 18 sati nisam jela. Jedino što mi je pomagalo bili su bademi. Posljednjih dva-tri tjedna živjela sam samo na šaci badema dnevno. Danas bademe ne mogu niti pogledati. 
Inače, preporuča se protiv žgaravice Donat mg, magnezij i mlijeko. I da, žgaravica ne znači da beba ima puno kose ha ha, moj D. se rodio skoro ćelav, a sa žgaravicom sam imala itekakvih problema. 


Zatvor (opstipacija) u trudnoći
Meni su se najboljim pokazale suhe šljive, Donat mg i topli kakao. Preporučuje se još jogurt, gusti sok od marelice, toplo mlijeko, suhe smokve, mineralna voda sa čim više magnezija ili šumeće tablete magnezija, topla voda s limunom na tašte. U ljekarnama postoje i sirupi na bazi smokava i šljive koji mogu pomoći. Obroke valja podijeliti na što manje i češće, čim više šetati i kretati se (lakše zvuči nego što jest u stvarnosti). U težim slučajevima javljaju se hemeroidi zbog naprezanja (ponekad prije, na porodu ili nakon poroda). Osim navedenih stvari koje možete poduzeti da bi spriječili njihovo nastajanje, već postojeće možete ublažiti nevenovom mašću, oblozima, kupkama, kantarionovim uljem, ali i korištenjem čepića za regulaciju stolice i posebnim ljekarničkim mastima za tu svrhu.
Dobro je što se zatvor javlja kako trudnoća odmiče prema kraju pa ako ništa radujte se klistiru prije poroda jer će on riješiti sve tegobe. Nakon poroda zatvor se rješava čepićima ili u krajnjem slučaju decom ricinusova ulja (ajme što je odvratan).

Grčevi u nogama 
Dobar savjet je ako vas uhvati grč, lagano rastegnite nogu, savijajući stopalo i povlačeći nožne prste unatrag. Može pomoći konzumiranje hrane bogate kalcijem (najbolji su mliječni proizvodi), ali i one koja sadrži dosta kalija (npr. banane). Svakako pijte puno Donata mg (ili bilo koje mineralne vode) ili magnezij u šumećim tabletama.

Izvor: pixabay.com


Lijekovi u trudnoći
Ako već koristiš neke lijekove, svakako se raspitaj kod svog liječnika i ginekologa da li ih možeš i dalje koristiti. Možda će neki biti zamijenjeni drugima koji su se pokazali neškodljivim u trudnoći, dok će se nekima mijenjati doza. U načelu se propisivanje lijekova u trudnoći izbjegava, ako nisu posve neophodni, odnosno ako je korist za trudnicu veća nego što je štetnost za bebu. Jer pošto dijeliš sve sa svojom bebom tako sve što uneseš izravno utječe i na njen organizam.

Tijekom prva tri mjeseca trudnoće treba izbjegavati primjenu bilo kojeg lijeka i ako je ikako moguće koristiti prirodnu medicinu npr. za prehladu: limun, topli čaj (i tu postoji vrsta koje nisu pogodne za trudnice), med umjesto antibiotika, inhalacija i uštrcavanje morske vode ili fiziološke otopine za začepljen nos, biljne pastile za grlobolju i sl. Ako baš moraš uzeti lijek, liječnik će prepisati onaj koji se pripisuje u trudnoći i to u najmanjoj djelotvornoj dozi.

Prilikom kupovine lijekova bez recepta npr. pastila za grlo i sl. svakako napomenite ljekarniku da si trudna jer i takvi lijekovi mogu sadržavati npr. alkohol ili kadulju koji nisu pogodni za trudnice.
No, dobro je znati. U trudnoći se smije uzimati paracetamol (Lupocet, Plicet), a ne smije acetilsalicilna kiselina (Andol, Aspirin) i ibuprofen (npr. Neofen, Brufen).

Lijekovi koji se ne smiju uzimati tijekom trudnoće, obično se ne smiju uzimati niti tijekom dojenja, ali nije pravilo.

Nema komentara:

Objavi komentar

Hvala na komentaru :)